1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Su tasarrufu için zam

İSKİ, su tüketim kademeleri ve fiyatlarına yapılan yeni düzenlemeyle, su tasarrufu hedefliyor. İşte yeni tarifeler..

İSKİ'den yapılan yazılı açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan kararla, 1 Kasım'dan itibaren geçerli olmak üzere su tüketim kademeleri ve fiyatlarında yeni düzenleme yapıldığı hatırlatıldı.

İlk kademe su tarifesinin, diğer büyük kentlerde olduğu gibi 0-10 metreküp olarak belirlendiği kaydedilen açıklamada, küresel ısınma nedeniyle İstanbul'da yeni su kaynakları arayışı ve içme suyu yatırımı yapma ihtiyacı doğduğu, İSKİ'nin, görev alanına dahil edilen köy ve beldelere yeni su ve yeraltı suyu yatırımları yaptığı bildirildi.

Açıklamada, İSKİ'nin 2007 yılı bütçesindeki gelir-gider dengesinin korunması, maliyetli kredi kullanımının asgari düzeyde tutulması ve suyun İstanbullular'a sürekli olarak sağlanması amacıyla su tarifelerinde, belediye meclisince yeni düzenleme yapıldığı ifade edildi.

Önceki yıllarda olduğu gibi, yeni düzenlemede de 0-10 metreküp arasında su tüketen abonelere uygulanan tarifede su birim fiyatının maliyetin altında kalmasının esas alındığı dile getirilen açıklamada, "İstanbullular'ın yüzde 65.55'inin bu kademe ve tarifeden su tükettikleri dikkate alındığında, yeni tarifeyle İstanbul'un önemli bir bölümünde uygulanan su birim fiyatında yüzde 14.5'lik bir artış meydana gelmiş oldu" denildi.

Açıklamad ayrıca, "Konut abonelerinin yüzde 65.55'i 1 ayda 10 metreküpün altında sukullanıyor. Yeni düzenlemeyle su tüketim kademeleri de Ankara veİzmir'de olduğu gibi 10 metreküpe çekildi. Bu uygulamayla İstanbul'dabaşlayan su tasarrufunun artması planlanıyor" ifadesi kullanıldı.

Yeni su tarifesi

Abonelerin su kullanımına bağlı olarak artış gösteren yeni su tarifesine göre, eski tarifede 1.71 YTL ödeyen Konut 1 (0-10 metreküpe kadar) aboneleri 2 YTL, Konut 2 (10-20 metreküp kullananlar) aboneleri 3 YTL, Konut 3 (20 metreküpten fazla kullananlar) aboneleri 4 YTL ödeyecek.

Eski tarifede 3.41 YTL olan tüm işyeri kullanımları 4.30 YTL'ye yükselecek. Resmi ve özel okulların tüm kullanımları 1.49 YTL'den 2 YTL'ye, konutlarda müşterek kalorifer suyu 1.14 YTL'den 2 YTL'ye, konutlarda bahçe sulama 1.14 YTL'den 2 YTL'ye, toplu su da 1.25 YTL'den 2 YTL'ye çıkacak.

Ayrıca, önceki tarifede 2.6 YTL ödeyen resmi ve özel hastaneler 3 YTL ödeyecek.

..
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2007 Cuma 00:46:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
dilara torusoglu IP: 85.97.113.xxx Tarih : 14.10.2007 13:38:01

ben dilara kuraklık ben m için çok önemli kuraklık olmadan öncede ben suları az harcıyordum ama milletimiz nekadar kuraklık var den,sede hala suları saldım çayıra mevlam kayıra seklinde kullanıyor bu mesaj ımı okuyanlara ve tüm milletimize sunu sölüyorm SUYUNU KORUYUN VE AZ HARCAYIN LÜTFEN ARKADASLAR HEPİMİZ ÖLEBİLİRİZ