3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Süleymaniye ve Zeyrek'e kamera

Tarihî Süleymaniye ve Zeyrek bölgeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü tarafından kurulan 2 hareketli tepe kamerası ile 24 saat aralıksız denetlenerek takip ediliyor.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan İstanbul'un tarihî yapıları elektronik gözlere emanet. Eminönü'nde bulunan Süleymaniye ve Zeyrek bölgeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEB) tarafından kurulan 2 hareketli tepe kamerası ile 24 saat denetleniyor. Kameralar ile tarihî eser kaçakçıları anında tespit edildiği gibi bölgede bulunan ahşap evlerde çıkan yangınlara da müdahale edilebilecek.

Mayıs ayında başlatılan ve ilk etapta 2 kamera ile yürütülen proje tamamlandığında 30 kamera ile Tarihî Yarımada Eminönü, kameralar sayesinde sürekli izlenmiş olacak. Kamera sistemi ile 365 gün 24 saat otomatik olarak Tarihî Yarımada Eminönü'yü kontrol etmeyi düşündüklerini kaydeden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim (KUDEB) Müdürü Mehmet Şimşek Deniz, "Şu anda Süleymaniye ve Zeyrek bölgelerini gözetliyoruz. Bu çalışma ile izinsiz inşaat faaliyetlerini gözetleyebiliyor, bölgedeki yangınlara anında müdahale edebiliyor ve çoğunluğu tarihî eser olan evlere zarar verenleri tespit edebiliyoruz. Sistem devreye girdiğinden bu yana birkaç yangına anında müdahale edildi. Projenin maliyeti 40 bin YTL. Bunun içinde güvenlik, kamera, kablosuz iletişim aygıtları ve tüm ekipmanlar var." diye konuştu.

UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'nden çıkarılması gündeme gelen İstanbul'un tarihî bölgeleri kameralı kontrola tabi tutuluyor. Geçtiğimiz mayıs ayında Süleymaniye Bölgesi'nde kurulan iki tepe kamera ile şimdilik Süleymaniye ve Zeyrek bölgeleri izleniyor. Haliç'teki tersaneye kadar olan kısmı rahatlıkla görebilen kamera ile aynı zamanda joistik hareketler ile Zeyrek bölgesi ve Fatih Camii gözetlenebiliyor. Büyükşehir Belediyesi hizmet binası ve Şehzadebaşı Camii'ne kadar olan kısım da rahatlıkla denetlenebiliyor. Kamera operatörleri sistemin başında 24 saat nöbet tutuyor ve bölgeyi karış karış tarıyor. Kameralar ile tarihî eserlerdeki en ufak ayrıntılar bile görülebiliyor. Kameralar ile Süleymaniye'deki inşaat çalışmaları en ufak ayrıntısına kadar denetleniyor.

Sistem birkaç ay içinde geliştirilerek Fatih ve Süleymaniye camilerinin minarelerine yerleştirilerek tüm Tarihî Yarımada elektronik ortamda denetlenebilecek. Fatih ve Süleymaniye camilerinde yapılan çalışmaların tamamlandığını belirten KUDEB Müdürü Deniz şöyle konuştu: "Profesyonel elemanlar ile 2 ay içinde Fatih Camii ve Süleymaniye Camii'nin minaresine de 3 kamera takacağız. İki camimizin minaresinde çok geniş bir görüş açısı var. Fatih ve Süleymaniye camilerinin en önemli özelliği, bu iki camiden Tarihî Yarımada'nın yüzde 80'inin rahatlıkla görülebilmesidir. Kademeli olarak tüm Tarihî Yarımada'yı denetlemek için 30 kamera takacağız. Şu anda cami fizibilitelerini tamamladık ve ekibimiz minarelerin keşiflerini yapıyor, hangi minare nereleri görüyor, onun çalışmasını tamamlayacağız. Proje bitince Tarihî Yarımada en ince ayrıntısı ile denetlenecek."

Kamera sisteminini izleme özelliğinin yanı sıra caydırıcı etkisinin de bulunduğunu kaydeden Deniz, "Zeyrek ve Süleymaniye bölgelerinden tarihî yapılara zarar verenleri anında tespit ediyoruz. Tarihî bir eserin tahrip edildiğini tespit ettiğimizde savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu konuda birçok suç duyurusunda bulunduk." dedi.

Zaman
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2008 Pazartesi 16:22:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ilhan çeçen ağrı IP: 88.232.243.xxx Tarih : 30.09.2008 08:51:38

ilhan çeçen ağrıbenim şahsi görüşüm iyi ediyorlar tarihimize sahip çıkmalıyız ilhan çeçen ağrı