7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

Süleymaniye'deki tarihi evler yokoluyor

Ahşap mimarinin en güzel örneklerine ev sahipliği yapan İstanbul Süleymaniye’deki tarihi yapılar yavaş yavaş yokoluyor. Tarihi evler birer birer yanarak önce harabeye, ardından da otopark alanına dönüşüyor.

Çoğunun çatısında kiremit bile bırakılmayan evlerin kimi bakımsızlıktan kimi ise yanarak yok oluyor. Tarihi evlerde meydana gelen yangınlardaki yüzde 200’lük artış dikkat çekiyor.

10 yılda 33 yangın çıktı

1992 ile 2002 yılları arasındaki 10 yıllık dönemde toplam 33 yangın çıkan Süleymaniye’de sadece son iki yılda çıkan yangın sayısı 14. Ortalama her yıl, Osmanlı mimarisinin örneği olan binalardan üçü yanarak kül oluyor.

İtfaiye ’kasıt’ olasılığına dikkat çekiyor

İstanbul İtfaiye Daire Başkanı Köksal Tandıroğlu, son iki yılda meydana gelen yangın sayısında yüzde 200’lük artış olduğuna dikkat çekiyor ve "bu yangınlar da kısmen de olsa kasıt aranmalıdır" diyor.

Yanan ya da yakılan her tarihî binanın yerini kısa sürede otoparklar alıyor. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini barındıran sokaklarda şimdi adım başı otoparka rastlamak münkün.

Yangınların ortak adresi ’metruk’ binalar

Yangınların çoğu metruk binalarda meydana geliyor. Yapılan istatistikler de metruk binaların sayısındaki hızlı artışı gözler önüne seriyor. Süleymaniye’de son beş yılda yalnızca 14 bina restore edilmiş olmasına karşın, metruk ya da işgal edilen hatta yıkılmaya yüz tutan bina sayısı 500. Metruk binalarda çıkan yangın sayısı da son iki yılda yüzde 21’den yüzde 72’ye çıkmış.
cnn türk
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2004 Pazartesi 16:25:10
Güncelleme :27 Aralık 2004 Pazartesi 17:31:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?