4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Sultanahmet, Ramazan'a hazır

İstanbul'un yüzyıllardır değişmeyen ramazan ayı şenlik mekanı Sultanahmet Meydanı, bir kez daha geleneksel kültürü yaşatmaya hazırlanıyor.

Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin en çok bilinen ve ziyaret edilen ramazan etkinliği olan ''Sultanahmet Ramazan Şenlikleri''nin, önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Bu yıl 14'üncüsü düzenlenen etkinliklerin, Firuzağa Camii yanındaki amfi tiyatroda yapılacağını belirten Er, ramazanın İstanbul'da daha güzel yaşanması için hazırlanan etkinliklerin, meydana ve tarihi dokuya zarar vermediğini, aksine önemli bir kentli nüfusu tarihi meydanla tanıştırdığını ifade etti.

Nevzat Er, etkinliklerin Eminönü Belediyesinin bütçesinden herhangi bir ödenek ayrılmadan gerçekleştirildiğine işaret ederek, ''Meydan düzenlemesi, etkinlik sahnesinin yapılması, kültür programlarının gerçekleştirilmesi tamamen geleneksel çarşının kiralanmasından ve sponsorlardan alınacak paralarla sağlanıyor'' dedi.

-ETKİNLİKLER-

Sultanahmet Ramazan Şenlikleri, 1 Eylül Pazartesi akşamı teravih namazı sonrasında Kur'an-ı Kerim okunması ve tasavvuf konseri ile başlayacak.

Etkinlikler bu yıl, kültür-sanat ağırlıklı olacak. Her gün iftar sonrası, çocuklar için Karagöz-Hacivat, kukla gösterisi, orta oyunu ve Nasrettin Hoca tiplemelerinin yer aldığı eğlenceler düzenlenecek. Teravih sonrası programında Türk Tasavvuf Musikisi ağırlıklı konserler ve ülkenin önde gelen isimlerinin sohbet programları olacak.

Ramazan etkinlikleri için bu yıl da Sultanahmet'te geleneksel çarşı kurulacak. Toplam 80 dükkanın yer aldığı çarşıda, Türk mutfağından örnekler, hediyelik eşya satıcıları, geleneksel el sanatlarına yer verilecek. Ayrıca meydanda ramazan nostaljisini yaşatacak macuncular, pamuk şekerciler, kestaneciler, mısırcılar gibi seyyar satıcılar da bulunacak.

Ramazan coşkusunun yaşandığı meydanda, akşamları 50 temizlik görevlisi, 15 zabıta, 15 güvenlik görevlisi çalışacak.

Ramazan boyunca Sultanahmet bölgesinde otopark, trafik ve temizlik tedbirleri de artırılacak. Sultanahmet'e otomobille gelecek konuklar için yeni otopark alanları belirlenecek. Ayrıca ramazan boyunca Sultanahmet'e otobüs ve tramvay seferleri de artırılacak.

Eminönü Belediyesi ayrıca, Yeni Camii önünde 3 bin 500 kişilik iftar çadırı kuracak. Çadırda, her gün bir hayırsever iftar yemeği verecek.

aa
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2008 Pazar 11:17:09
Güncelleme :24 Ağustos 2008 Pazar 11:20:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?