1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Sultanahmet markajda

Aralarında Accor'un bulunduğu yerli ve yabancı birçok otel zinciri Sultanahmet'te yatırım için yer arıyor. Telebin yoğun olduğu Divanyolu ve Akbıyık Caddesi ve Nuruosmaniye'de binaların fiyatı 8 milyon dolara kadar çıkıyor …

Eminönünü'nün en önemli tarihi semtlerinden Sultanahmet, şu aralar yerli ve yabancı otel zincirlerinin ilgi odağı. Yerlisinden yabancısına kadar birçok otel zinciri bölgede yatırım için harıl harıl yer bakıyor. Bodur Emlak'tan Fuat Bodur, "Burası otel yatırımı için Taksim'den sonra en fazla rağbet gösterilen bölge. Tarihi dokusu ve merkezi konumundan dolayı yoğun bir ilgi var" diyor.


Four Seans'ın Otel'inin olduğu bölge ve civarına yoğun bir talep var. Bodur, her gün birçok yerli ve yabancı otel zincirlerinin kendisine gelerek yer aradığından sözediyor. Bölgede yatırım yapmak için şu aralar hummalı bir çalışma içine girenler arasında dünyanın en büyük üç ve dört yıldızlı otel zinciri Accor da bulunuyor. Bodur, Türkiye'de Akfen'le ortaklığa giden Accor'un Sultanahmet'te otel açmak için yer aradığını belirtiyor.


Gıda özellikle de fast food ve içecek sektöründen firmalar da bölgede pozisyon almak için satılık ve kiralık dükkan arıyorlar. Duyduğumuza göre ünlü kahve zinciri Gloria Jeans de bölgede yer arayan markalar arasında bulunuyor.
İmar Bankası'nın yeri 1 milyon 300 bin dolara satıldı.


Beyazıt'tan Sultanahmet'e uzanan Divanyolu Caddesi ise en fazla revaçta olan yerler arasında.

Butik otel, kafe, restoran, bar ve meyhanelerin yer aldığı caddede emlak fiyatları da fırlamış. Bodur'un verdiği şu örnek fiyatlar hakkında kısa bir fikir edinmeye yetiyor da artıyor. Bodur, cadde üzerinde daha önce İmar Bankası'nın bulunduğu 60 m2 büyükteki yerin bir ay önce yapılan ihaleyle 1milyon 300 bin dolara bir turizm firması tarafından satın alındığını belirtiyor. Turizm firmasının ismini açıklamak istemeyen Bodur, aynı dükkanı satın alan firmanın burayı şu an 12 bin dolara kiraya vermek istediğinden de sözediyor. 150 m2 büyükteki 5 katlı eski binalarını fiyatı 3-4 milyon dolardan aşağı değil.


Akbıyık Caddesi'ne de talep var


Talebin en fazla olduğu yerlerden biri de Four Seasons Otel'in biraz aşağısında yer alan Akbıyık Caddesi. Bodur, yerli ve yabancı birçok yatırımcının cadde üzerinde beş yıldızlı ve butik tarzda otel açmak için yer aradığını fakat buna cevap verecek çok fazla sayıda bina olmadığından sözediyor. Örneğin burada 100 m2 bir dükkanın satılık fiyatı 600-700 bin dolar civarında. Dükkanların kiralık fiyatları yaklaşık 5 bin dolar civarında. 150 m2 büyüklüğünde 5-6 katlı 60 yatak kapasiteli bir butik otelin fiyatı 2.5 milyon dolar.

Özellikle turistlerin yoğun şekilde ilgi gösterdiği, en popüler yerlerden biri olan Nuruosmaniye Caddesi'nde gayrimenkullerin fiyatları bir hayli yüksek. Kapalıçarşıya yakın olan bölgede Atasay, Gülaylar gibi kuyum sektöründen firmaların yanı sıra turistik eşya satan dükkan ve halıcılar yer alıyor.


Bodur, "Buradaki satılık ve kiralık dükkanlara talep var. Fakat satılık ya da kiralık dükkan bulmak da son derece zor. Tarihi bir bölge olduğu için yapılaşma da yok. Bu nedenle arz sınırlı" diyor. Dükkanların fiyatlarına gelince…5-6 katlı dükkanların fiyatı 2 milyon dolardan başlıyor. Örneğin Bodur'un söylediğine göre burada 150 m2 büyükteki 8 katlı bir binanın satılık fiyatı 7-8 milyon dolardan aşağı değil.


Yeni imar planı otel fiyatlarını artırdı


Remax Antares'ten Bülent Cönbez ise, "Eminönü'yle ilgili geçen yıl çıkan imar planına göre her yere otel, pansiyon yapamıyorsunuz. Bu nedenle son bir yılda otel imar izni olan yerlerin fiyatı diğerlerine göre hızla arttı. Bundan bir yıl önce butik otel yapmaya müsait 3 katlı eski binaların 150 m2 bir yerin fiyatı 150 bin YTL'yken 300 bin YTL'ye çıktı" diyor. Otel yapılacak alanların kısıtlı olması ve bölgedeki mimarinin büyük otel inşasına elverişli olmamasının yanı sıra Sultanahmet ve civarındaki otellerin geçmişe oranla oda fiyatlarının yükselmesi ve doluluk oranlarının artması da fiyatları arttırıyor.


Cönbez, "Mülk sahipleri turistik bölge kimliğinin iyice ön plana çıkması ve özelikle 2010'da İstanbul'un Avrupa kültür başkenti olmasından dolayı burasının turizmin gözbebeği olacağı beklentisiyle çok yüksek fiyatlar istiyorlar. Böyle olunca da bu yatırımcıyı geri çekiyor" diyor. Cönbez de Four Seansons Otel'inin bulunduğu bölgeye yoğun bir ilgi olduğunu ve otelin civarındaki gayrimenkullerin değerinin hızla artığını belirtiyor.


Bölgede genelde satılık ve kiralık otellere talep var. Cönbez, Hollanda, Belçika, İngiliz yatırımcıların, restorasyonu bitmiş butik otel almak istediğini belirtiyor. Genelde küçük parsellerde çok eski binaların bulunduğu bölgede satılık ve kiralık daire ise bulmak zor.


Atölyeler butik otel oluyor…


Ayakkabı, kuyum atölyeleri ve matbaaların organize sanayi bölgelerine yerleşmesi ve Sultahmet Adliyesi'nin de taşınacak olmasından dolayı avukatlık bürolarının bölgeden gitmesiyle birçok yer boşalmış. Cönbez, bu binaların çok eski metruk olmasından dolayı mal sahiplerinin kiraya vermekte zorlandığını anlatıyor. Ayakkabı ve kuyum atölyeleri ve matbaaların yavaş yavaş bölgesi terk etmesiyle gayrimenkül sahiplerinin eski binaları turizm amaçlı kullanmak için restore etmeye başladığından da söz ediyor.


Sultanahmet'in yatırım için son derece cazip olduğunu belirten Cönbez, "Bölge yatırımcılar için ideal pozisyonda. İstanbul'un en önemli turistik bölgelerinden biri. Burada gayrimenkul fiyatları hiçbir zaman düşmez. Restore edilmeyi bekleyen binlerce eski bina var. İstanbul'un 2010 yılında kültür başkenti olmasından dolayı bölgedeki otel ihtiyacı daha da artacak. Yatırımcılar eski binaları restore edip stüdyo daire ya apart otelle dönüştürüp satabilirler" diyor.


İngilizler butik otel açmak istiyor


Kuşçu Emlak'tan Enis Kuşçu, özellikle İngilizlerin bölgede butik otel açmak için yer aradığını söylüyor. Kuşçu, "İngilizler, uygun fiyata butik otel yapacakları yerler arıyorlar. Fakat burasının SİT alanı içinde olmasından dolayı çok fazla biraz temkinli hareket ediyorlar" diyor.


Kuşçu bölge genelde satılık gayrimenkullere ilgi gösterildiğinden söz ediyor. Kuşçu da özellikle tarihi nitelikteki binaların yer almasından dolayı özelikle Four Seasons civarındaki Akbıyık Caddesi ve civarına rağbet olduğunu belirtiyor. Kuşçu, 3 katlı, 420 m2 büyüklükteki 12 odalı butik bir otelin fiyatının 2 milyon dolar civarında olduğu söylüyor. 50-70 m2 büyüklükteki müstakil evler ise 200-300 bin dolardan satılıyor.

basından
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2007 Pazartesi 11:27:12
Güncelleme :15 Ekim 2007 Pazartesi 17:16:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?