3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Sulukule imara açılmamalı

Sulukule’nin "yenileme alanı" olarak ilan edildiğini ve Osmanlı mimarisiyle yeniden şekilleneceğini açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a, "Sulukule önemli bir Bizans yerleşkesiydi. 569-570 yıllarında inşa edilen Deuteron Sarayı’nın, Sulukule’de olması yüksek bir olasılık. Arkeolojik değerlendirme yapılsın Sultanahmet’teki skandal tekrarlanmasın" diye tepki gösteren Sulukule Platformu’na bilim dünyasından da destek geldi.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Bizans Sanatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Akyürek, bugün Kariye Müzesi olan Edirnekapı’daki Khora Manastırı’na yakın bir mesafede bir saray kalıntısı olduğunu, ancak bölgede kazı çalışması yapılmadığı için yerinin tam olarak bilinmediğini belirtti. Doç. Akyürek, "Sulukule ve çevresinde arkeolojik değerlendirilmesi yapılmadan hiçbir imar faaliyeti elbette ki yapılamaz" dedi. Akyürek şunları söyledi:

"II. Theodosius surları kenarında Hatice Sultan ve Neslişah Sultan mahallelerini kapsayan Sulukule’de bugüne değin sistemli bir arkeolojik kazı gerçekleştirilmiş değildir, ama bölgenin birkaç yüz metre kuzey tarafı, Ortaçağ’da Bizans İmparatorluğunun yeni merkezi sayılabilecek Blakherna bölgesidir. Ayrıca Aetius açık sarnıcı ve Kariye gibi önemli Bizans yapıları da Sulukule’nin kuzey sınırlarında yer almaktadır"

Hürriyet
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2008 Cuma 19:00:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?