30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Sulukule yeniden Romanların olacak

Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Cemal Yalçıntan, kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde boşaltılan Sulukule'ye yeni bir Roman Mahallesi kurulması için hazırlıklara başladıklarını söyledi.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın talimatıyla başlatılan projede kapsamında, Sulukule'nin geleneksel hayatını yansıtan iş alanları oluşturulması hedefleniyor.

Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Cemal Yalçıntan, Sulukule Atölyesi Platformu üyeleri ile birlikte bölgede yaşanan son gelişmelere ilişkin basın açıklaması yaptı. Eylül ayında Sulukule ve buradaki kültürün yok olmaması için bir proje ürettiklerini anlatan Yalçıntan "Alternatif Sulukule Projesi" adını verdikleri projeyi önce belediyeye sunduklarını fakat ilgi görmediğini belirtti.

Temmuz'un ilk haftasında TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın kendilerini telefonla arayarak Ankara'ya çağırdığını aktaran Yalçıntan, Bayraktar'ın Roman topluluğunun burada kalması ve bu kültürün yaşatılmasını istediğini söyledi. Murat Cemal Yalçıntan, Alternatif Sulukule Projesi'ni gören Bayraktar'ın, projeyi revize edip çalışma yapılması için kendilerine 1 aylık bir süre verdiğini söyledi.
Sulukule'de yeni iş alanları oluşturup Romanlara burada istihdam oluşturmayı ve yaşatmayı amaçladıklarını kaydeden Yalçıntan, bunların ticaret merkezi ve otel değil, Sulukule'nin geleneksel hayatını yansıtan iş alanları olacağını söyledi. Yalçıntan, "Örneğin tekstil ve ayakkabıcılık canlandırılabilir. Müzikle ilgili birtakım projeler hayata geçirilebilir" dedi.

Romanlara yönelik sosyal konutlar üretip onlara yer açma fikrine TOKİ'nin de sıcak baktığını belirten Yalçıntan, ekibin toplam 60 kişiden oluştuğunu söyledi. Yalçıntan, net bir sayı olmadığını ancak yaklaşık 400 ailenin buraya yerleşerek Roman kültünü yaşatmasını ve mağduriyetlerinin giderilmesini istediklerini aktardı. Sulukule'ye herkesi yeniden yerleştirmenin imkansız olduğunu anlatan Yalçıntan, kiracı ve ev sahibi gibi kriterlere göre gruplar oluşturulacağını, en fazla mağdur olanların buraya ilk planda yerleştirilmesini düşündüklerini vurguladı.

Aralarında psikolog ve ekonomistlerde dahil değişik meslek gruplarının bulunduğu atölye, bir aylık çalışmasını 8 Ağustos'ta tamamlayacak.
Öte yandan, Sulukule'de oturan Gülsüm Bitirmiş isimli bir kadın ise zabıta ekiplerinin geçtiğimiz hafta kendisine yıkım için bir tebligat getirdiğini ancak tebligatın 40 yıl önce ölen babaanne ve dedesinin adına düzenlendiğini belirtti. Bitirmiş, evini ölse de terk etmeyeceğini anlatan Bitirmiş, "Tebligatı ölmüş insanların üzerine yaparak evimi yıkmaya çalışıyorlar. Avukatım bu konuyu incelediğinde kamulaştırma davasının mezarda yatan kişilere karşı açıldığını gördük" dedi.
Sulukule Platformu üyesi Neşe Ozan ise kiracıların zorla tahliye edildiğini, evlerini satmayanların önüne ise kamulaştırma engelinin çıkarıldığını savundu.
 

iha
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2009 Çarşamba 15:41:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
aliosman IP: 88.242.46.xxx Tarih : 29.07.2009 19:29:18

editörüm haksızlık ama karar versinler bi ama değilmi istanbul sa  istanbul yani ama romayı kim yaptı