2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Süreyya artık opera

Tarihi Süreyya binası Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası olarak bugün sanat dünyasına yeniden 'merhaba’ diyecek. Süreyya İlmen Paşa’nın opera, tiyatro ve balo salonu olarak yaptırdığı, ancak uzun yıllar yalnızca sinema olarak kullanılan bina Anadolu Yakası’nın ilk, Türkiye’nin ise 6. operası olma özeliğine sahip.
Kadıköy Belediyesi’nce iki yılda restore edilen binanın açılışına CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da katılacak.

Avrupa’yı gezmişti
Anılarında, binayı yaparken şehrin sinema, tiyatro ihtiyacını karşılamakla beraber, Kadıköy’e bir şeref vermeyi de düşündüğünü dile getiren Süreyya İlmen Paşa, 1924 yılında yapımına başlanan ve 6 Mart 1927’de bitirilen binayı konser, konferans, dans, balo, çay, nişan-düğün gibi sosyal ihtiyaçları da karşılayıcı bir yapı olarak tasarladığını anlatır. Paşa, binanın estetik olması, tüm tiyatro opera ihtiyaçlarını karşılaması ve örnek olarak gösterilmesi için de Avrupa ülkelerinde bulunan ünlü tiyatro opera binalarını gezer.

Opera sahnelenememişti
Böylece Süreyya İlmen Paşa, fuayesini Paris’in Şanzelize (Champs Elysee) Tiyatrosu’nundan, iç bölümlerini ise Alman tiyatrolarından örnek alarak tasarlar. Ancak sahne bölümü yapılamadığı, gerekli teknik donanım, kulis, sanatçı odaları ve benzer mekânlar tamamlanamadığı için Süreyya’da hiç opera sergilenmez.
Bu nedenle kültür sanat hayatına sinema olarak yerleşen bina, son döneme kadar da Süreyya Paşa’nın torunları tarafından sinema olarak işletilir. Projeyi, “Belediyecilik ha-yatımda beni en çok heyecanlandıran proje” olarak nitelendiren Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Süreyya Paşa’nın hayalini 80 yıl sonra gerçekleştirmekten büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi.

'Adeta tarihe tanıklık ettik’
Projenin her aşamasını büyük bir heyecanla takip ettiklerini anlatan Öztürk, “Proje, bugünkü haline gelinceye kadar ben ve arkadaşlarım adeta tarihe tanıklık ettik. Süreyya İlmen Paşa’nın çok istediği opera hayalini geç de olsa gerçekleştirmenin onurunu yaşıyoruz. Perdelerin kapandığı, tiyatro sahnelerinin yıkıldığı bir dönemde opera sahnesi açmanın büyük bir önem taşıdığına inanıyorum” diye konuştu.
İstanbul’un yeni opera binası olarak hizmet verecek olan Süreyya Operası’nda İstanbul Devlet Opera ve Balesi de haftanın 3 günü konserler verecek. Binanın 500 kişilik balo salonunda ise Cumhuriyet baloları, sergiler düzenlenecek.

Milliyet
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2007 Cuma 15:08:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?