2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Süreyya Operası doğuyor

Eski milletvekili Süreyya İlmen'in (Süreyya Paşa) Avrupa'daki opera salonlarından etkilenerek 1924 yılında yaptırdığı ama hep sinema olarak kullanılan bina, 80 yıl aradan sonra eski kimliği ile perdelerini açacak.


Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Süreyya Sineması'nın nasıl Süreyya Operası'na dönüştürüldüğünü anlattı.

Darüşşafaka Cemiyetinin, 1995 yılında Süreyya İlmen'in ölümünden sonra gelir elde etmek için binayı ticari işletmelere kiraya verdiğini belirten Öztürk, "Restorasyon öncesinde hep dıştan dolaştığımız binaya içten baktığımızda facia ile karşılaştık. Kiracıların verdiği paranın tamamını ödemeyi taahhüt ettik ve yasal yollara müracaatla dükkanları o bölümlerden çıkardık" dedi.

Selami Öztürk, yaklaşık 2 yıl süren restorasyonda mimar ve mühendislerden oluşan heyetin büyük bir özveri ile çalıştığını ifade ederek, en ince ayrıntıya kadar her şeyin orijinal haline getirildiğini anlattı.

Türkiye'de opera binası sayısının son derece az olduğunu, Ankara'da bir kaç bina ile İstanbul'da AKM'de opera ve bale eserlerinin sergilenebildiğini belirten Öztürk, "Süreyya Operası, Anadolu yakasındaki ilk opera salonu olacak. İnanıyorum ki, çağdaş Kadıköy'e ve 2010'da Avrupa Kültür Başkenti olmaya hazırlanan İstanbul'a büyük katkı sağlayacak" diye konuştu.

aa
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2007 Pazartesi 13:19:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?