3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Susuzluk İstanbul'u teğet geçti

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü Mevlüt Vural, iki senedir yaşanan kuraklık sebebiyle kentin su ihtiyacını karşılayan bazı barajların kuruduğunu ve o barajlardan beslenen bölgelerin susuzluk riski ile karşı karşıya kaldığını söyledi.



Genel Müdür Vural, bu bögelerdeki susuzluk riskinin barajlar arasında sağlanan entegrasyon sayesinde önlendiğini bildirdi.

Vural, 2007'de İstanbul'un su açısından en kritik dönemi yaşadığını ve barajlardaki toplam su miktarının, o yılın 10 Kasım tarihinde 77 milyon 361 bin metreküpe, doluluk oranının da yüzde 8,96 seviyesine kadar düştüğünü, ancak bu değerleri açıklamadıklarını söyledi. Bu sırada halka suyu tasarruflu kullanmaları için çağrıda bulunduklarını, basının da yardımıyla 2007 yılını su kesintisi yapmadan atlattıklarını dile getiren Vural, 2008'de ise barajlardaki doluluk oranının yüzde 10'un altına düşmediğini kaydetti.

Mevlüt Vural, bunun en önemli nedeninin Melen suyunun getirilmesi ve boğaz geçiş hattının yapılması olduğuna işaret ederek, "Melen suyu getirilmemiş olsaydı İstanbul Eylül ayı başından itibaren susuz kalmış olacaktı." diye konuştu.

İstanbulluların susuz kalmamasının diğer bir nedeninin de kente su sağlayan barajlar arasında entegrasyon olduğunu dile getiren Vural, "Yağışlarda her baraj aynı oranda su almadığı için bazı barajlarda su kalmazken, bazı barajlarımız yeterli su miktarını muhafaza etti. Örneğin Terkos yağmur alıyor, doluluk oranı yüzde 70. Buna karşın Büyükçekmece Barajı'nda doluluk oranı yüzde 5'e indi. Alibeyköy Barajı ise kurudu. Eğer biz barajlar arasında interkonnekte dediğimiz entegrasyonu sağlamamış olsaydık, İstanbul'un bazı bölgeleri susuz kalacaktı. Entegrasyon ile Avrupa yakasında Büyükçekmece, Sazlıdere, Terkos ve Alibeyköy barajları, Anadolu yakasında da Darlık, Elmalı ve Ömerli barajları birbirine entegre oldu. Ayrıca boğaz geçişi ile Avrupa ve Anadolu yakası arasındaki barajlar arasında da kısmi entegrasyon sağlandı. Böylece hangi barajda su biterse bitsin, diğer barajdan o barajın beslediği alana su verebiliyoruz." dedi.

İSKİ Genel Müdürü Vural, boğaz geçişi ile Ömerli ve Terkos barajlarından alınan suyun Avrupa yakasında Sarıyer, Beşiktaş, Bakırköy, Zeytinburnu ve Eminönü ilçelerine verildiğini, DSİ'nin yaptığı boğaz geçişi bittiğinde de hem Avrupa, hem de Anadolu yakasındaki bütün barajların birbirine entegre olacağını kaydetti.

İSKİ Genel Müdürü Vural, kente 100 milyon metreküp su sağlayacak olan Rezve Deresi (Mutlu Dere) projesini ise durdurduklarını sözlerine ekledi. Genel Müdür Vural, Yeşilçay sistemi üzerine yapılması planlanan İsaköy, Sungurlu ve Kabagoz barajlarının ise proje çalışmalarının devam ettiğini, bu sistemle de İstanbul'un su kaynaklarına 306 milyon metreküp ilave su sağlanacağını sözlerine ekledi. 

a.a
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2008 Salı 10:21:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?