2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Suya zam geliyor

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, İSKİ'nin su ücretlerine zam yapılmasına ilişkin bir talep sunduğunu açıkladı. Topbaş, hem su tasarrufu açısından hem de yatırımların devam etmesi açısından İSKİ'nin böyle bir talepte bulunduğnu kaydetti. Topbaş, zam yapılıp yapılmamasına ve zam oranına İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis'inin karar vereceğinin dile getirdi.


Kadir Topbaş, İDO'nun yeni gemisi Suhulet'in denize indirilmesi törenine katıldı. Tuzla Çeksan Tersanesi'ndeki törenin ardından Kadir Topbaş basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İSKİ'nin suya zam talep ettiğine ilişkin soruları yanıtlayan Topbaş, zam isteğini doğruladı. Topbaş, "Göreve geldiğimiz zaman su fiyatlarında bir indirim yaptık. O zamanlar su sıkıntısı yoktu. Ama şimdi İSKİ Genel Müdürlüğü'müzden bir talep geldi." dedi.

Özellikle su harcama açısından biraz daha dikkatli olunması gerektiğini dile getiren Topbaş, zam talebinin dar gelirliler için düşünülmediğini, .biraz daha fazla tüketenlerin gözönünde bulundurularak getirilmiş bir teklif olduğunu kaydetti. Topbaş, "İSKİ'nin çok büyük yatırımlar yapması gerekiyor. Kaynağa ihtiyaç var dolayısıyla. Bu kaynak ihtiyacından dolayı İSKİ'nin böyle bir talebi var. Genellikle özkaynakları ile bugüne kadar hizmet veren İSKİ bundan sonra çok daha yoğun, geleceği kurtarma adına çalışmalarını sürdürecek. Büyük projelerin hayata geçirileceğini ifade etmek isterim. Detaylarına girmeyeceğim zamanı geldiği zaman ayrıntıları netleşecek.İstanbul'u susuz bırakmama, gelecekte de sıkıntı yaşamamak adına ciddi yatırımlara ihtiyaç var. Bundan dolayı böyle bir zam talebi geldi. Tabi bunun karar mercii İSKİ'nin genel kurulu olan İstanbul Büyükşehir Meclisi'dir. Meclis de 2 Eylül'de açılacak. Eylül veya Ekim meclisinden bu talep değerlendirilecek. Tasarruf sağlayacaksa bu kararın değerledirmesini daha önceye de alabilirz. Nasıl bir oran olacağı yönündeki teklif bize henüz gelmedi." ifadelerini kullandı.

Kaçak su kullanımına da işaret eden Topbaş, "İstanbul'un su kaçağı toplamda yüzde 27'lerde. Dünyadaki ortalama olan yüzde 22'ye yakın bir nokta. Şebeke ve isale hattı kaçakları ise yüzde 10'larda. Yüzde 17 de borulardan çalınıyor." dedi. Topbaş, bu kayıp ve kaçakların azaltılması yönünde çalıştıklarını kaydetti.

"İSKİ'den gelen talep su tasarrufunu sağlamak için mi yoksa İSKİ'nin gelirlerini artırmaya yönelik mi?" yönündeki soruya Topbaş, "İkisini birlikte düşünebiliriz. Hem geliri artırarak yatırımı artırmak hem de maliyet hesabı ile daha dikkatli davranılacaktır diye düşünüldü." şeklinde yanıt verdi. Zam oranı ile ilgili açıklama yapan Topbaş buna Meclis'in karar vereceğini dile getirdi.

İstanbullular'ın iyi bir tasarruf yaptığını ancak bunun yetmediğini belirten Topbaş, "Çöldesiniz ve bir matara suyunuz var. Nasıl kullanırsınız? Şu anda ciddi bir sıkıntının eşiğindeyiz. Sıkınya düşebileceğimizin bilinci ile adım atılsın. Ekim sonuna kadar idare edersek sorun kalmayacak. İnşallan Melen suyunu 20 Ekim'de getiriyoruz. İstanbul'u susuz bırakmayacağız." ifadelerini kullandı.

Boğaziçi Köprüsü'nden yaya geçişine ne zaman izin verleceğine ilişkin bir soruyu ise Topbaş, "Köprüden yaya geçişi diye bir şey yok. Medya bunu yanlış aldı. Biz köprüyü turizme açıyoruz. Yoksa yaya geçidi anlamında kullanılmayacak. Düşündüğümüz turizme açmak. Avrupa ile Asya arasında yürüyerek keyif alınmasını sağlayacağız. Yürüyenlere sertifika verilecek." şeklinde yanıt verdi.

ajanslar
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2007 Perşembe 15:19:54
Güncelleme :2 Ağustos 2007 Perşembe 16:57:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?