4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Taksi piyasası düzeltilecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), taksileri bir merkezden yönetecek bir sistem kuruyor. İBB, işyeri niteliği taşıyan taksi durakları ve park yerlerinin kiralanması, işletilmesi, işlettirilmesi ve ruhsatlandırılması işlemlerini İSPARK'a devretti.

Emlak ve Ulaşım Koordinasyon müdürlükleri tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda belediyenin hüküm ve tasarrufunda bulunan yerlere, sayıları başkanlık makamınca belirlenecek taksi durak ve park yerleri kurulacak. 18 Ocak'ta belediye meclisince alınan karar doğrultusunda, tüm taksiler tek bir elden yönetilecek.

Son dönemde belediyenin en faal şirketlerinden biri haline gelen İstanbul Otopark İşletmeleri Ticaret AŞ (İSPARK) Genel Müdürü Kadir Gurbetçi, İstanbul'da 18 bin 600 taksi bulunduğunu hatırlattı. "Taksiler için 15-30 araçlık taksi parkları kuracağız." diyen Gurbetçi, taksileri bu parklarda konaklatacaklarını ve çağrı üzerine işe göndereceklerini anlattı. Taksileri tek elden yönlendirmek için çağrı merkezi (call center) kuracaklarını belirten Gurbetçi, böylece taksilerin müşteri aramak için trafikte başıboş dolaşmalarının önleneceğini söyledi. Taksilerin başıboş dolaşmalarının önlenmesi, trafik tıkanıklığı sorununun çözümüne katkı sağlayacağı gibi, hava kirliliğinin önlenmesine ve yakıt tasarrufu yapılmasına da vesile olacak. Gurbetçi'nin verdiği bilgilere göre, İSPARK duraklarında görev yapacak taksilere yön bulma aracı navigasyon verilecek.

İstanbul'a gelen yabancıların ilk karşılaştıkları kişiler olan taksicilerin 2010 Kültür Başkenti İstanbul'a yakışır kişilik ve kimlikte olması için çalıştıklarını belirten İSPARK Genel Müdürü Kadir Gurbetçi, belediyenin kuracağı duraklardaki ve diğer duraklardaki taksilerin tek çağrı merkezi tarafından yönlendirileceğini söyledi.

8 bin taksinin trafikte başıboş gezdiğini kaydeden Taksiciler Odası Başkanı Semih Kaçanoğlu da "Bu taksileri duraklara çekmek istiyoruz." diyerek İBB'nin projesine destek verdi. "Duraklar kimsenin tekelinde olmamalı." diyen Kaçanoğlu, korsan taksi sorununun da çözülmesi gerektiğini hatırlattı. Kaçanoğlu, taksilere navigasyon cihazıyla birlikte GPS sistemi ve kamera takılmasını istedi. Kaçanoğlu'na göre, gasp ve diğer trafik problemleri ancak bu şekilde çözülür.

zaman
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2008 Cuma 17:53:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?