2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Taksicilere eğitim sertifikası verildi

İstanbul'daki taksi şoförlerinin Avrupa Birliği (AB) standartlarına yükseltilmesi amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen eğitim seminerleri sona erdi. Yeterli düzeyde eğitimlerini tamamlayan taksi şoförleri, sertifikalarını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın elinden aldı.
 
Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen törene, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Semih Kaçanoğlu ile Esnaf Odaları Birliği Başkanı Suat Yalkın ve çok sayıda taksici katıldı. Program kapsamında taksi şoförlerine halkla ilişkiler, stres yönetimi ve çatışma-çözme becerileri, şehir bilgisi-kültürü, trafik mevzuatı ve kuralları, turizm bilgisi, ilk yardım, tarih bilinci ve ahlaki değerler ile pratik İngilizce dersleri verildi.
 
Sertifika töreninde bir konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un aynası olan hizmet sektörlerinin eğitimden geçmesi gerektiğini belirtti. Topbaş, "Dünya global bir köy haline gelmekte dünyanın her noktasındaki her sektördeki insanlar diğer bölgesindeki insanlarla yarış halinde. Bir rekabet içerisinde yani İstanbul'daki taksici esnaf kardeşlerim Londra'daki, New York'taki, pekindeki esnafla başka bir taksiyle rekabet halindedir. İstanbul dünyayla rekabet halinde bu farklılığı birlikte ortaya çıkarmaya çalışıyoruz burada üzerinde duracağımız birinci etapta İstanbul'un aynası olan İstanbul'u yansıtan ve ağrılıklı bir hizmet sektörü olan taksici esnafının bulunduğu bu sektörün çok daha kaliteli çok daha uygun hale gelmesi bizim hedefimizdir" dedi.
 
Topbaş, taksilerin tercihli hale gelmesini insanların kendi hususi araçlarına değil taksilere binmesinin sağlanması gerektiğini vurguladı. Topbaş, "Toplu taşım aracına binmeyenler ama taksiyi de tercih etmeyenler taksinin kalitesinden dolayı kullanmayanlar bireysel araçlarıyla trafiğe çıkıyorlar ve bu da iyi olmuyor. Biz diyoruz ki, bireysel aracını hafta sonları kullansınlar. Normal zamanlarda taksi, çağırsın taksiyle gitsin halkımız taksici esnafı da kazansın, trafik yoğunluğu olmasın, insanlarda trafikte yorulmasınlar diyoruz. Fakat taksilerimizin de bir o kadar standartlara uyması lazım. Yani, taksi temiz değilse peluşları kokuyorsa, şoför sigarasını içiyorsa teypte kendi sevdiği şarkıyı, türküyü çalıyorsa vatandaş arkada sıkılır bindiğine de, bineceği de o olur tövbe eder. Bunun için biz dedik ki, İstanbul Türkiye'yi taşıyor. Dünyaya karşı sorumlu bir kent, bu sorumluluk içinde özellikle önemli bu alandaki hizmet sektörümüzü değiştirelim. Burada bir eğitim sürecinden geçirelim burada bir kalite standart oluşturalım. Gönlümden geçen dünya, İstanbul taksilerini örnek almalı, hele misafirperverlikte farklı olan bir Türk milletinin bu faklılığını işinde de göstermesi lazım. Bunu yansıtmamız lazım, bu konuşulmalı" diye konuştu.
 
"Kalitesiz hizmet verirseniz, birbirinizden müşteri kapmak zorunda kalırsınız" diyen Topbaş, kalitenin önemini vurgularken 38 bin taksiciye de mesaj gönderdi. Topbaş, şöyle devam etti:
 
"Birkaç taksici esnafının yanlış davranışından tüm taksiciler etkilenir, müşteri eksilir, birbirinizden müşteri kapmak durumunda kalırsınız. Ama kaliteli hizmet verirseniz İstanbullu taksiyi tercih eder ve müşterileriniz arar. Özellikle 38 bin taksici esnafının bu kurstan geçmesi gerekmektedir. Sizler bir eğitim sürecinden geçtiniz inanıyorum ki, ilkokula başlayan öğrencinin heyecanıyla bu eğitime katıldınız buradan aldığınız farklılıklarla zannediyorum ki, bir önceki eğitimsiz halinizi düşündüğünüzde bir önceki halinizdeki eksikliklerinizi fark etmişsinizdir."
Taksicilere bayram sonrası için zam sözü veren Topbaş, "Sizin iş hayatınız, geleceğiniz, her şeyiniz bu. Biz de isteriz ki, bu kentte hizmet verirken huzurla, güvenle barış içinde ve tatmin olarak bu hayatınızı devam ettirmek. Arzu ettiğiniz bir zam olayı var, onu da bayram sonrası inşallah değerlendireceğiz. Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nde ele alacağız bayram sonrası ilk toplantıda. Biz burada bir aile büyüğü gibi dengeleri kurmak istiyoruz. Bir tarafta halkımız bir tarafta esnafımız, her taraftaki insanın burada huzur içinde olması lazım ve arzu ettiğimiz şu; tabii ki kalite standardına geldiğinizi zaman o parayı ödeyen de onu veren de bunun bilgisinde olur" şeklinde konuştu.
 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kursa katılan şoförlere verilecek sertifika töreninde tam anlamıyla bir şok yaşadı. Kürsüye çağırılan 10 şoföre kart ve sertifikaların vermek üzereyken salondan gelen tepkilerle bir anda şaşkına döndü. Törene katılan şoförler, "Neden salondan çağırmıyorsunuz. Sahneye çıkanlar hava yollarında çalışıyorlar" diyerek tepki gösterdi. Bunun üzerine Topbaş, "Onlar önceden seçilmiş, benim haberim yok. Bu sadece sembolik tören gereksiz yere tepki gösteriyorsunuz" dedi.
 
Tepkilerin artması üzerine Topbaş, "Aldığınız eğitim bu mu? Orada bu eğitimi mi aldınız. Görüyorum ki, iyi eğitim almamışınız yetmemiş size tekrar eğitim gerekiyor" diye cevap verdi.
 
Topbaş, daha sonra başka şoförlerden de çağırılması üzerine sertifikalardan tek tek isim okuyarak sahneye çağırdı. Bunun üzerine büyük alkış aldı. Daha sonra şoförlerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.
 
Bu arada salonun giriş kısmında yapılan sertifika ve kart dağıtımı sırasında izdiham yaşandı. İzdihamı yine Topbaş müdahale ederek çözdü. Topbaş, şoförlerin eğitim belgelerinin APS ile adreslerine gönderileceğini söyleyerek, taksicileri yatıştırdı.
İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2006 Pazartesi 22:16:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?