4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Taksilere gizli kamera

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, taksici cinayetlerini, gasp olaylarını ve korsan taksileri önlemek için, büyük bir projeye imza atıyor.

Önümüzdeki günlerde taksilere konacak gizli kamera ve cihazlar sayesinde emniyet birimleri, herhangi bir yasadışı olaya anında müdahale edecek, yanından geçen taksinin korsan olup olmadığını anında anlayacak.

İSTANBUL Emniyet Müdürlüğü, taksici gaspı ve korsanlarla mücadele amacıyla hazırladığı MOBESE ATS (Araç Takip Sistemi) sistemini önümüzdeki günlerde hayata geçirecek. Sistemle 18 bin ticari taksi, ücretsiz takılacak olan GPS ve GPRS cihazı ile MOBESE’ye bağlanacak. Cihaza bağlı acil çağrı butonuyla olası bir tehlike karşısında taksiciler, MOBESE’ye acil çağrı geçebilecek. Alınan çağrıyla taksi ister hareket halinde, ister sabit bir noktada olsun, MOBESE’den takip altına alınarak en yakın yer ekibi ve polis helikopteri harekete geçirilecek. İsteğe bağlı taksilere kamera da yerleştirilecek. Acil çağrı butonuna basılınca araç içerisindeki kameradan MOBESE merkezi GPRS cihazı yardımıyla fotoğraf alacak. Gaspçı ile ilgili bilgi müdahale edecek ekiplere bildirilecek. Eğer saldırgan yakalanamadan kaçarsa, olay anında çekilen fotoğrafı ve olaydan sonra kameranın kaydettiği görüntülerden kimlik tespiti yapılarak izi sürülecek.

KORSANA KARŞI

Emniyet yetkililerinin 10 bin civarında olduğunu tahmin ettiği korsan taksileri ortadan kaldırmak için de, taksilere "Radyo Frekanslı Kriptolu Araç Takip Sistemi" (RFKATS) cihazı da takılacak. Polis ekip otolarındaki polislere verilecek olan alıcı özellikli cihazla kontrol yapılacak. Ekip otosundaki polis memuru bir ticari taksinin yanından geçerken cihazın butonuna basacak. Taksiden "kriptolu sinyal" alınırsa kayıtlı olduğu anlaşılacak. Eğer kriptolu sinyal alınmaz ise taksinin kayıt dışı çalıştığı belirlenerek trafikten men edilecek. Uygulamanın ikiz plakalı korsan taksiler üzerinde etkili olacağı kaydedildi. Cihazlar önümüzdeki günlerde İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın da katılacağı bir törenle taksilere takılacak.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2008 Pazartesi 10:40:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?