6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Taksim-Kabataş arası 2 dakika

133 yıl aradan sonra İstanbul ikinci tüneline kavuştu. 30 milyon dolara (46 trilyon lira) malolan Taksim-Kabataş Füniküler Sistemi 2005 yılının Haziran ayında hizmete girecek ve 110 saniyelik yolculuklarla tek yönde saatte 7 bin 500 yolcu taşınacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, Taksim-Kabataş arasında inşa edilen Füniküler Sistemi’ni gazetecilerle birlikte gezdi. 640 metre uzunluğundaki Füniküler’in Taksim girişinden başlayan gezi sırasında Başkan Topbaş, iş makinası oparatörlüğü yaparak iki ayrı tünelin birleştiği noktadaki son hafriyatı kaldırdı.

Mimar Topbaş; içine günümüzün demir ve kağıt paralarının koyulduğu tarih tüpünü ve Cumhurbaşkanı Ahmet Nectet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Büyükşehir Bürokratları ile kendi isminin yazılı olduğu belgeyi gelecek nesillere mesaj olarak son taban betonunun harcına attı. Harca cebinden 20 milyonluk banknotu koyan Kadir Topbaş, "Biraz daha bekleseydik bu bol sıfırlı paralar tedavülden kalkacaktı" diye espri yaptı. Taksim-Kabataş Füniküler Sistemi’nin tanıtım gezisi Kabataş’ta çektirilen hatıra fotoğraflarıyla sona erdi.

Başkan Topbaş; ’İstanbul’un ulaşım sorunun kararlı adımlarla aşıyoruz...’

Füniküler gezisinin ardından basına açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Bugün tarihi bir buluşmaya tanıklık ediyoruz. Ferhat ile Şirin gibi üzerine edebi eserler yazılmış buluşmalar vardır. Ferhat’ın Şirin’e ulaşması gibi bu iki ulaşım aksının birbirine kavuşmasına yani bu çevredeki bütün raylı sistemleri birleştiren ve denize bağlayan tarihi olaya şahit oluyoruz" dedi.

Sistem devreye girdiğinde İstanbulluların Kabataş’tan Taksim’e geçtiklerinde hiç yüzeye çıkmadan 4. Levent, Yenikapı ve Havalanı istikametine veya İstanbul’un diğer noktalarına raylı sistemle ve deniz bağlantısıyla ulaşabileceklerini belirten Başkan Topbaş, şöyle konuştu;

"Bu aks geç kalmış, ancak bundan sonra hızlı adımlarla ilerleyeceğimiz çok önemli bir çalışmadır. Bu sistemi çok kısa bir sürede hizmete alacağız. İnsanımızın kısa zamanda gideceği yere olaşması ve konforlu bir şekilde yolculuk yapmasını sağlayacak bu hattın vagonları, vatandaşlarımızın meyilden etkilenmemesi için su terazisi gibi yatay ölçekte sürekli hareket halinde olacak germe-çekme metoduyla inşa edildi. Yani yolcular hiç sarsılmadan düşey vaziyette konforlu bir seyahat gerçekleştirebilecek. Ben burada emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum ve İstanbullulara hayırlı olsun diyorum."

İstanbul’da her gün 400 aracın trafiğe katıldığını hatırlatan Mimar Topbaş, raylı sistemlerin dünyanın tüm şehirlerinde toplu taşıma araçları olarak tercih edildiğini dile getirdi. İstanbul’un topografik yapısı nedeniyle raylı sistemlerin zorlukla inşa edildiğini vurgulayan Topbaş, "Raylı sistem yatırımlar oldukça maliyetli ve oldukça hassas iştir. Füniküler sistemin altında yerleşim alanları bulunduğu için kazı çok dikkatli, ancak bir o kadar hızlı inşa edildi. Arkadaşlarıma talimat verdim. Biz bu dönem İstanbul’da raylı sistem taşımacılığında çok büyük mesafeler kat etmek istiyoruz. Bu Pazar günü de bütün bürokrat arkadaşlarımla sadece raylı sistemlerin değerlendirileceği bir koordinasyon toplantısı yapacağız. İstanbul’un ulaşım sorunun kararlı adımlarla aşacağız. İnşallah halkımızla, sivil toplum örgütleriyle ve basınımızla kol kola girerek bu kenti AB sürecinde hak ettiği noktaya taşıyacağız" şeklinde konuştu.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2004 Salı 10:19:08
Güncelleme :2 Kasım 2004 Salı 15:35:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?