3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Taksim'de 1 Mayıs'a hayır

İstanbul Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama taleplerini reddetti. Güler, ''Taksim, İstanbul'da toplantı ve yürüyüş yapılacak alanlar arasında sayılmamıştır. Burada toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılamaz'' dedi.

Vali Güler, İstanbul Valiliği'nde gazetecilerin 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmak istenmesine ilişkin sorularını yanıtladı.

Güler, gazetecilerin, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) yöneticilerinin yarın İçişleri Bakanlığı'na giderek, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasına ilişkin görüşeceklerini hatırlatması üzerine, kanunun, İstanbul'da toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılacak alanların önceden ilan edileceğini söylediğini kaydetti.

İstanbul'da Kadıköy, Kazlıçeşme ve Çağlayan alanlarının toplantı ve gösteri yürüyüşü için belirlenen alanlar olduğunu hatırlatan Güler, "Taksim, İstanbul'da toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılacak alanlar arasında sayılmamıştır" dedi.

Güler, kişilere tanınan hak ve özgürlüklerin sonuna kadar kullanılmasından yana olduklarını dile getirerek, sendikaların da bu konuda kendilerine anlayış göstereceklerini ve hiçbir kanunsuz işleme kalkışmayacaklarını umduğunu söyledi.

Güler, "(İlla biz kanunun öngördüğü yerlerde değil de kanunun öngörmediği yerlerde bir toplantı yapmak isteriz) derlerse, ben kanun ve nizam hakimiyetini sağlamakla yükümlüyüm. Ben de onun gereklerini uygulamakla zorunluyum" diye konuştu.

"Geçen yıl sıkıntı yaşandı"

"Taksim'de, toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılamaz" diyen Güler, 1 Mayıs'ta sendikalara o günün anısına Kazancı Yokuşu'nda toplanarak, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk konulması ve saygı duruşunda bulunulması için izin verildiğini anımsattı.

Güler, "Bunun dışında herhangi bir işleme izin vermem mümkün değildir. Çünkü Taksim, toplantı ve gösteri yürüyüşü alanlarından değildir. Şimdiye kadar böyle bir müracaatları da tarafıma olmamıştır. Geçtiğimiz yıl yaşanan sıkıntıların bu yıl da yaşanmasını istemiyoruz. İstanbul, buna müstahak değil. İstanbullu'ya kabus yaşatmaya kimsenin hakkı yoktur" dedi.

Yarın işçi konfederasyonları yetkilileri ile İçişleri Bakanlığı'nda yapılacak toplantının sonuçlarının da görülmesi gerektiğine işaret eden Güler, 1 Mayıs'ın amacına uygun kutlanmasına saygı göstereceklerini kaydetti.

Bir gazetecinin "1 Mayıs'ın tatil olmasına ilişkin bir milletvekilinin önergesi var. Tatil olması İstanbul'da daha önce yaşanan sorunları azaltır mı?" şeklindeki sorusunu da Güler, "Eğer bu kanun haline gelir ve bir kutlama günü olarak, bir bayram şeklinde tefrik etmeleri durumunda gereğini yaparız" diye konuştu.

1 Mayıs'ın dünyanın birçok yerinde işçi bayramı olarak kutlandığını hatırlatan Güler, kanun çıktığı takdirde kutlamaların resmi bir kimliğe bürüneceğini belirterek, şu anda yapılanın ise sendikaların bir çeşit toplantısı olduğunu söyledi.

Güler, "1 Mayıs'ta toplantı ve gösteri yürüyüşü yapmak isteyen valiliğe müracaatı yapar, ister Kazlıçeşme'yi, ister Çağlayan'ı, ister Kadıköy'ü kendilerine veririm. Her türlü tedbiri de alırız. Her türlü desteği de veririz. Kendilerine de yardımcı oluruz" diye konuştu.

"1 Mayıs'ı Taksim'de kutlayacağız"

Türk-İş, DİSK ve KESK 8 Nisan'da yaptıkları açıklamada, 1 Mayıs'ta Taksim'de kutlama yapacaklarını bildirmişti.

Sendikalar adına basın açıklamasını okuyan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, "Milyonlarca işçiyi temsil eden Türkiye'nin emek örgütleri olarak sosyal adalet, sosyal güvenlik, insanca yaşam ve çalışma hakkı için 1 Mayıs 2008'de omuz omuza olacağız" demişti.

Görgün, "1 Mayıs'ı emekçilere 12 Eylül 1980 darbesinden sonra en ağır saldırıların olduğu günlerde karşılıyoruz. 1 Mayıs 2008'i AKP hükümetinin özelleştirmede sınır tanımadığı koşullarda karşılıyoruz. Bizler emek örgütleri olarak sesimizi bu tarihte daha da yükselteceğiz" diye konuşmuştu.

CNNTURK
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2008 Perşembe 16:48:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?