2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Taksim'den Çağlayan'a insan akıyor

İstanbul'da Cumhuriyet Mitingi... Alana akın akın insanlar gelmeye başladı ...

Ankara Tandoğan Meydanı'nda düzenlenen ve büyük ses getiren cumhuriyet mitinginin ardından beklenen İstanbul Çağlayan Mitingi saat 13.00'te... Alana özellikle Taksim'den akın akın insanlar geliyor, özellikle genç katılımcıların fazlalığı dikkat çekiyor. Miting tertip komitesinden Necla Arat, “Sloganımız ne şeriat ne darbe, yaşasın tam demokratik Türkiye olacak'' dedi...

Meydana 19 ayrı güvenlik kapısından giriş yapılıyor. Alanda 7 bin polis görev yapıyor. Çağlayan Meydanı'na açılan bütün yollar trafiğe kapatıldı. Özellikle Taksim yönünden alana akın akın insanlar geliyor. 

Saat 09.30 sıralarında yaklaşık 200-250 kişilik Ankara Atatürkçü Düşünce Derneği'nin üyeleri PERPA'nın bulunduğu alana geldi. Halk otobüsü ve belediye otobükleri ile halk alana gelerek küçük küçük gruplar oluşturarak meydana inmeye başladı. Halk özellikle PERPA'dan inip Piyade Paşa Bulvarı üzerinden Çağlayan Meydanı'na giriş yapıyor. 

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı AKP İl Başkanlığı'nın önünde toplanan insanlar, ellerinde Türk bayrakları, Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül posterleriyle birlikte binanın önünden geçerken yuhalayarak protesto ediyorlar. 'Çankaya yolu şeriata kapalı', 'Çankaya'da imam istemiyoruz' sloganları atıyorlar. 

Taksim Meydanı'nda ise sakin, henüz kalabalık yok. Burada saat 13:00'te AGOS Gazetesi önünde eylem yapılacak.
Çağlayan Mitingi'ne birçok ilden katılım var ancak Ege çıkartması hakim. Çankaya Belediyesi çalışanları meydana geldi. Alana kırmızı-beyaz renkler damgasını vuruyor. 'Hepimiz Biriz, Hepimiz Mustafa Kemal'iz' şeklinde slogan atılıyor. Siyasi partilerin de destek verdiği mitingde katılımcılar hep bir ağızdan 10. Yıl Marşı'nı söylüyor. Mitingte çok sayıda genç yaştan katılımcının olması dikkat çekiyor ve bu bugünkü mitingi, Ankara'daki mitingten ayıran en önemli fark olarak gösteriliyor.

Miting programı

DİSK'in de aralarında bulunduğu 500'ün üzerinde kuruluş ve dernek tarafından desteklenen İstanbul Çağlayan mitingi, bugün gerçekleştiriliyor. 

Çağlayan'daki miting için saat 13.00'te katılımcılar toplanmaya başlayacak. Saat 13.00'te başlayacak mitingde, düzenleme komitesinden Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Türkân Saylan, Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Başkanı Prof. Dr. Necla Arat ve Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nur Serter birer konuşma yapacaklar. 

Bulutsuzluk Özlemi ve Edip Akbayram'ın da bulunduğu müzik grupları ve sanatçıların da destek vereceği mitingde, Ayten Alpman "Memleketim" şarkısını söyleyecek. Ayrıca, sanatçı Rutkay Aziz Nâzım Hikmet'ten bir şiir, Halit Ergenç ise Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni okuyacak.

Trafiğe kapatılan yollar

İstanbul Emniyeti'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, bugün düzenlenecek miting dolayısıyla saat 07.30'dan itibaren miting bitimine kadar trafiğe kapatılan yollar şöyle: 

Darülaceze, Piyalepaşa, Çağlayan Vatan, Kâğıthane, Dr. Cemil Bengü, İzzet Paşa, Abide-i Hürriyet, 28 Nisan, Halide Edip Adıvar ve Fevzi Çakmak caddeleri ile Feriköy Kasap, Akar, Eğitim, Ayazma, Gürun ve Fırın Arkası, Fırın Aralığı, Çınar, Çağlayan Top Sahası Yanı, Egemen, Yurt, Kanarya, Zafer, Yavuz, Avcılar, Yeniyol ve İdil sokaklar. Kasımpaşa'dan Piyalepaşa Bulvarına katılım, Çağlayan Piyalepaşa Bulvarı'na katılım, Okmeydanı Piyalepaşa Bulvarı'ndan Çağlayan yönüne katılım, D-100'den Çağlayan katılımı, D-100'den Kasımpaşa katılımı, Vatan Caddesi Çağlayan çıkışı, Mecidiyeköy'den Çağlayan'a gidiş Kuştepe ışıklar, Şişli yönünden Çağlayan'a gidiş Hürriyet Tepe ışıklar, Kâğıthane Caddesi'nden Çağlayan'a çıkış, Okmeydanı Kavşağı'ndan Darülaceze Caddesi'ne çıkış, TEM'den Darülaceze Caddesi'ne geliş, Piyalepaşa Darülaceze gelişi, Perpa Darülaceze gelişi, Gürsel Mahallesi gelişi, Halide Edip Caddesi, Şişli gelişi ve Şişli'den Çağlayan'a geliş.

Alternatif yollar

Açıklamada, sürücülerin kullanabilecekleri alternatif yollar da belirtildi. Buna göre, Kasımpaşa'dan Çağlayan yönüne gidecekler Okmeydanı ve Kâğıthane istikametini, Okmeydanı'ndan Piyalepaşa yönüne gidecekler Haliç Hasköy istikametini, D-100'den Çağlayan ve Piyalepaşa Bulvarına gidecekler Okmeydanı-Mecidiyeköy-Balmumcu istikametini, Kâğıthane'den Çağlayan yönüne gidecekler Okmeydanı-Sütlüce-Çeliktepe-Gültepe istikametini, Vatan Caddesi'nden Çağlayan istikametine gidecekler Kâğıthane-Gülbağ-Mecidiyeköy istikametini, Mecidiyeköy'den Çağlayan yönüne gidecekler E 5 veya Şişli yönünü, Şişli'den Çağlayan yönüne gidecekler E-5'den Mecidiyeköy-Kuştepe-Dereyolu istikametini, Okmeydanı'ndan Mecidiyeköy'e gidecekler E-5 istikametini, TEM ve Okmeydanı'ndan Şişli istikametine gidecekler de Haliç veya Mecidiyeköy istikametini kullanabilecekler.

3500 polis görev yapacak

Emniyet Genel Müdürlüğü, 1 Mayıs için alınacak önlemler kapsamında, 50'den fazla şehirden 3 bin 500 kişilik takviye polis kuvvetini İstanbul'a gönderdi. Çevik Kuvvet timleri uçakla getirilirken, 20'ye yakın panzer takviyesi yapılacak. 1 Mayıs Platformunu'nun Taksim ısrarı, güvenlik birimlerinde "provokatif eylemler" beklentisine neden oldu.

ajanslar/milliyet
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2007 Pazar 12:19:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?