6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Taksim'in ismi değişecek mi?

TOPBAŞ:

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Taksim Meydanı'nın isminin 1 Mayıs Meydanı olarak değiştirilmek istenmesine ilişkin yaptığı açıklamada, tarihi hafızalara müdahale etmenin doğru olmadığını belirterek, "Şahsi kanaatim, kendi simgesel değeri olan Taksim isminin değişmemesidir" dedi

Feshane Kongre ve Fuar Merkezi'nde düzenlenen KAS-DER Kastamonu Günleri açılış programına katılan Başkan Topbaş, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Taksim Meydanı'nın isminin 1 Mayıs Meydanı olarak değiştirilmek istenmesine ilişkin sorular üzerine Topbaş, Taksim Meydanı'nın, simgesel özellik taşıyan bölgelerin başında geldiğini söyledi. Kadir Topbaş, "Simgesel özellik taşıyan bazı bölgeler vardır. O yerler o isimlerle anılmıştır ve tarihi önemi vardır. İstanbul'un en önemli yerlerinden bir tanesi Taksim Meydanı'dır. Maksim, suların takdim edilmesi anlamına geliyor. Böylelikle isimlendirilmiş bir bölge. Ayrıca orada Cumhuriyet Anıtı var. Anıtın olması nedeniyle de cumhuriyetin merkezi niteliğini de taşıyor. Bu bölgenin, bu güzelliklerin devamı hepimizin görevi" dedi. Benzer önergelerin her zaman gelebileceğini belirten Kadir Topbaş, "Tabi bu önerge de, cevabı verilmesi konusunda başkanlık makamına havale edilmiştir. Benim şahsi kanaatim, kendi simgesel değeri olan Taksim isminin değişmemesidir. Tabii ki önerge ile ilgili gereken yapılacaktır. Bu ismin değişmesi, kentin hafızasını sarsmak demektir. Beyazıt Meydanı, Hürriyet Meydanı olarak değiştirildi ve bir ikilem ortaya çıktı. Hala oranın adı kamuoyunda net olarak ifade edilemiyor. Bence simgesel özellik taşıdığı için ismin değişmemesi gerekir. Birileri farklı taleplerde bulunabilir, yarın daha farklı bir talep gelebilir. Taksim Meydanı bazı olayların merkezi oldu. Dünyaya buradan çok önemli mesajlar iletildi. Kötü izler bırakan farklı olaylar da oldu. Bunlar ayrı bir takım anılardır ama simgesel değer olarak Taksim adının devam etmesi uygundur. Tarihi hafızalara müdahale etmek çok doğru değil. Böyle bir şey yaparsanız yarın da başka bir yer için başkası gelir" diye konuştu.

Öte yandan, KAS-DER Kastamonu Günleri açılış programına katılan sarımsak güzeli, başındaki sarımsaktan oluşan taç ile dikkat çekti.

 

İHA
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2010 Perşembe 14:43:03
Güncelleme :13 Mayıs 2010 Perşembe 15:58:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?