6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Tanıklar gelmedi, dava ertlendi

ENGİN ÇEBER DAVASI

Engin Çeber'in gözaltına alındığı karakol ve tutuklu kaldığı cezaevinde gördüğü işkence sonucu öldüğü iddiasıyla açılan davaya devam edildi. Daha önce 3 kez mahkemeye çağrılan 4 tanığın katılmadığı duruşma 22 Şubat tarihine ertelendi.

Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 10. duruşma kısa sürdü. Dinlenmesine karar verilen 4 tanığın katılmadığı duruşmada, mahkeme dosyasına ulaşan bazı evraklar okundu. Mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı 22 Şubat 2010 tarihine erteledi.

Adliye önünde toplanan bir grup davaya destek verirken, Çeber ailesinin avukatı Taylan Tanay davada sona gelindiğini belirtti. Tanay, "Bugün 10. celsesi yapıldı. Daha önce duruşmaya çağrılan 4 tanık yine duruşmaya gelmedi. Mahkeme 22 Şubat tarihine ertelendi. Aynı zamanda esas hakkında mütalaanın verilmesi için dosyanın tevziine karar verildi" dedi.

Mahkeme dosyasına ulaşan bazı evrakların kendilerini endişelendirdiğini anlatan Tanay, "Bunlardan birinin olaya karışan gardiyanlardan birinin halen devlet memuru sıfatı taşıdıkları ve maaş aldıkları şeklindedir. Adalet Bakanlığı'nın 15 aydır işkenceden yargılanan sanıklara maaş verdiğini görüyoruz. Aradan 1.5 yıl gibi çok uzun bir yıl geçmesine rağmen İçişleri Bakanlığı tarafından sanık 13 polis memuru hakkında soruşturma nihayet tamamlanabildi. 1.5 yıldır Türkiye kamuoyunu yakından ilgilendiren, herkesin lanetlediği bu meseleye ilişkin kolluk güçleri, ne yazık ki yeteri derecede soruşturma geçirmedi. Onlar hakkındaki disiplin soruşturması ne yazık ki 5 Ocak 2010 tarihinde başladı. Bu sanık 13 polis memuru hakkında verilecek disiplin kararını merakla bekliyoruz. Diğer 6 gardiyan ise Paşakapısı Cezaevi'nde. Tutulmamaları gereken cezaevinde güvenlikli şekilde tutulmaktalar" ifadelerini kullandı.

Tanay, kamuoyu, sendikal örgütler ve baroların davaya olan ilgilerinin devam ettiğini vurgulayarak, "Umarız 21. yüzyılda yeni işkence vakaları ile karşılaşmayız. Ama ne yazık ki İçişleri ve Adalet Bakanlığı'nın, devletin işkenceciyi koruduğunu gösteren belgeler dava dosyasına gelmeye devam ediyor. Kamuoyunun desteği ve ilgisi umarım devam eder. İşkence, diğer olaylarda yaşadığımız gibi cezasız kalmaz" şeklinde konuştu.

ENGİN ÇEBER DAVASI
ENGİN ÇEBER DAVASI
İHA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2010 Çarşamba 12:01:01
Güncelleme :13 Ocak 2010 Çarşamba 13:38:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?