7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

'Tapuda şerh' uygulaması başladı

Deprem riski taşıyan binaların, alım, satım ve devir işlemleri sırasında tapuda görülebilmesi için şerh uygulaması başladı. İlk etapta İstanbul'da 48, Ankara'da ise bir binanın tapusuna "Bu bina risklidir" şerhi konuldu. 

 

İstanbul'da aralarında Kadıköy, Bakırköy, Üsküdar, Maltepe ve Küçükçekmece'nin de bulunduğu ilçelerde yer alan binaların riskli olduğu, tapudaki alım, satım ve devir işlemlerinde görülebilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşüm kapsamında riskli binaların, alım, satım ve devir işlemleri sırasında tapuda görülebilmesi için getirdiği ''şerh'' uygulaması, İstanbul'dan başladı.

Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek kentsel dönüşümün 5 Ekim'de başlamasından bu yana genellikle kamu binaları olmak üzere çeşitli illerdeki riskli binaların yıkımına başlandı.

Yıkımların yanı sıra çeşitli illerde Bakanlığın belirlediği lisanslı kuruluşlarca yapılan riskli bina tespitleri hızla devam ederken, şimdiye kadar tapu ve kadastro il müdürlüklerine İstanbul'dan 48, Ankara'da bir binanın ''riskli olduğu'' yönünde bildirim yapıldı.

Can güvenliği performans düzeyi koşullarını sağlayamama, kolon kiriş boyutlarının küçük olması, yığma duvarlarda çatlak ve hasar, beton kalitesinin düşük olması, taşıyıcı sistem yetersizliği gibi nedenlerle riskli bulunan binaların tapusuna şerh konularak, ''bina risklidir'' tespiti yapıldı.

Ankara'nın Bahçelievler semtiyle İstanbul'un Kadıköy, Bakırköy, Üsküdar, Maltepe ve Küçükçekmece'nin de aralarında bulunduğu ilçelerinde yer alan bu yapıların tapudaki alım, satım ve devir işlemlerinde riskli olduğu görülebilecek.

 

AA
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2012 Perşembe 11:46:24
Güncelleme :15 Kasım 2012 Perşembe 11:55:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?