3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Tarih böyle yok oldu

Dolmabahçe Sarayı ve Deniz Müzesi arasındaki eski tütün deposunun Tanrıverdi Holding tarafından koruma kurulu kararıyla otel yapımı için yıkılması tepki çekti.

Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan ve uzun süre tütün deposu olarak kullanılan Beşiktaş sahilindeki bina, yıllardır terk edilmiş haldeydi. Önce Tekfen Grubu’na ait olan, daha sonra Tanrıverdi Grubu’na geçen binanın otel haline getirilmesi için 1990’lı yıllardan itibaren çeşitli girişimlerde bulunuldu.

İstanbul 3 No’lu Tabiat ve Kültür Varlıkların Koruma Kurulu, başvurular üzerine 2005’de verdiği kararda, 1928-1930 yıllarında yapıldığı anlaşılan tütün deposunun endüstriyel miras kapsamında olduğunu, kültür varlığı olarak tesciline ve yapının yıkılmadan restore edilmesine karar verdi.

Kurul, 2006’da tekrar yapılan başvuru üzerine, “Kentsel bellek bağlamında bu özelliği hatırlatıcı bilgilerin yer aldığı tütün ürünleri müzesi fonksiyonunun zemin katta restorasyon projesinde belirtilen noktada gerçekleştirilmesi¨ şartıyla restorasyon projesindeki fonksiyon değişikliğine karar verdi.

Bu karar üzerine tütün deposunun, denize ve Dolmabahçe Sarayı’na bakan iki duvarı korunarak, otel yapılması için çalışmalara başlandı. Ancak daha sonra zeminde sorunlar çıktığı gerekçesiyle yeniden başvuru yapıldı ve bu kez binanın tamamen yıkılarak yeniden yapılmasına karar verildi. Şu an binanın yerinde yeller esiyor. Tepki geçen yıkım sonrası oluşan manzara havadan görüntülendi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2008 Cumartesi 17:56:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?