4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Tarihi eser kaçakçılarına darbe

6 İLDE TARİHİ ESER KAÇAKÇILARINA YÖNELİK OPERASYON

İstanbul başta olmak üzere 6 ilde tarihi eser kaçakçılarına yönelik düzenlenen operasyonda 23 kişi gözaltına alındı. Operasyonda, dünyada sadece 7 adet olduğu belirtilen 150 bin euro değerinde "Kral Mührü" ele geçirilirken, şüphelilerin tarihi eserleri çıkarmak için dinamit lokumu kullandıkları ortaya çıktı.

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Anadolu'da çeşitli yerlerde dinamit lokumu kullanarak yapılan kazılardan çıkarılan bazı tarihi eserlerin satılmaya çalışıldığı ihbarı üzerine çalışma başlattı. Yapılan takipte elebaşılığını R.Ö'nün yaptığı 23 kişilik şebeke tespit edildi. Yaklaşık 6 ay süren çalışmanın ardından dün İstanbul, Ankara, Bursa, Yalova, Düzce ve Bilecik'te toplam 26 adrese eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Baskında 23 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda aralarında heykel, madalyon, sikke, Kur'an-ı Kerim, kılıç ve kavalın da bulunduğu 270 adet tarihi eser, 6 dinamit lokumu ve 1 ruhsatsız tabanca ele geçirildi.

Emniyette sorgulanan şüphelilerin çalışma yöntemleri de tespit edildi. Buna göre şüpheliler, define olduğunu belirledikleri alanlarda dinamit lokumunu patlatıp, ardından kazı ile tarihi eserleri çıkarttı. İkinci yöntemde ise şebeke üyelerinin köyleri dolaşıp para karşılığında tarihi eserleri topladıkları belirlendi. Her iki yöntemde de el konulan eserlerden ucuz olanların İstanbul'da satılırken, pahalı olanların Avrupa'ya gönderildiği kaydedildi.

Ele geçirilen tarihi eserler arasında en çok dikkat çeken ise, dünyada sadece 7 adet olduğu belirtilen Roma dönemine ait madalyon oldu. "Kral Mührü" denilen madalyonun maddi değerinin 150 bin euro olduğu belirtildi.

Şüphelilerin emniyetteki sorgusu sürerken, ele geçirilen tarihi eserlerin incelenmek üzere Arkeoloji Müzesi'ne gönderileceği belirtildi. Polis, şüphelilerin define çıkarılacak yerleri nasıl tespit ettiğini belirlemek için de çalışmalarını sürdürüyor.

6 İLDE TARİHİ ESER KAÇAKÇILARINA YÖNELİK OPERASYON
6 İLDE TARİHİ ESER KAÇAKÇILARINA YÖNELİK OPERASYON
6 İLDE TARİHİ ESER KAÇAKÇILARINA YÖNELİK OPERASYON
6 İLDE TARİHİ ESER KAÇAKÇILARINA YÖNELİK OPERASYON
İHA
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2011 Çarşamba 12:29:00
Güncelleme :8 Haziran 2011 Çarşamba 12:30:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?