4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Tarihi eser operasyonu

Balıkesir polisinin 9 ilde eş zamanlı düzenlediği "Tapınak (K)" operasyonunda 886 parça tarihi eser ile 50 adet mavzer fişeği ve 15 gram esrar maddesi ele geçirildi. 

Operasyonda aralarında bir siyasi partinin ilçe başkanı ile Balıkesir Üniversitesi Tarih Bölümü'nde görevli öğretim üyesinin de bulunduğu 18 kişi gözaltına alındı. 

Edinilen bilgiye göre, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi ekiplerince, Balıkesir ili geneli ve çevre illerde tarihi eser kaçakçılığı yaptıkları tespit edilen şahıslarla ilgili yürütülen çalışmalar çerçevesinde, ele başılığını Hakan Ş. isimli şahsın yaptığı belirtilen suç örgütü ile irtibatlı oldukları şahıslarla ilgili yaklaşık 5 aydır yürütülen "Tapınak (K)" adlı projeli soruşturma kapsamında, organize suç örgütünün, başta Balıkesir il merkezi olmak üzere, İstanbul, İzmir, Bursa, Muğla, Aydın, Manisa, Çanakkale ve Edirne illerinde bulunan diğer şüphelilerle birlikte hareket ederek 2863 sayılı yasa kapsamında bulunan tarihi eserleri topladıkları ve müşteri temin ederek piyasaya sattıkları tespit edildi. 

Dün sabah saat 07.00'den itibaren Balıkesir, İstanbul, İzmir, Bursa, Muğla, Aydın, Manisa, Çanakkale ve Edirne illerinde eş zamanlı olarak 48 ayrı noktada, "Tapınak (K)" adlı planlı operasyon başlatıldı. Operasyon kapsamında, soruşturma sürecinde 368 parça, operasyon gününde 518 parça olmak üzere toplam 886 parça tarihi eser ile 50 adet mavzer fişeği ve 15 gram esrar maddesi ele geçirildi. Ele geçirilen eserler arasında Osmanlı dönemine ait bronz ve mermer heykeller, Bizans ve Roma dönemine ait sikkeler ve çanakların da bulunduğu bildirildi.

Operasyonda, örgüt lideri olduğu belirtilen Hakan Ş. ile birlikte aralarında bir partinin ilçe başkanı olan Yıldırım A. ve Balıkesir Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi K.B. isimli kamu görevlisinin de bulunduğu toplam 30 şüpheli yakalandı. Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltına alınan 30 kişiden 12'si ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. 

Operasyon neticesinde toplam 39 şüpheli hakkında yasal işlem yapıldığı, mevcut suç organizasyonunun tamamen deşifre edildiği, firardaki 9 şüphelinin ise yakalanmasına çalışıldığı bildirildi. Balıkesir Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgulamaları tamamlanan Hakan Ş.'nin liderliğindeki suç örgütünün 18 üyesi, "Suç işlemek için örgüt kurmak ve yönetmek, örgütün faaliyetleri kapsamında tarihi eser kaçakçılığı yapmak" iddiasıyla bugün öğleden sonra adli makamlara teslim edildi.

DENİZ ALTINDA TARİHİ ESER KAZISI 

Balıkesir KOM Şube Müdürlüğü'nün tarihi eser kaçıkçılarına yönelik gerçekleştirdiği operasyonda, şüphelilere ait su altı kamerasıyla çekilmiş görüntüler de ele geçirildi. Marmara Denizi'nde (Balıkesir Erdek açıkları) çekildiği öğrenilen görüntülerde denizin içinde gömülü mezar ve benzeri oluşumların daha önce şebeke tarafından tespit edildiği, gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra denizde kazı çalışması yaptıkları belirlendi. Balıkesir ile birlikte toplam 9 il ile ilçelerinde gerçekleşen kapsamlı operasyonla ilgili soruşturmanın devam ettiği bildirildi.

.
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2008 Cuma 17:54:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?