4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

'Tarihi eserler müteahhidin işi değil'

Sanat tarihçilerinin hocası Prof.Dr. Oktay Aslanapa, Selçuklu ve Osmanlı'dan kalma çok zengin tarihi eserler bulunduğunu belirterek, bunların en önemlilerinden birinin Divriği Ulu Cami olduğunu söyledi.


Türkiye'de yeterli ölçüde eğitim verilemediğini anlatan Aslanapa, "Çünkü kendi sanatımızı öğretim sisteminden kaldırdılar. Mesela mülkiyede ve askeriyede bu dersler okutulmalı çünkü bu eserleri koruyacak olan yine bu insanlardır" dedi. Diyarbakır'da Artuk'lulardan kalma bir saray kazısı yaptıklarını anlatan Aslanapa, şöyle konuştu: "Muhteşem bir saraydı tamamen küp mozaiklerden yapılmış bir eserdi. Bu küp mozaikleri bu zamanda bulmak mümkün değil. Cahilin biri üzerini betonla kapatınca mozaikler patır patır dökülmüş. Ondan sonra gelen yöneticiler de bu olayın duyulmaması için yıkıp yerine bina yapmışlar".


Türkiye'de değerli sanatkarlar varken birilerinin gidip restorasyon işlerini müteahhitlere verdiğini anlatan Aslanapa, bu yanlış yoldan mutlaka dönülmesi gerektiğini belirterek, "Bu işler için özel yetiştirilmiş mimarlara ihtiyacımız var. Bunlar basit bir inşaat işi değildir. Burada kaybedince yerine yenisini koyamayacağınız tarihi değerde eserler vardır. Eseri müteahhide teslim edince eser tahrip oluyor" dedi.
Uluslararası Türk Dünyası Halı Kongresi yapmak istediğini ama bunu şimdilik gerçekleştiremediğini anlatan Aslanapa, "Türk halısı halı sanatının temelidir bana göre. Projeyi Kültür Bakanlığı'na sundum. Projemin hayata geçirilmesini bekliyorum. Böyle projeler Türk dünyasını birbirine yakınlaştırır" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2008 Cumartesi 14:40:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?