30
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Tarihi Haliç - Karadeniz demiryolu yaşatılacak

Tarihî Haliç-Karadeniz Sahra Demiryolu Hattı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kağıthane Belediyesi işbirliğiyle yeniden canlandırılacak. Başkan Kadir Topbaş, hattın projelendirilmesi için Genel Sekreter Yardımcısı Mihmail Mangan’ı görevlendirdi. Topbaş’ın konuyla ilgili Koç Holding’le de bir görüşme yaptığını bildiren Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, “Hattın sosyo-ekonomik boyutu araştırılacak. Toplu taşımacılıkta kullanılabileceği belirlenirse, proje buna göre hazırlanacak. Eğer bu amaçla kullanılmasının pek yararlı olmayacağı saptanırsa, tarihî değer olarak, nostaljik amaçlı yaşatılacak.” açıklamasını yaptı.

Tarihî demiryolunun canlandırılması için Büyükşehir Belediyesi bütçe ayıracak. Başkan Topbaş, 91 yıl önce inşa edilen demiryolunun yeniden yaşatılmasına prestij projesi olarak yaklaşıyor. Topbaş, konuyla ilgili projenin hazırlanması için Genel Sekreter Yardımcısı Mihmail Mangan’ı görevlendirdi. Büyükşehir Yapı İşleri Daire Başkanlığı da gerekli bilgi ve materyalleri toplamaya başladı. Bu arada Başkan Topbaş, projeyle ilgili Koç Holding’le de görüştü.

Başkan Fazlı Kılıç’ın verdiği bilgiye göre, Koç Holding’in, hattın nostaljik olarak yaşatılması amacıyla destek vermesi bekleniyor. Kılıç, başkanlığı döneminde projeye ilk kazmayı vurmak istiyor. Tarihî güzergahın İstanbul için gerekli olduğunu savunan Kılıç, “Taşıma amaçlı olmasa da nostaljik olarak yaşatmalıyız. Kağıthane Belediyesi olarak Büyükşehir Belediyesi nezdinde hattın yeniden yapılması ve en azından İstanbul’un bir nostalji trenine sahip olması için çalışmalarımız sürüyor.” şeklinde konuştu.

Haliç-Karadeniz Sahra Hattı, Türkiye’nin ilk elektrik üretim santrali olan Silahtarağa Elektrik Fabrikası’na kömür taşımak üzere kuruldu. Hat, Yeşilköy Şömendifer Alayı’nca 1914’te inşa edildi. Hat, Silahtarağa Elektrik Fabrikası’na Karadeniz Ereğli’den kömür taşıyan Şirket-i Hayriye vapurlarının Rus gemileri tarafından batırılması üzerine, Enver Paşa’nın talimatıyla inşa edildi. Böylece, Silahtarağa Elektrik Fabrikası’nın kömür ihtiyacı raylı sistemle Ağaçlı ve Karadeniz Ereğli’den karşılandı. Hat üzerinden taşınan kömür donanmada, trenlerde, diğer askerî ve sivil fabrikalarda da kullanılıyordu. 9 ana istasyondan oluşan hat, asker taşımada da kullanılıyordu. 1922’de Ticaret Nezareti’ne devredilen hat, Cumhuriyet’in ilanından sonra Maden İşleri İktisat Vekaleti’ne geçti. 1928’de terk edilen hat, İkinci Dünya Savaşı sırasında Türk ordusu tarafından kullanıldı. 1951’den sonra ise hat tamamen söküldü.

Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2005 Perşembe 05:40:00
Güncelleme :9 Haziran 2005 Perşembe 11:10:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?