7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

Tarihi şamdanlar koruma altına alındı

Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin, tadilattaki Yavuz Selim Camii’nde bulunan tarihi şamdanları koruma amacıyla yerinden sökmesi, cemaati kızdırdı.

Şamdanlar alınırken, mumdan yapılmış tarihi sütunların kırılarak yerlere atılmasına sinirlenen cemaat, cami içindeki manzaranın, Felluce’yi aratmadığını söyledi.

Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, tarihi eserlerin korumasını kapsayan kanun gereğince Fatih’te bulunan Yavuz Selim Camii’ne gelerek, buradaki tarihi iki şamdanı yerinden söktü.

Şamdanlar Eski Eserler Müzesi’ne götürülürken, şamdanların yerinden sökülmesi sırasında bağlı bulundukları mumdan sütunların kırılarak yerle bir edilmesi, cemaati kızdırdı. Harabeye dönen caminin içinde namaz kılan vatandaşlar, yetkililere tepki gösterdi. Tarihi şamdanların, korunmak amacıyla, ellerinde tutanak bulunan Vakıflar Genel Müdürlüğü görevlileri tarafından yerinden söküldüğünü belirten vatandaşlar, işlem sırasında tarihi mumların yerle bir edilmesini, tarihe saygısızlık olarak değerlendirdi.

Cemaat arasında bulunan taksici Veysel Arıkan, şamdanların tarihi eser olduğu için koruma altına alınması maksadıyla yerinden söküldüğünü belirterek, "Caminin 6 ay önce tadilata alındığını söylediler. Aradan bu kadar zaman geçti ama bir çivi bile çakılmadı. Koruma amacıyla 450 yıllık 14 tarihi kitabı yerinden aldılar başka bir yere koydular ama kitaplar aynı gece çalındı. Bizim içimiz kan ağlıyor. Camiye geldiğimizde çok şaşırdık. Kendi kendimize ’Felluce’ye mi geldik’ dedik. Burada sanki kıyamet kopmuş" dedi. Büyük bir günah işlendiğini ifade eden Arıkan, "Tarihine sahip olmayan Başbakan düşmeye, batmaya mahkumdur. Müslüman bu kadar ezilmez. Bu dünyada hakkımızı alamasak da, ahirette gırtlaklarına sarılacağız. Müslüman’ın sahibi yok" diye konuştu.

Namaz kılmak için camiye gelen diğer vatandaşlar da, gördükleri manzara karşısında çok üzüldüklerini belirterek, yetkililere tepki gösterdi. Vatandaşlar, tarihi eserlerin koruma altına alınmasından yana olduklarını belirterek, "Mumlar da tarihi eserdi. Şamdanları, mumları kırmadan alabilirlerdi" ifadelerini kullandı.

Şamdanların alınmasının ardından adeta harabeye dönen caminin içi, ibadet için gelen esnaf tarafından temizlendi.

istanbul
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2004 Cumartesi 12:07:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?