4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Tarikat Çavuşbaşı'nı tekrar ele geçirdi

Cüppeli Ahmet Hoca’dan sonra, İsmailağa Cemaati’nin lideri Mahmut Hoca da, Beykoz’a bağlı Çavuşbaşı Beldesi’nde iki villa aldı. İkiz villaları ’hocaları’ için beğenen müritler, önce mahallenin ’çağdaş imamı’nı tayin ettirip camiyi ’ele geçirdi’. Camiye tarikattan biri atandı, villalar alındı ve mahalle cüppeli, kara çarşaflı müritlere kaldı.

Çavuşbaşı Beldesi, 11 yıl önce İsmailağa Cemaati’nin yöneticilerinden Cüppeli Ahmet’in (Ünlü) dev külliyesiyle gündeme geldi.

Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilen külliyenin eğitim kompleksine çevrildiği Çavuşbaşı, bu kez de aynı cemaatin ’Mahmut Hoca’ diye bilinen lideri Mahmut Ustaosmanoğlu’nun yeni adresi. Çavuşbaşı’nın zenginlerinden Mahmut Hoca’nın 3 müridi, şeyhlerini beldelerine getirmek amacıyla 2006’da harekete geçti. Hedefleri, şeyh için beğendikleri evlerin 300 metre yakınındaki Fazilet Camii oldu. Mahallenin otobüsten, biçki-dikiş kursuna, okuluna kadar her derdine koşan, ilk kez bilgisayarlı Kuran Kursu sistemine geçen, çağdaş imam-hatip Yusuf Demirci, önlerindeki engeldi.

20 MÜRİDİN İMZASI 350 İMZADAN DEĞERLİ

Tarikatçılar, mahallenin 11 yıllık imamından, çocuklarını, ayrı sınıfta, görevlendirecekleri birinin eğitmesini istedi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın müfredatı dışındaki hiçbir uygulamaya müsaade etmeyen Yusuf Demirci’nin tavrı karşısında tarikatçılar, ilkokul diplomaları ve velilerinin imzalı kağıtlarıyla 10 öğrenciyi kursa kaydettirdi. Tarikatın görevlendirdiği kişi için de Müftülükten ’Fahri Öğretici’ yazısı alıp camide imama yardımcı verdiler. Müfredat dışına çıkan fahrii öğretici, Demirci’nin tepkisine karşı, "Ben diyaneti de tanımam müfredatını da" dedi. Yusuf Demirci, müftülüğe başvurarak fahri öğreticiyi uzaklaştırdı. Bunun üzerine Nakşibendi Tarikatı’nın İsmailağa kolu, imam Demirci aleyhine imza topladı. 500 haneli beldede 20 imzayla İl Müftülüğü’ne başvuran müritler, Demirci hakkında soruşturma açtırdı. Mahallelinin imamı isteyen 350 imzalı dilekçesi ise sorunu çözemedi. Demirci, 2007’de bir başka camiye atandı. Yerine, Çanakkale’den, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın öngördüğü sarık yerine Mahmut Hoca Cemaati’nin sarığını takan Mücahit Dündar geldi. Tüm bunları yaşayan Yusuf Demirci, sorularımızı "Devlet memuruyum" diyerek yanıtlamadı.

BARDAKOĞLU’NA KOMŞU OLDULAR

14 Haziran 2007’de Hüseyin Baştürk, Yakup Baştürk ve Ekrem Baştürk’e Beykoz ormanlarının hemen bitişiğindeki Cumhuriyet Caddesi Yıldıztepe sokaktaki 12 ve 14 numaralı, 4’er katlı 2 ev 460 bin Euro ve 550 bin Dolar (toplam 1.7 milyon YTL) ödenerek satın alındı. 2.5 dönüm arsa üzerine kurulu 4’er katlı 2 evin zilliyeti, muhtarlık kanalıyla Müşerref Ustaosmanoğlu’na devredildi. Böylece Ustaosmanoğlu çifti, 8 ve 10 numaralı ikiz villaların sahibi Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’na komşu oldu. Cemaat üyeleri, Mahmut Hoca’nın tedavi gördüğü sırada Maltepe’deki Darüşşafaka Ömran ve Yahya Hamuluoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin kurşunlandığını, Çarşamba’daki camide iki kişinin öldürüldüğünü unutmamışlardı. Bu nedenle Mahmut Ustaosmanoğlu’nun yüksek duvarlar ve parmaklıklarla çevrili yeni evlerinin çevresi kameralarla donatıldı. 

CUMA VE PAZARLARI MÜRİTLER AKIN EDİYOR

Tarikat liderinin semte taşınmasıyla cuma ve pazar günleri sarıklı, cüppeli ve kara çarşaflı tarikat üyeleri mahalleye akın etti. Mahalleli camiye giremez oldu. Girenler sarığa çarşafa zorlandı. Caminin içini erkek tarikat üyeleri hınca hınç doldururken, yolun karşısında ise kara çarşaflı kadınlar şeyhlerini görebilmek için saatlerce bekledi. İstanbul ve şehir dışından araçlarına doluşarak gelen müritler, cuma namazı sonrası şeyhlerinin evine gelerek burayı türbeye çevirdi. İzdiham nedeniyle içeri giremeyenler ise cep telefonlarıyla evin fotoğrafını çekti.

SIKIŞAN TRAFİĞİ ZABITALAR AÇIYOR

Çavuşbaşı Beldesi’nin AKP’li Belediye Başkanı Muhammed Hanefi Dilmaç ise "Herkesin özgürce mülk satın alma hakkı var. Ben halkın seçtiği bir belediye başkanı olarak kanunlar çerçevesinde görevimi yapıyorum. Onun ötesine geçme şansım yok" dedi. Cüppeli Ahmet Hoca Külliyesi’nin okula dönüştürülmesi için mücadele ettiğini ve buranın bir eğitim kompleksine dönmesini sağladığını belirten Dilmaç, "Vatandaşların şikáyeti üzerine cuma ve pazar günleri Fazilet Camii’nin önünde zabıtamız önlem alıyor. Buradaki trafik akışını sağlıyor" dedi. 

Mahalleli korkuyor

MAHALLE sakinleri, yeni ortamdan duydukları rahatsızlığı belediye ve kaymakamlığa yazılı ve sözlü olarak anlattılar. İsminin yazılmasını istemeyen bir mahalle sakini, şunları söyledi: "Başımızın belada olduğu Cüppeli Ahmet Hoca Külliyesi’nden büyük mücadelelerle kurtulduk, şimdi bunlar nefes aldırmıyor. Tenha ve gözden uzak olduğu için burayı tercih ediyorlar. Bizler, cuma günleri camiye giremiyoruz. Ortalık cüppe, sarık ve kara çarşaflıdan geçilmiyor. Çocuklarımız onlardan, biz de çocuklarımıza kötü örnek olmalarından korkuyoruz. Kendileri gibi giyinmeyenleri sürekli bakışlarıyla taciz ediyorlar. Bu ortamı görünce geleceğimizden endişeleniyorum."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2008 Perşembe 10:06:14
Güncelleme :24 Nisan 2008 Perşembe 10:27:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?