4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Tartışmalı imar planı Danıştay'da

TMMOB'nin, Sultanahmet'teki Bizans Sarayı üzerine otel inşaatının önünü açan plan tadilatının iptali için Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne karşı idari yargıda dava açtığı ortaya çıktı.

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin, "birinci derece arkeolojik sit alanı üzerine Four Seans Oteli ek bina inşaatlarına izin verdiği" için, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) hakkında dava açtığı belirlendi. Mimarlar Odası dava dilekçesinde, inşaatların hukuka aykırı plan kararı ile gerçekleştirildiğini ileri sürüyor.
Plan tadilatıyla, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Nâzım ve Uygulama İmar Planları'nda "Arkeolojik Park ve Sergi Alanı" olarak gösterilmiş olan alanın (Eski Sultanahmet Cezaevi, yeni Four Seans Oteli'nin bulunduğu ada), "Arkeolojik Park, Turizm ve Kültür Alanı"na dönüştürüldüğü gerekçesiyle, "hukuka aykırı olan bu plan tadilatının iptali" istemiyle açılan dava, Danıştay 6. Dairesi'nde devam ediyor.

'ÇED raporunda dile getirdik'
Oda yetkilileri, Milliyet'e yaptıkları açıklamada, 9 Kasım 1992'de Sultanahmet Cezaevi'nin otele dönüştürülmesi projesi gündeme geldiğinde, odanın da görüşlerinin alınarak kamuoyuna sunulan ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) raporunda, ilgili kararın sakıncalarını dile getirdiklerini ve yaşanacak tehlikeye işaret ettiklerini vurguladı.
Mimarlar Odası yetkilileri, söz konusu sürecin nasıl işlediğini şöyle özetledi:

Tarihi Yarımada'nın 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planları İBB'ce hazırlanmış, YÖK tarafından atanan 2 öğretim üyesinin muhalefetine karşın Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca atanmış 3 üyenin oylarıyla, 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu planı olduğu gibi onaylamış, belediye meclislerince de onaylandıktan sonra planlar 26 Ocak 2005'te askıya çıkarılmıştır. Plan kararlarının iptali istemiyle Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nce yargıya başvurulmuş olup, davalar henüz sonuçlanmamıştır.

İnşaatların yolu açılıyor
Bu arada yeni bir gelişme yaşanmış, bu kez 2005 sonunda, İBB'de "1/5000 ölçekli Tarihi Yarımada - Eminönü İlçesi Koruma Amaçlı Nâzım İmar Planı (Süleymaniye, Sultanahmet, Barbaros Evleri Turizm Merkezleri Kısmı)" ile Eminönü Belediyesi'nde "1/1000 ölçekli Tarihi Yarımada - Eminönü İlçesi Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı (Süleymaniye, Sultanahmet, Barbaros Evleri Turizm Merkezleri Kısmı)" askıya çıkarılmıştır.
Eminönü İlçesi Koruma amaçlı Uygulama İmar Planı'nın "turizm merkezi" ilan edilmiş 3 bölgeyi kapsayan kısımları, İBB tarafından onaylanmak üzere bu kez Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gönderilmiş ve bakanlık tarafından tadilen onaylanmıştır. Four Seaons Oteli'nin arkeolojik kalıntılar üzerinde yükselen ek inşaatlarının yolu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın planları onaylarken yaptığı tadilatla açılmıştır.
Yapılan bu plan tadilatıyla, 1/5000 ölçekli Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'nda "Arkeolojik Park ve Sergi Alanı" olarak gösterilmiş olan alan (Eski Sultanahmet Cezaevi, yeni Four Seasons Oteli'nin bulunduğu ada), 1/5000 ve 1/1000 ölçekli yeni planlarda "Arkeolojik Park, Turizm ve Kültür Alanı"na dönüştürülmüştür.

Milliyet
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2008 Pazartesi 20:09:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?