30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

TATEF'09 kapılarını açıyor

12. Uluslararası Metal İşleme ve Teknolojileri Fuarı TATEF, Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD), KOSGEB ve Makine İmalatçıları Birliği (MİB) yöneticilerinin katıldığı bir törenle CNR Expo'da kapılarını açtı.


Stok maliyetini düşüren, imalatı ucuzlatan, kısa zamanda yüksek verim sağlayan son teknoloji ürünü makineler, 98 yabancı ve 302 yerli firmanın katılımıyla 5 salonda ve 50 bin metrekare'lik alanda sergilenecek.


TATEF'in bu yıl, krize rağmen, ÖTV oranlarındaki indirimin yansımasıyla hareketlenen imalat sanayi ve özellikle otomotiv ve beyaz eşya sektöründeki kapasite artırımına bağlı olarak doğan makine talebi nedeniyle hem ziyaretçi, hem de katılımcı bazında yüzde 10 oranında bir büyüme kaydettiği belirtildi.
Organizasyon yetkilileri bu ilgide, yatırımcıların kriz sonrasında hazırlıksız yakalanmama arayışının önemli bir faktör olduğunu vurguladı. Ayrıca fuarların batıdan doğuya kayışı ile birlikte İstanbul'daki fuarların daha çok önem kazanması ve yabancı alıcı grupların CECIMO ülkeleri arasında en fazla takım tezgahının satışının yapıldığı ülke olması nedeniyle Türkiye'yi seçmesinin de etkili olduğu belirtildi.

5 Nisan tarihine kadar devam edecek fuara, sektörün öncü ülkelerinden, Almanya, İspanya ve Tayvan geniş bir ürün yelpazesiyle katılıyor. Ayrıca Çin, İtalya, Avusturya, İsviçre, Fransa, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Kore, Danimarka, Polonya, Hindistan ve Yunanistan'dan da katılımların olacağı TATEF'e, aralarında Suriye, İran, Irak, İsrail, BAE ve Dubai'nin de bulunduğu ülkelerden 3 binin üzerinde yabancı ve toplam 40 bin ziyaretçi bekleniyor.


Fuarda açılış konuşmasını yapan İstanbul Fuarcılık Genel Müdürü Barış Can Erol, sektördeki en yeni teknolojik ürünlerin sergileneceği fuarda katılımcı ve ziyaretçiler etkin bir ticari platformda, verimli iş ortaklıkları kurma fırsatı bulacakları için sanayi üretiminin gündemde olduğu ve krizin tartışıldığı bu ortamda TATEF'in sektöre önemli ölçüde ivme kazandıracağını belirtti.


Erol, "Otomotiv sanayisi ile birlikte üretim sektörünün temel unsurlarından biri olan makine endüstrisi, Uluslararası Metal İşleme ve Teknolojileri Fuarı'nda üretimin çarkını döndürmeye hazırlanmaktadır. Sektörün Türkiye'deki en büyük buluşma adresi niteliğini taşıyan TATEF, yüzde 21,3'lük düşüş görülen sanayi üretimimizin canlılık kazanmasına vesile olacaktır. Krizin etkisiyle yeni pazar arayışları içinde olanlar, dünyanın alanında 3. büyük organizasyonu TATEF'e özellikle geliyor.

Bu yıl yurtdışından gelecek ziyaretçi sayısında büyük artış var. Avrupa, Balkanlar, Ortadoğu ve Rusya'dan alım grupları TATEF'i ziyaret edecek. Fuarların kriz ortamlarından çıkış reçetesi olduğunun farkında olan firmalar, fuara katılmakta geciken diğer firmalara oranla altın avantajlara sahip olacak. Organizasyon, katılımcıların yüzünü güldürecek ve sektöre moral kaynağı olacak" diye konuştu.


TATEF'i destekleyen kuruluşlar arasında yer alan MİB'in Başkanı Mustafa Dirin açılışta yaptığı konuşmasına, bu organizasyonun ülkemizin takım tezgahları ve fabrika donanımı konusunda en büyük ve tek uluslararası fuarı olduğunu, aynı zamanda CECIMO'nun ülkemizde desteklediği tek fuar olması yönüyle de çok önem taşıdığını vurguladı. Dirin, fuarın katılımcıların yeni siparişler almalarına imkan vermesini ve yaşanan sıkıntılı dönemin en kısa sürede aşılmasını diledi.
Dirin şöyle konuştu: "Ülkemizde makine sanayinin eriştiği düzey kamuoyunda çok iyi bilinmediğinden zaman zaman gerçekçi olmayan yorumlar yapılmaktadır. Bu nedenle sektör hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum. Avrupa Birliği Komisyonu adına 2004 yılında hazırlanan rapora göre Türkiye Avrupa'nın 6. büyük makine imalatçısı konumundadır. 2008 yılındaki 20,3 milyar dolarlık imalat ile bu konumunu devam ettirdiği görülmektedir. 2007 ve 2008 yıllarında ülkemizde en çok ihracat yapan 4. sektör durumundadır.


Takım tezgahı sektörümüz ise, yaşanan krize rağmen 2008 yılında imalat bakımından dünyada 15. ve Avrupa'da ise 9. konumdadır. İhracatta dünya 16'ıncısı ve Avrupa 11'incisidir.
Makine sektörümüzde ciddi yatırımların 1960'lı yıllarda, ihracata yönelmenin ise 1995 yılında başladığı dikkate alındığında, asırlık firmaların yer aldığı Avrupa ve dünya ülkeleri arasında eriştiği konum gerçek bir başarıya işaret etmektedir."

İha
Yayın Tarihi : 31 Mart 2009 Salı 16:24:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?