7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

TEDAŞ, özel yazılım programı ile abonelerinin sarfiyatını gözetliyor

TEDAŞ İstanbul Anadolu Yakası Koordinatörlüğü, kaçak elektrik kullanımının önüne geçmek için bilgi–işlem mühendislerinin hazırladığı yazılım sistemi ile abonelerin elektrik kullanım sarfiyatlarını düzenli olarak izliyor. Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi TEDAŞ bünyesinde kurulu bulunan Kaçak Servisi’nin 2003 yılında yaptığı istatistiğe göre İstanbul’un Anadolu yakasında kaçak elektrik kullanım oranının yüzde 12.58’e düştüğü belirlenirken, bu oranın Avrupa’da yüzde 8’ler seviyesinde olduğu öğrenildi. Anadolu yakasında en çok kaçak elektrik kullanan abonenin yüzde 17’lik oranla Ümraniye’de bulunduğu tespit edilirken, Adalar ilçesi ise en az kaçak elektrik kullanılan ilçe olarak belirlendi. Kullanım oranlarına göre kaçak elektriğin yüzde 78.40’la meskenlerde kullanıldığı tespit edildi.

TEDAŞ Anadolu Yakası Kaçak Servisi, kaçak elektrik kullanımının önüne geçmek için yeni bir uygulamaya başladı. TEDAŞ’ın kendi bilgi–işlem mühendislerinin geliştirdiği bilgisayar yazılım sistemi ile önce elektrik kaybının fazla olduğu trafo tespit ediliyor. Daha sonra kaybı fazla olan trafodan elektrik alan aboneler tek tek bilgisayar ekranından inceleniyor. Bu işlemle abonelerin geriye dönük olarak elektrik tüketim değerlerinde sapmalar olup olmadığı belirleniyor. Bilgisayar ekranında takip edilen abonenin fatura miktarında ani düşüş, ya da fatura miktarlarında büyük farklılık belirlenmesi durumunda abone şüpheliler listesine alınıyor. Kaçak takip ekipleri söz konusu aboneye denetime giderek detaylı araştırma yaparak abonenin kaçak elektrik kullanıp kullanmadığını tespit ediyor. TEDAŞ İstanbul Anadolu yakası Elektrik Dağıtım İşletmesi Koordinatörlüğü 2003 yılı kaçak elektrik kullanım istatistiğini de çıkardı. Yapılan istatistiğe göre Anadolu Yakasında kaçak elektrik kullanım oranının yüzde 12.58 olduğu belirlenirken, bu oranının Türkiye ortalamasının altında olduğu ifade edildi. Türkiye genelinde kaçak kullanım oranı yüzde 20’leri bulurken, bu rakamın Avrupa ülkelerinde yüzde 8 olduğu kaydedildi.

2003 yılında Anadolu yakasında kaçak elektrik kullanan abonelere 11 trilyon lirayı aşan ceza yazıldığı tespit edildi. TEDAŞ’ın aynı araştırmasında en çok kaçak elektrik kullanılan yerlerin yüzde 78.40 ile meskenler olduğu belirtilirken ticarethanelerde bu oranın ise yüzde 20.42 olduğu kaydedildi. TEDAŞ Anadolu Yakası Koordinatörlüğü’nün araştırmasına göre aboneler arasında en çok tercih edilen kaçak elektrik kullanım yönteminin ise yüzde 31.84’lük oranla harici hat çekme yöntemi olduğu belirtildi. Bu yöntemde aboneler, evleri inşaat halindeyken sıva altından kaçak hat çekerek ev içerisindeki belli bir bölümün elektriğini sayaca kaçak olarak bağlıyor.

zaman
Yayın Tarihi : 7 Mart 2004 Pazar 14:52:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?