1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Tekstil Sektörü hedeflerini belirledi

Türkiye Tekstil Teknoloji Platformu (TTTB), tekstil ve konfeksiyon sektörünün liderlerini bir araya getirerek ilk "Beyin Fırtınası" toplantısını gerçekleştirdi. 

TTTP'den yapılan açıklamaya göre dün düzenlenen ve boyacıdan, kumaşçıya, düğmeciden, iplikçiye, tekstil makinesi üreticisinden konfeksiyoncuya kadar yaklaşık 150 kişinin katıldığı toplantıda, Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün uluslararası rekabette sürdürülebilir güç sahibi olabilmesi için neler yapılması gerektiği tartışıldı. Toplantının açılışında konuşan İstanbul Tekstil Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, katılımın çok olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Sektörümüzde varolan bu kadar büyük bir altyapının bizi götüreceği çok büyük hedefler olmalı. Ar-Ge faaliyetlerine gereken önemi vermeli ve dünya pazarlarında kendimize daha büyük bir alan oluşturmalıyız" dedi. 

Gülle, oluşturulan platformun, sektörün tüm bileşenleri ile Ar-Ge alanındaki ihtiyaçların belirlenmesi ve projeler oluşturulması noktasında önemli bir rolü olacağına dikkat çekti. İTHİB olarak, platformun bütün çalışmalarına destek olacaklarını söyleyen Gülle, "Çalışmalar, öneriler ve projeler, başta DTM olmak üzere ilgili devlet kurumlarınca da aktif olarak desteklenmeli" diye konuştu. 

TTTP Eşgüdüm Kurulu Başkanı Ahmet Şişman da, Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünü, Ar-Ge ve ileri teknoloji destekli, katma değeri yüksek, çevreye duyarlı, yenilikçi ürün, hizmet ve süreçlerle pazar belirleyici konumuna taşımak vizyonuyla kurulan platformun hedefini, "Tekstil ve konfeksiyon sanayinde araştırma, geliştirme ve inovasyon olgusunun yerleşmesini sağlamak amacıyla detaylı, uzun vadeli bir 'Stratejik Araştırma Programı' geliştirmek" olarak açıkladı.

"YETERLİ PROJE GELMİYOR" 

DTM İhracat Genel Müdür Yardımcısı Ziya Altunyaldız ise, 1995 yılından bu yana tekstil sektöründen sadece 3 bin 200 proje ve 44 ayrı firmaya Ar-Ge desteği verdiklerini açıklayarak, "Yeteri kadar proje gelmiyor, sektörü proje üretme kabiliyeti kazandırmalı ve sektöre yol gösterici olmalıyız" şeklinde konuştu. 

DTM olarak sektörden gelen talepleri gerekli platformlara taşımaya hazır olduklarını belirten Altunyaldız, "Sektörde markalaşma ve kalite konusunda yakalanan başarı Ar-Ge konusunda yakalanamadı. Ar-Ge konusunda sektör için bundan daha elverişli bir ortam olamaz. Mevzuat değişikliği ve uygulamalarda süreç değişikliği gibi ne gerekiyorsa yapmaya hazırız" dedi. 

Açılış konuşmalarının ardından yapılan "beyin fırtınasında" söz alan katılımcılar, geliştirdikleri pek çok proje olduğu halde yeterli ilgiyi göremediklerinden ve kaynak alamadıklarından yakındı. Prosedürlerin çok uzun ve karmaşık olduğunu dile getiren sektör temsilcileri; Ar-Ge faaliyetlerine destek veren TÜBİTAK, DPT, Sanayi Bakanlığı gibi kurumlara, Türk tekstil ve konfeksiyon endüstrisinin beklentilerini empoze etmek noktasında birleşti. Bu bağlamda sektörün öncelikleri saptanarak "Uzman Çalışma Grupları" belirlendi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2007 Pazartesi 12:37:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?