30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Tekstilpark ar-ge üssü olacak

Tekstilpark ile teknoloji çağını açıp, sektörü uluslararası rekabette bir adım öne taşıyacaklarını söyleyen İHKİB Başkanı Tanrıverdi, Tekstilpark'ın, Türkiye'de tekstil ve hazır giyim alanında ar-ge, teknoloji ve innovasyon üssü olacağını bildirdi
Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün girişimi ile hayata geçirilen dünyanın en büyük sektörel tekstil teknoloji ve araştırma-geliştirme merkezi olma özelliğini taşıyan "Tekstilpark" kapılarını yeniliklere açmak için gün sayıyor.


Avrupa Birliği finansmanı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinasyonunda İTKİB tarafından hayata geçirilen "Tekstilpark", Türk tekstil ve hazırgiyim sektörü için AR-GE ekseninde yüksek katma değerin üretildiği bir mükemmeliyet merkezi olmayı hedefliyor.


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle ve İstanbul Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Lemi Tolunay ile İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı İbrahim Yılmaz'ın katılımıyla düzenlenen toplantıda Tekstilpark basın mensuplarına tanıtıldı.
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, yaptığı açıklamada 20 milyon Euro'ya mal olan Tekstilpark'ın bir sektör tarafından hayata geçirilen dünyadaki en büyük teknoloji ve ar-ge projesi olduğunu vurguladı. Hikmet Tanrıverdi, Moda ve Tekstil İş Kümesi (MTK) projesi kapsamında İstanbul Moda Akademisi'nin (İMA) ardından hayata geçirilen Tekstilpark'ın, sektöre yeni ufuklar açacağını söyledi.

AB'DEN 13.7 MİLYON EURO DESTEK GELDİ
Birbirine bağlı üç farklı projeyi bünyesinde bulunduran MTK'nın, sektörün rekabet gücünü arttırmayı amaçladığını hatırlatan Tanrıverdi, "7 Mayıs 2008 tarihinde Halkalı'da temeli atılan ve önümüzdeki günlerde açılışını yapacağımız Tekstilpark, Türkiye'de tekstil ve hazır giyim alanında ar-ge, bilim, teknoloji ve inovasyon üssü olacak" dedi.


İHKİB Başkanı Tanrıverdi, Milli Emlak tarafından Marmara Üniversitesi'ne verilen 400 dönüm arazinin özel bir protokol ile TİM'e ve İTKİB'e tahsis edildiğini, Tekstilpark'ın ise 7 bin metrekare kullanım alanı üzerine kurulduğunu ifade etti. Tanrıverdi, Tekstilpark'ın Marmara Üniversitesi ve TİM'in öncülüğünde yapılacak olan Teknopark projesinin içinde ilk bitirilen yapı olma özelliğini taşıdığını vurguladı.


Tekstilpark'ın toplam 20 milyon Euro'luk yatırım maliyetinin 13 milyon 750 bin Euro'sunu Avrupa Birliği'nin finanse ettiğini, kalan miktarın İTKİB tarafından karşılandığını anlatan Tanrıverdi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tekstilpark MTK projesi ile satın alınan ve sektörün hizmetine sunulan ortak kullanım ekipmanı ile KOBİ'lere tıpkı bir teknopark gibi üretim ve laboratuvar hizmeti vermek, teknoloji ve inovasyon konularında önderlik etmek hedefiyle kuruldu. Tasarım, yüksek kalite, nitelikli işgücü, inovasyon yoluyla katma değer yaratmak için platform yaratan Tekstilpark, sektörün teknoloji, ar-ge ve inovasyon alanındaki açıklarını kapatacak. Bu alanda politika yaratma sürecini besleyecek bir katalizör görevi görecek."

BİLİMSEL ÜRETİMİN MERKEZ ÜSSÜ OLACAK

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Tekstilpark'ın Türk hazır giyim sektörünün bilimsel gelişimine büyük katkı sağlayacağına dikkat çekerek, 7 bin metrekare kapalı alana sahip ar-ge merkezinin moda ve yenilikçiliğin buluşma noktası olacak şekilde tasarlandığını söyledi.


Tekstilpark'ın nano teknolojiye sahip 100'ün üzerinde makine ve ekipman ile hizmet vereceğini anlatan Tanrıverdi, "Tekstilpark, teknik tekstiller, akıllı tekstiller, nano teknolojiler, çok fonksiyonlu tekstiller, tekstil ve hazır giyimde bitim işlemleri gibi araştırma alanlarında faaliyet gösterecek. Tekstilpark'ta üç boyutlu vücut tarama sistemi, nonwoven pilot üretim hattı, pilot kaplama ve laminasyon hattı, nanolif üretim hattı, üç boyutlu prototip baskı makinesi, kimyasal ve fiziksel ölçüm cihazları, pilot üretim hatları sektörün kullanımına sunulacak" şeklinde konuştu.


İstanbul Tekstilpark'ın 3 bin metrekarelik alanı içinde İTKİB DESTEK AŞ, İstanbul Tekstil ve Hazırgiyim Araştırma ve Geliştirme Merkezi (İTA), İstanbul Tekstil ve Hazırgiyim Danışmanlık Merkezi, İstanbul Moda Akademisi'nin (İMA) bazı stüdyo ve işlikleri, tasarımcı ve sektör arasında köprü görevi görecek Moda ve Tekstil İnkübasyon Merkezi, ayrıca çok amaçlı fuar, sergi ve gösteri merkezi bulunuyor.
Tüm bu alanlar 2 bin 400 metrekarelik gösteri merkezi ve bin metrekarelik demo alanı ile desteklendi. Aynı anda onlarca firmanın kendi kadrolarıyla ar-ge çalışmalarını sürdürebileceği Tekstilpark'ta İTKİB'e bağlı olarak görev yapan yaklaşık 70 kişilik bir ekip bulunacak.

TİM BAŞKANI BÜYÜKEKŞİ: 2023 HEDEFİNE KATKI SAĞLAYACAK
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi teknoparkın dört yüz dönümlük bir arazi üzerine kurulduğunu ve Marmara Üniversitesiyle yapılan çalışmanın ürünü olduğunu söyledi. Teknopark'ın amacının katma değeri yüksek, istihdam sağlayan çalışmalar yapmak olduğunu dile getiren Büyükekşi, "Önemli olan önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin iddialı olabileceği sektörlerde çalışma yapmak. Teknopark 2023 ekonomik hedeflerine katkı sağlayacaktır" dedi.


İTHİB Başkanı İsmail Gülle ise gelecekte akıllı tekstilin büyük önem kazanacağını bu nedenle ortaya konan eserin sektörün yarınları açısından önemli olduğunu söyledi. Gülle, Tekstilpark'a harcanan her 1 liranın 10 lira olarak geri döneceğini vurgulayarak, kısa sürede Tekstilpark'ın projelerin yarıştığı bir pazar olacağını belirtti.

İha
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2009 Salı 14:58:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?