7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

’Temalı Parkları’ İstanbulluların hizmetinde

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Park ve Bahçeler Müdürlüğü, şehir genelinde birçok park-bahçe inşa ediyor ve bu yeşil alanların bakımlarını yapıyor.

Çalışmalarını başarıyla sürdüren Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün İstanbul genelinde 6 ayrı temalı parkı yer alıyor. Temalı parklar şunlar;

1- Lokman Hekim Tıbbi Bitkiler Bahçesi

Lokman Hekim Tıbbi Bitkiler Bahçesi, dünyada pek çok örneği bulunan bahçelerden biri ve Türkiye’de ilk olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulandı. Bahçe alanında Alanda 200 çeşit tıbbi bitki türü kullanıldı.

Egzotik tıbbi bitkilerin sergilendiği iki adet sera, çayevi ve satış ünitesi de yer alacak olan bahçenin alanı 14 bin metrekare olup, tıbbi bitkilerin sergilendiği alan 5 bin 625 metrekareden oluşuyor.

İdari birim, araştırma birimi ile kitaplık, aydınlık bir sergi salonu gibi kapalı mekanlar da eklenecek bahçenin çayevinde ise, bahçedeki bitkilerden hazırlanacak bitkisel çaylar bunlara ait drogların ve hediyelik eşyaların satışının yapılalabileceği bir bölüm de yer alacak.

2- Baltalimanı Japon Bahçesi

Sarıyer Baltalimanı’nda bulunan Japon Bahçesi, Türk ve Japon halklarının kardeşlik duygularını pekiştirmesi, her iki ulusun kültürel iletişimi gerçekleştirmesi ve birbirlerini daha iyi tanıyabilmeleri amacıyla inşa edildi.

Tasarım içerisinde pergola, Çeşme, Fener,Gölet, Çayevi, Fuji ve Kuru bahçe gibi japon bahçelerinin ana karakteristiklerini oluşturan fonksiyonlar yer alıyor.

Japon bahçesinin en önemli materyallerinden biri de giriş ve çitlerdir.Giriş kapısı, iki ülkede de bulunan Boğaz Köprüsü sembolize edilerek tasarlanmış olup kardeşliği simgeliyor. Tasarımda Japon Bahçelerinde sıklıkla kullanılan bitkiler de yer alıyor.

3- Türk Bahçesi

Türk Bahçesi ana karakteristikleri ile sembolize edildi. Bahçe üç aşamalı olup; ana giriş meydan tarzında, dış bahçe kademeli, iç bahçe avlu sisteminde tasarlanarak inşa edildi.

Ana girişte sebil ve Türk bahçelerinde kullanılan bitkiler sergilenecek olup, zemin Türk bahçelerinde ve meydanlarında çokca rastlanılan arnavut kaldırımı tarzında döşendi.

Dış bahçe kuru duvarlarla oluşturulan kademeli yeşil alanlardan meydana gelirken, Türk bahçelerinde sıkça kullanılan meyve ağaçları ve at kestanesi gibi büyük ağaçlarla, kuş evi, kameriye, çardak tarzında pergola ile çıkrıklı kuyu objeleri ile de bahçede yer alıyor.

İç bahçe avlu sisteminde olup, bir bölümü revak -kameriye ile çevrildi. Diğer bölümü ise kaskatlı havuz, çinilerin sergilendiği çanak şeklindeki havuzlardan ve lale, sümbül, nergis gibi soğanlı bitkilerin sergilendiği yeşil alanlardan oluşuyor.

Döşeme mermer-podima çakılı ile Türk motifleri oluşturularak tasarlandı. Havuzun ve havuz çevresindeki yeşil alanların bulunduğu kısmın tamamı Türk motifi örneği... Avlu bahçesi ile dış bahçeyi de üç basamaklı mermer merdiven ve gül parterleri ayırıyor.

4- Balat Cemil Meriç Görme Özürlüler Parkı

Bu proje de Türkiye de ilk kez uygulanan projelerden biri... Proje ile görme özürlü vatandaşlarımızın istifade edebileceği bir park kazandırıldı.

Parkta yürüme yollarından bitkilere kadar kullanılan malzemeler özürlülere yönelik olarak özel imal edildi. Ağırlıklı olarak kokulu bitkilerin yer aldığı parkta, bitkilerin isimleri ’Beril Alfabesi’ ile yazılarak yan tarafa yerleştirildi.

5- Göztepe Gül Bahçesi

Gül, ülkemizin tarihinde ve kültüründe önemli bir yere sahip. Avrupa ülkelerinde hemen her kentte tesis edilmiş gül bahçeleri gibi ülkemizde önemli bir açığı kapatan Göztepe Gül Bahçesi, 5 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı.

Eğitim ve tanıtma amacı güden projede 117 çeşit gülden 17 bin adet dikildi. Yılın 10 ayında her renkte binlerce gülün bir arada seyredebileceği gül bahçesi, İstanbul’da ve Türkiye de bir ilk olma niteliğinde...

6- Esenler Deprem Parkı

Esenler Deprem Parkı; içerisinde basketbol sahası, çocuk oyun alanı, piknik alanı, dinlenme alanı, amfi tiyatro, çeşmeler, tuvalet, duş ve helikopter pisti bulunan bir semt parkı niteliğinde... Ancak deprem sonrasında da çeşitli amaçlarla kullanılmak üzere tasarlandı.

Deprem parkındaki her bölümün ayrı bir işlevi bulunuyor; Jeneratör, olası bir depremde elektrik tesisatında yaşanması muhtemel bir arıza durumunda kullanılak üzere yerleştirildi. Parkta çocukların kullandığı paten pistinin diğer bir işlevi de araçların hızlı şekilde malzeme indirmesi için kullanılacak olması. Basketbol sahasınde normal işlevin dışında kriz anında büyük çadırlar kurulabilece ve bu alan hastane yada aş-evi olarak kullanılacak

Piknik alanları, kriz anında çadırlar haline getirilerek, barınaklar olarak kullanılacak. Amfi-tiyatronun afet anında yönetim birimi olarak kullanılması düşünülüyor. Otopark ise, kriz anında gelen araçların düzenli şekilde park edebilmeleri amacıyla yapıldı.

helikopter pisti, acil ulaşım, yaralı nakli,vb. amaçla gelip gidecek helikopterler için tasarlanırken, tuvalet ve duş kabinleri: park içerisinde barınan insanların ihtiyaçları için düşünüldü. Çeşme:park içerisinde birkaç noktada kullanılmış olup, depremzedelerin çamaşır bulaşık yıkama ihtiyaçlarını gidermeleri için yapıldı. Su deposu da deprem sonrasında şehir şebekesinde çıkabilecek sorunlar nedeniyle su ihtiyacını gidermek amacıyla kullanıldı. Kameriye ise, afet sonrasında çadır olarak kullanılacak.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2004 Cuma 10:04:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?