30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Tezgahlarda hamsi bereketi

Havaların düzelmesi, balık fiyatlarını da olumlu etkiledi. Marmara'da hamsi bereketi yaşanırken, tekneler dolusu gelen hamsinin kilosu 5 liradan satılıyor.

Daha birkaç gün öncesine kadar İstanbul'da balıkçı tezgahlarında fiyatı 10 liranın altına düşmeyen hamsi, Nisan yağmurlarıyla birlikte bu hafta bol miktarda avlanınca kilosu 5 liraya kadar düştü.  Havaların kötü seyretmesi nedeniyle yeterince avlanamayan balıkçılar, havaların düzelmesiyle birlikte tezgahlarını doldurmaya başladı. Marmara ve Karadeniz'de büyük balıkçı teknelerince bol miktarda avlanan tonlarca hamsiye vatandaşlar tarafından da büyük ilgi gösterildi. Fiyatların düşmesiyle hamsi dar gelirli vatandaşlar tarafından adeta kapışıldı.

Vatandaşlar önceki haftalarda kilosu 15 liraya kadar yükselen ve hafta başında 10 liradan satılan hamsi fiyatının 5 liraya kadar düşmesiyle balıkçı tezgahlarına akın etti. Krizin vurduğu dar gelirli vatandaşların ucuz hamsi sayesinde mutfaklarını şenlendireceğini söyleyen Kenan Balcı, hamsinin ucuzluğu nedeniyle dolaplarında muhafaza etmek isteyen vatandaşlara da bir dizi uyarıda bulundu. Hamsinin hassas bir deniz mamulü olduğuna dikkati çeken Balcı, "Vatandaşlara tavsiyem hamsiyi öncelikle taze iken bol bol tüketmeleridir.

Havaların serin olması halinde hamsi akının devam edeceğini düşünüyoruz. Günlük olarak taze taze tüketilebilir. Ancak buna karşın yine de dolabında saklamak isteyenler, bunu derin dondurucularla yapmalıdır. Balık zehirlenmelerine karşı doğru bir muhafaza yöntemi uygulanmalıdır" diye konuştu.
İstanbul'da 30 yıldan beri balık satıcılığı yapan Balıkçı Kenan Tesisleri'nin sahibi Kenan Balcı, hamsinin bu hafta başından itibaren Nisan yağmurlarıyla ve havanın serinlemesiyle birlikte bol miktarda avlandığını belirterek, fiyatının da 3 lira ila 5 lira arasında değiştiğini söyledi. Vatandaşlara yaz öncesinde hamsi bolluğundan yararlanmaları çağrısında bulunan Balcı, ''Hamsi mutfakların doğal ve uygun gıdası olarak yeniden yerini aldı" dedi.

Havaların böyle gitmesi durumunda fiyatların daha da düşeceğini umduklarını söyleyen Balıkçı Kenan, daha önce günde 30 kilo hamsi satarken, bugünlerde satışın 120 kiloyu geçtiğini kaydetti. Balık tezgahlarına bakarken çekinen vatandaşlar ise artık daha rahat ve bol şekilde balık yiyeceklerini söylediler.
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2009 Pazar 12:58:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?