1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

THY, zamanında kalkışta Avrupa ikincisi

Türk Hava Yolları, Avrupa Hava Yolları Birliği'nin (AEA) servis kalitesi değerlendirme kriterlerinden biri olan Zamanında Kalkış Oranı'nı 2006 yılında yüzde 83,9'e yükseltti. 

THY, 2005 yılında 127 bin 137 olan sefer sayısını yüzde 48.7 artışla birlikte 152 bin 536'ya çıkarmasına rağmen zamanında kalkış oranını 7 puan daha artırmayı başardı. THY'den yapılan açıklamaya göre, müşteri memnuniyetini doğrudan etkileyen zamanında kalkış oranı alınan önlemler ve planlanan çalışmalar sonunda 2005 yılında yüzde 76,5 iken 2006 yılında yüzde 83,9 seviyesine ulaştı. THY'nin 2006 yılında gerçekleştirdiği zamanında kalkış oranı AEA ortalaması olan 78,5'in de çok üzerine çıktı. Açıklamada, "Zamanında kalkış oranımızın iyileştirilmesi yönünde geliştirilen stratejilerin başında gelen insan faktörüne yapılan yatırım, 2006 yılında sonuç verdi" denildi.
Yer hizmetlerine alınan 200 yeni personelin katılımı ve verimlilik artışıyla yüzde 83,9 seviyesine yükselen zamanında kalkış oranıyla THY, Avrupalı 10 büyük hava yolu arasında ikinci sıraya yerleşti. 

Türk Hava Yolları'nın zamanında kalkış oranında geçtiğimiz yıl elde ettiği başarılı performans 2007 yılında da devam ediyor. Bu yılın ilk üç ayında yapılan uçuşlardaki zamanında kalkış oranı yüzde 86,7 olarak gerçekleşti. Açıklamada, emniyetli ve zamanında kalkış hedefine ulaşmak için ilk uygulama olarak 16 Ocak 2006 tarihinden itibaren uçuşlarda 5 dakika erken kapı kapatma hedefi konulduğu belirtildi. Planlanan kalkış saatinden 5 dakika önce kapı kapatma uygulaması başarıya ulaştı ve İstanbul'da yüzde 50 diğer istasyonlarda yüzde 80-90 oldu. 

Öte yandan bir network taşıyıcısı durumundaki Türk Hava Yolları, önemli oranda bağlantılı yolcu taşıyor. Transfer noktası olan İstanbul'da transit yolcu ve bagaj kaynaklı tehirleri minimize etmek amacıyla iç hatlardan İstanbul'a yoğun transit yolcu taşıyan uçuşlarda 10 dakika erken kapı kapatma hedefi uygulamaya geçirildi. Bu uygulama sayesinde yurt içinden gelip yurt dışına ya da diğer yurt içi noktalara transit geçen yolcular İstanbul'a zamanında ulaşmış ve gecikmeye neden olmadan uçuşlarına devam etmiş oluyorlar.
Türk Hava Yolları'nın zamanında kalkış oranının iyileştirilmesi için geçen yıl uyguladığı bir başka yenilik ise dar gövdeli uçaklarda (B737 Serisi ve A320 Serisi) geçerli olmak üzere "gecikmeli gelen uçuşlarda" uçağın yeniden uçuşa hazırlanma süreci İstanbul İstasyonu için 45 dakika, diğer yurt içi istasyonlar için 35 dakika, yurt dışı istasyonlar için ise 45 dakika olarak uygulanması oldu. 

Toplam tehirlerin yüzde 70'lik bölümünü oluşturan ve hava yolu şirketi dışında güvenlik, hava şartları gibi nedenlerden oluşan tehirler için de Türk Hava Yolları gerekli tedbirleri alarak yolcuların mağduriyetini gidermeye çalışıyor

iha
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2007 Çarşamba 11:35:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?