3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

TIME 2008 etkinliği

İçerik hizmetlerinde artık her ülkenin kapalı sistemden herkese açık bir sisteme geçmesi gerektiğini ifade eden Medya fütüristi Gerd Leonhard, geleneksel iş modelleri ile para kazanılmayacağını ve her insanın izinsiz veri paylaşımından suçlu konumunda kalmaya devam edeceğini söyledi. 

İnterpromedya tarafından düzenlenen TIME 2008 etkinliğinde konuşma yapan medya füturisti, stratejist ve yazar Gerd Leonhard içeriğin paylaştıkça arttığını, eğer yasaklar kalkmazsa yaratıcılığın kaybolacağını bunun da gelişmekte olan dijital medya alanına zarar vereceğini belirtti. Bugün internetin kullanıcılar tarafından bir fotokopi makinesi gibi görüldüğüne işaret ederek kopyalamayı yasaklamasının, bu dünyanın iş yapma dinamiklerini öldürebileceğine dikkat çekti. 

Özellikle telekomünikasyon şirketleri ile içerik sağlayıcıların işbirliği yapması gerektiğine değinen Leonhard, devletin ve düzenleyici kurumların da bu işbirliğine yardımcı olacak düzenlemeleri yapmaları gerektiğini kaydetti. 

Yakın dönemde televizyondan internete bağlanılacağını, sosyal ağların televizyondan takip edilebileceğini belirten Leonhard, ancak bunun için altyapı hazırlıklarının yanı sıra paylaşıma açık bir topluma ihtiyaç olduğunu söyledi. 

Geleneksel iş modellerinin gelir sağlamadığını ve krizi yaratan asıl noktanın iş modellerinin değişmediği olduğunu vurgulayan Leonhard, "Eğer içeriği ücretsiz kılarsanız iş modelinizi değiştirerek para kazanabilirsiniz. Dijital medya özellikle reklam anlamında gelir fırsatları sunuyor. Ama içeriği engeller yasaklarsanız herkes suçlu olarak kalmaya devam eder bu da toplumun ilerlemesini engeller. İnsanlar dijital dünyada bir katkı yapmayı seviyor. Pasif tüketicileri internette aktif tüketici haline getirebilirsiniz ama engelleyerek değil. Dijital dünyadaki kültürü özümseyerek yeniden yaratmanız gerekiyor" dedi. 

İçerik üretimi ve paylaşımının giderek bir kültüre dönüştüğünü söyleyen Leonhard ayrıca içerik paylaşımının Türkiye'de gün geçtikçe arttığını ve facebook gibi en çok tercih edilen sosyal ağların müzik ve video yayınlamaya başlamasıyla en büyük yayıncı olacağını da belirtti. Leonhard, sanatçıların ya da sanatçıların haklarını koruyan kurumların bu tür sosyal ağlarla birlikte gelir paylaşımlı iş modelleri geliştirmeleri gerektiğini ifade etti.

3G İSTİHDAM DA SAĞLIYOR 

Medya ve eğlence sektörünün ele alındığı TIME 2008'de öne çıkan bir diğer konu ise 3G teknolojisi oldu. 3G ile birlikte gelen yeni nesil teknolojisinin yeni nesil ihtiyaçları da beraberinde getireceğini söyleyen Avea Ragülasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Anık, "3G ile işletmeler arasında etkin bir rekabet oluşturacak. Özellikle lisans şartları arasında yer alan Türk mühendis çalıştırma zorunluluğu ile üçüncü yılın sonunda 500 Türk mühendis hizmet verecek. Kullanılacak olan tesisatın yüzde 10'u da Türkiye'de faaliyet gösteren KOBİ'lerden sağlaması zorunlu olacak" dedi. 

Ayrıca yeni nesil teknolojilerde artan veri trafiği nedeni ile bant genişliğinin önem kazandığını ve video paylaşımı, mobil internet, video konferans, mobil borsa gibi işlemlerin tek ağda toplandığına dikkat çeken Anık, bunun mobil yakınsama olduğunu belirtti. 3G'nin gelmesi ile birlikte HSPA ile 14.4 megabit hıza ulaşılacağını dile getiren Anık, Türkiye'de farklı kurgulanan 3G ihalesi ile ortaya konan Ar-Ge yükümlülüklerinin de önem taşıdığını ve sektöre hareket kazandıracağını belirtti. 

Vergiler açısından operatörler olarak beklentileri olduğunu belirten Cengiz Anık, mobil hizmetler üzerindeki ÖİV oranının yüzde 5 seviyelerine gelmesi ve ilk abonelik vergilerinin kaldırılmasının hizmetlerin yaygınlaşması açısından önem taşıdığını vurguladı. 

TIME 2008 konuşmacılarından Telekomünikasyon Kurumu 2. Başkanı Galip Zerey de, "Dijital Dünyanın Sunduğu Yeni Fırsatlar" başlıklı oturumunda telekomünikasyon alanındaki son düzenlemelere ve yeni dönem faaliyetlerini aktarırken, 2007 yılında sabit ve mobil olmak üzere 1.88 milyar dolar telekomünikasyon yatırımı yapıldığını belirtti. Uzak mesafe telefonlarda gelirlere göre pazar paylarına bakıldığında 2006 yılında UMTH'ların yüzde 17 olan paylarının yeterli olmasa da yüzde 20'ye ulaştığını ifade eden Galip Zerey, "İşletmeci bazında 2007 yılı için pazar paylarına bakıldığında TTnet, diğer ve kablo TV olarak diğer kısımda yüzde 2.9'luk bir pay vardı şimdi ise 4.9'a ulaştı. Hedefimiz ise bunu yüzde 20'ye çıkarmak" dedi. 

3G ihalesinden sonraki çalışmalarının Wİ-MAX olacağını ifade eden Zerey, "Planlanan ihale tarihimiz 2009'un ikinci çeyreği. Ayrıca 3N ihalesinde olduğu gibi Türkiye'ye has bir hazırlanmış Ar-Ge ile ilgili düzenlemeleri de içeren bir şartname ile sunulacak" diye konuştu. 

Price Waterhouse Coopers'ın (PwC) 'Küresel Eğlence ve Medya'ya Bakış 2008 - 2012' raporuna göre; eğlence ve medya sektörünün her yıl yüzde 6.6'lık büyüme ile 2012'de 2.2 trilyon dolarlık pazara ulaşacağını kaydeden Interpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir ise, "Türkiye ise her yıl yüzde 16 büyüyüp, 4 yıl sonra 12.5 milyar dolarlık pazar olacak internet, en çok bilgi edinmek için kullanılıyor. 2008'i 7 milyar dolarlık bir hacimle kapatmaya hazırlanan sektörün yıllık yüzde 16 büyüme ile 2012'ye kadar 12.5 milyar dolara ulaşması bekleniyor" dedi. 

Taşdemir, İnterpromedya tarafından yapılan Tüketici Trend Araştırmasının sonuçlarını da katılımcılarla paylaştı. Araştırmaya göre, internet kullanım amaçlarında ilk sırada yüzde 91.6 oranı ile bilgi edinme ve araştırma yer alıyor. Bunu yüzde 73 ile gazete ve dergi okumak, yüzde 71 ile yazışmak ve haberleşmek, yüzde 70.3 ile sohbet etmek ve anında mesajlaşma yanıtları takip ediyor. Ayrıca, eğlence ve oyun oynama yüzde 56.3, internet üzerinden şarkı indirmek yüzde 50.9, yüzde 24.2 bankacılık işlemleri, yüzde 20.5 seyahat, otel rezervasyonu ve yüzde 15.7 online eğitim rakamları da araştırma sonuçlarına göre paylaşıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2008 Perşembe 14:55:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?