1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

TIR'ları İstanbul trafiğinden çekecek proje

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret AŞ’nin (İDO) kent içi trafik problemine katkıda bulunmak amacıyla hazırladığı Ro-Ro projesi uygulamaya konulduğunda, Ambarlı-Mudanya arasında ilk etapta çalışacak 2 gemi ile bir günde yaklaşık 1700 TIR artık İstanbul trafiğine girmeyecek. 

AA muhabirinin İDO yetkililerinden aldığı bilgiye göre, İstanbul’un kent içinden geçen transit ve ağır araç yükünü en aza, hatta sıfıra indirmek amacıyla bir Ro-Ro projesi hazırlandı. Projeyle, Ambarlı ile Mudanya arasında ilk etapta 2 gemiyle taşıma yapılması hedefleniyor. 

İDO’nun yaptıracağı 140 TIR kapasiteli "ROPAX" olarak adlandırılan bir geminin günde 6 sefer yapması planlanıyor. Buna göre, karşılıklı olarak 6 sefer yapacak 2 gemi, 1680 TIR’ı İstanbul trafiğinden ayıklayacak. 

Böylece, 140 TIR yüklenecek bir gemi, arka arkaya 5 kilometrelik bir TIR konvoyu da trafikten çekilmiş gibi olacak.
Gemiler ve planlanan terminaller çift rampa sistemine göre yapılacak. Bu şekilde, gemilerin daha hızlı bir şekilde yüklenip boşaltılması hedefleniyor. Buna göre, Ambarlı’dan yarım saatte 140 TIR’ın yüklendiği gemiler, 2 saatte Mudanya’ya varacak, yarım saatte de boşalacak. Böylece bir TIR şoförü karadan yaklaşık 6 saatte katettiği bu yolu 3 saatte alacak. 

İDO, TIR’ları taşıma ücreti olarak da "yakıt artı otoban ücreti"ne karşılık gelen bir fiyat belirleyecek.

ÇEVRE DOSTU BİR ULAŞIM 

Projeyle, İstanbul’un transit ağır araç geçiş yükü sıfıra inerken, yolların bozulması engellenecek ve daha az yakıt harcanmasıyla da çevre dostu bir ulaşım sağlanacak. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ndeki yığılmayı da önleyecek proje, şehir içindeki egzoz gazları oranının da azalmasına katkıda bulunacak. 

Proje, İstanbul-Bursa arasında ağır yük taşıyan firmaların daha az araçla daha çok yük taşımasına imkan verecek. Taze sebze ve meyve ile gıda taşımacılığı yapan firmalarla, kargo şirketlerinin tercih edeceği gemiler, özellikle Ege ve Akdeniz bölgesine hitap edecek.

İHALEYE ÇIKACAK DURUMDA 

İDO’nun hazırladığı proje tamanlandı ve ihaleye hazır hale getirildi. Projenin, başlamasına karar verildikten sonra 3 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor. Terminaller, gemiler ve bağlantı yollarının tamamlanması için bu 3 yıllık sürenin yeterli olacağı öngörülüyor. 

Gemiler için de İngiltere-Fransa arasındaki Manş Denizi’ni geçmekte kullanılan Ro-Ro gemilerinin örnek alınması gündemde. Yüksek manevra gücüne sahip gemilerin, yaklaşık 70 milyon Avro’ya mal olacağı tahmin ediliyor. 10 yıllık krediyle alınması düşünülen gemilerin bu süre içinde kendini amorti etmesi de bekleniyor. 

Yolcu ve otomobil taşınmasının da hedeflendiği gemiler 800 yolcu kapasiteli. Gemilerde bir büfe, 100 kişilik yemek salonu, 25 adet duş da olacak. 

Gemiler, sadece otomobil taşımaları durumunda ise 680 araç kapasitesine sahip olacak. Ayrıca sağlık gibi ekstra durumlar için de bir helikopter pisti gemilerde yer alacak.

300 MİLYON AVRO’LUK PROJE 

İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin ulaşım açısından potansiyeli olan bir proje olduğunu dile getirerek, Marmara’nın bu proje açısından çok uygun bir deniz olduğunu söyledi. 

Ambarlı ile Mudanya arasında yapılması planlanan Ro-Ro seferlerinin, İstanbul’un ağır araç trafik yükünü büyük ölçüde hafifleteceğini anlatan Paksoy, Ro-Ro seferleriyle TIR sürücülerine zaman ve ekonomik avantaj sağlanacağını kaydetti. 

Paksoy, projenin fizibilite çalışmalarının yapıldığını ifade ederek, iskelelerin yerlerinin belirlendiğini, ancak arsalarla ilgili bazı sorunların çözülmeye çalışıldığını, projenin çok büyük olduğu için zaman alacağını anlattı. 

İskele yerlerinin ardından bağlantı yollarının da yapılacağını dile getiren Paksoy, projenin en kolay ayağının ise gemi yapımı olacağını belirtti. Yapılacak gemilere "ROPAX" adı verildiğini, bu gemilerin aynı anda otomobil ve insan da taşıyacağını kaydeden Paksoy, gemilerin yükleme ve boşaltma zamanını kısaltmak için çift rampalı olarak yapılacağını söyledi. 

Paksoy, projenin maliyetinin liman, bağlantı yolları ve gemiler olmak üzere toplam 300 milyon Avro olarak öngörüldüğünü belirterek, "Bu proje, ağır taşıtların ulaşımdan çekilmesinde İstanbul için çok önemli bir proje" diye konuştu.

A.A.
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2007 Perşembe 12:37:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?