6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Tiyatro sahnesinde 'deprem'!

BEKLENEN İSTANBUL DEPREMİ SAHNEDE GERÇEKLEŞTİ

17 Ağustos 1999 depreminin 11 yılı anısına düzenlenen 'Orada Kimse Yok Mu?' adlı oyun İstanbullular'a depremi yaşattı.

Başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesini etkilemesi tahmin edilen büyük depreme karşı toplumu bilinçlendirmeyi amaçlayan oyunun final sahnesi izleyenleri gözyaşlarına boğdu. Yaşanmış gerçek hikayeleri konu alan ve bizzat depremi yaşayan sanatçıları bir araya getiren oyun için hazırlanan mahalle dekoru büyük bir gürültüyle yıkıldı. Enkaz altında kalan insanları kurtarma çalışması, çaresizlik ve karmaşanın birebir yansıtılması izleyenleri 11 yıl öncesindeki büyük afete götürdü. Oyun sonunda depremde enkaz altından çıkan beyaz kanlı kefenler içinde, gözlerinden kan damlayan çocuk melekler ise anne babaların adeta kanını dondurdu. Çocuk melekler aracılığıyla anne babalara geleceğimizin teminatı çocuklara güvenli binalar miras bırakılması çağrısı yapıldı. Deprem sırasında salonun tavanına yerleştirilen özel düzenek sayesinde seyircilerin üzerine maket tuğla ve enkaz parçaları saçılarak deprem psikolojisini tüm izleyenlerin yaşaması sağlandı. Dakikalarca ayakta alkışlanan oyun sonunda enkazdan çıkan melek kıyafetli çocuklar izleyenlere kırmızı gül dağıttı.

IŞIKARA SAHNEDEN DEPREM UYARISI YAPTI

Kamuoyunda 'Deprem Dede' olarak da bilinen prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın da rol aldığı tiyatro oyunu çarpıcı sahneleriyle hafızalara kazındı. Oyunda olaylar deli karakterini canlandıran Murat Çavuş'un etrafında dönmektedir. İnsanları dayanıksız binalarda yaşamaması için ima yollu uyaran Murat Çavuşu kimse dinlemeyip, delidir saçmalıyor diye dışlamaktadır. Oysa Murat Çavuş, Müteahhidin yaptığı çürük binaları fark etmiştir. Sürekli çocuklara şeker dağıtan deli karakteri çöpe atılmış deprem broşürlerini

bularak mahalle sakinlerinden deprem hakkında bilgi istemektedir. Kimsenin ciddiye almadığı Murat Çavuş'un imdadına Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara yetişir. Sahnede deliyi yanına çağırarak bilgi veren Işıkara, "Sen deli değilsin asıl deli depremi ciddiye almayarak kendilerinin ve sevdiklerinin hayatını riske atanlardır. Hayatımızın gerçeği olan depreme önlem almazsak daha nice felaketlerde sevdiklerimizi kaybederiz. Türkiye 1. derece deprem kuşağında yer alıyor, topyekun bir seferberlik başlatmalıyız. Bugün adım atmazsak yarın çok geç olacak" mesajı veriyor.

'Depremi En iyi Yaşayan bilir' diyerek Tüm Tiyatro Sahne Sanatları Eğitim Merkezi bünyesinde bir araya gelen oyuncular görmezden geldiğimiz deprem gerçeğine dikkat çekmeyi amaçlıyor. TOKİ ve Emlak Konut'un katkılarıyla hazırlanan oyunda "sevdiklerimizi deprem değil önlem almayarak biz öldürdük" mesajı veriliyor. Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde İstanbullulara ücretsiz olarak gösterilen oyunun senaryo yazarı Harun Acar amaçlarının insanlara geçmişin acı hatıralarını sunmak değil aksine gelecekte bizi bekleyen yeni acılara karşı toplumsal bilinç oluşturmak olduğunu vurguladı.

ÇOCUKLARIMIZA TABUT DEĞİL GÜVENLİ BİR GELECEK MİRAS BIRAKALIM

Proje Yönetmeni Müşerref İdikut da 17 Ağustosta sevdiklerini enkaz altında bırakmış bir sanatçı. Ablasının ve eniştesinin kaldığı evi kiralamada kendisinin öncü olduğunu ve eve taşınmalarının hemen ertesi gününde depremde yaşamını kaybettiğini anlatan İdikut bu dramları tekrar yaşamamak için depreme karşı seferberlik başlatılması gerektiğini ifade etti. Oyuna 'Orada Kimse Yok mu?' ismi vererek yaklaşmakta olan büyük depremin çığlıklarını insanlara duyurmak istediklerini anlatan İdikut Türkiye'yi karış

karış dolaşarak deprem gerçeğini hatırlatmak istiyor. 17 Ağustosta 45 saniyede on binlerce hayatın söndüğünü anlatan İdikut "Toplum olarak yaşanan acılardan gerekli dersi almıyoruz. Görmedim duymadım bilmiyorum diyerek adeta üç maymunu oynuyoruz. Depremde sevdiklerimizi kendi ellerlimizle enkaza gömdük. Yaşanan kayıpların tek sorumlusu gene bizleriz. Hala orta hasarlı evlerde insanlar oturuyor denetimler yeterince yapılmıyor. Kime sorsanız sevdikleri için her zorluğa göğüs gereceğini söyler. Ama hasarlı binalarda oturarak veya dayanıksız binalar üreterek kendi elimizle sevdiklerimize güvenli bir gelecek değil aslında binlerce tabut hazırlıyoruz" ifadelerini kullandı.

PROF IŞIKARA: "BAŞBAKAN ERDOĞAN ACİLEN BAKANLAR KURULUNU İSTANBUL'DA TOPLAMALI"

Oyunun Proje Danışmanlığını yapan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara gösteri öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Devletin deprem için ciddi adımlar attığını anlatan Işıkara, "Çok sayıda güçlendirme çalışması yapıldı. Türkiye deprem için çok mesafe alsa da istenen konumda değiliz. Ülkemizde ayda 80 civarında deprem yaşanmaktadır. Belki yarın belki 10 yıl sonra İstanbul büyük bir depremi yaşayacak. Bunu tüm uzmanlar açıkladı. İstanbul Türkiye ekonomisinin, sanayisinin, kültürünün başkenti. Bu

bölgede yaşanacak derin bir hasarın telafisi çok zor olur. Mesela bugün büyük bir deprem olsa borsayı 3 günde açabilecek miyiz? Sağlık kurumlarımız hala yetersiz. İnsanlar 20 milyonluk şehirden nasıl tahliye edilecek? Tüm bunlar enine boyuna tartışılmıyor. Başbakan Erdoğan acilen bakanlar kurulunu İstanbul'da toplamalı ve tek günden deprem olmalı" ifadelerini kullandı.

BEKLENEN İSTANBUL DEPREMİ SAHNEDE GERÇEKLEŞTİ
BEKLENEN İSTANBUL DEPREMİ SAHNEDE GERÇEKLEŞTİ
BEKLENEN İSTANBUL DEPREMİ SAHNEDE GERÇEKLEŞTİ
BEKLENEN İSTANBUL DEPREMİ SAHNEDE GERÇEKLEŞTİ
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2010 Salı 10:42:00
Güncelleme :17 Ağustos 2010 Salı 18:08:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?