30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Tiyatroculardan düdüklü eylem

ÇÖPÇÜ KILIĞINA GİREN TİYATROCULARDAN DÜDÜKLÜ PROTESTO

Kadıköy Belediyesi'nin kendilerine ayrımcılık yaptığını öne süren tiyatrocular düdük çalıp, eylem yaptı. Zabıta ve çöpçü giysileri ile eyleme katılan tiyatrocular, "Bizler Caddebostan Kültür Merkezi'nden yaşarken yararlanmak istiyoruz" dedi.

Nedim Saban'ın kurduğu ünlü tiyatro topluluğu "Tiyatrokare"ye ayrımcılık yapılıp, Cadde Bostan Kültür Merkezi'nde oyun sergilemelerine izin verilmediğini öne süren tiyatrocular eylem yaptı. Nedim Saban, Sevim Gelenbe ve Metin Zakoğlu'nun da aralarında bulunduğu yaklaşık 20 tiyatrocu Kadıköy Belediyesi önünde toplandı. Tiyatroculardan bir kısmının çöpçü ve zabıta giysileri ile eyleme katılmaları dikkat çekti. "CKM'de tekelleşmeye karşı bekçiyiz" "Düdüğümü güdümsüz sanat için çalıyoruz" yazılı pankartlar taşıyan tiyatrocular, düdük çalıp tepkilerini dile getirdi. Basın açıklaması yapan Nedim Saban, Caddebostan Kültür Merkezi'nin Kadıköylülerin hizmetine açıldığı 18 yıldır Tiyatrokare'ye ayrımcılık uygulandığını savundu. Tiyatrokare'nin belediyenin uyguladığı şeffaflıktan uzak, ayrımcı tavrı uzun zamandır sabırlı bir biçimde izlediğini kaydeden Saban, "Konu üzerine yetkililerce defalara görüşerek her seferinde farklı hikayeler anlatmaktadır. Örneğin geçtiğimiz yıl Mayıs ayında başvuru tarihini kaçırdığımız iddia edilmiş, ancak ekim ayında kurulan Tiyatro Diyalog'a sırf belediye ile olan üst düzey ilişkileri nedeniyle en az 20 kez ücretsiz salon tahsis edilmiştir" dedi.

Saban, protestoya katılan veya katılamayan sanatçılara da CKM'nin kapılarının kapatıldığına tanık olduklarını belirterek, "Buna en somut örnek Gazanfer Özcan tiyatrosuna salon tahsis etmeyen Belediye Başkanının Gazanfer Özcan'ın cenazesinde ustanın adına Kadıköy'e salon yapacağını söylemesidir. Bizler CKM'den yaşarken yararlanmak istiyoruz" diye konuştu.

Sanatın kabul edemeyeceği başka bir konunun da sansür olduğunu ifade eden Nedim Saban, "Dün CKM Müdürünün bir gazetede açıkladığı gibi bu merkezde salon tahsisi için ön koşul olarak oyun metinlerinin denetimi gündeme gelmiştir" dedi.

Metin Zakoğlu ise kültür merkezi müdürlüklerine ulaşamadıklarını belirterek, "Kendilerine ulaşamıyoruz. Biz olmasak mezarlıklar müdürlüğünde görev yaparlar. Bulundukları yere layık olsunlar" diye konuştu.

Türk tiyatrosunun usta ismi Tevfik Gelenbe'nin eşi Sevim Gelenbe ise Kadıköy Belediyesi'nin Tevfik Gelenbe'nin ölümünden sonra kendilerini yok saydığını öne sürdü. Tevfik Gelembe Tiyatrosu'nun devamını sağlayabilmek için evini sattığını belirten Gelembe, "Bize destek değil, köstek oldular. Teyfik ile birlikte bizi de gömdüler" şeklinde konuştu.

Nedim Saban, çöpçü ve zabıta kıyafetlerini eylemi renklendirmek için kullandıklarını belirtirken, sorununun çözülmemesi durumunda CKM önünde daha renkli eylem yapacaklarını söyledi. Saban, "O zaman herkes CKM'nin içini değil, dışını izleyecek" dedi.

ÇÖPÇÜ KILIĞINA GİREN TİYATROCULARDAN DÜDÜKLÜ PROTESTO
ÇÖPÇÜ KILIĞINA GİREN TİYATROCULARDAN DÜDÜKLÜ PROTESTO
ÇÖPÇÜ KILIĞINA GİREN TİYATROCULARDAN DÜDÜKLÜ PROTESTO
ÇÖPÇÜ KILIĞINA GİREN TİYATROCULARDAN DÜDÜKLÜ PROTESTO
İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2009 Çarşamba 18:03:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?