4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

'TL piyasası aksamayacak'

Faiz indirimi sonrası dün itibariyle YTL üzerinde büyük baskı olmadığını söyleyen Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Bu dalgalanmalar olacaktır" dedi.


Merkez Bankası'nın düzenlediği "Küreselleşme, Enflasyon ve Para Politikası - Globalization, Inflation and Monetary Policy" konulu uluslararası konferansın açılışında konuşan Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, küresel likidite koşullarında yaşanan olağanüstü değişimlerin uluslararası piyasalardaki gelişmelere duyarlı tüm ülkeler gibi Türkiye'yi de olumsuz etkilediğini söyledi ancak bu noktada üzerlerine düşeni yaptıklarını kaydetti.

Merkez Bankası'nın hem YTL hem döviz likiditesi yönetiminin bankacılık sisteminin likidite ihtiyacını karşılayacak yapıda olduğunu ifade eden Yılmaz, TL piyasalarında aksamaya izin verilmeyeceğini ve ödemeler sisteminin de sağlıklı bir şekilde devam edeceğini belirtti.

Bankacılık sistemi açısından YTL likiditesinin yanı sıra döviz likiditesinin de ne denli önem taşıdığının farkında olduklarını söyleyen Yılmaz, bu dönemin mümkün olduğunca az sorunla atlatılabilmesi için gerekli önlemleri aşamalı şekilde uygulamaya koyduklarını kaydetti. Aldıkları önlemlerden bahseden Yılmaz, "Bu amaçla 9 Ekim 2008'den itibaren Merkez Bankası nezdindeki döviz depo piyasasında aracılık faaliyetleri yeniden başlatıldı. Bankalara bu piyasada işlem yapma limitleri toplamda 10,8 milyar dolara
yükseltildi. Bu önemlere ilave olarak bankalararası döviz piyasasında döviz likidite akışkanlığının artırılmasını sağlayarak, finansal sistemdeki akışkanlığı ve kredi piyasalarının etkin çalışmasını desteklemek üzere bugünden itibaren bankaların kendilerine tanınan borçlanma limitleri çerçevesinde Merkez Bankasından alabilecekleri döviz depolarının vadesinin bir haftadan bir aya yükseltilmesine, söz konusu piyasada yüzde 10 olan borç verme faiz oranlarının ABD doları için yüzde 7'ye ve avro için yüzde 9'a
düşürülmesine karar verilmiştir" dedi.
Uluslararası finans sisteminin çok kritik bir dönemden geçtiğini söyleyen Durmuş Yılmaz, ABD Merkez Bankası'nın uygulamaya koyduğu likidite sağlama programı ve IMF'nin gelişmekte olan ülkelerin geçici likidite sorunlarını çözmek üzere devreye soktuğu kısa vadeli likidite imkanları sayesinde, son dönemde para piyasalarındaki likidite sıkışıklığının bir miktar azaldığını, ancak alınan önlemlere rağmen kredi piyasalarındaki daralma ve bankaların kredi kullandırmaktaki isteksizliğinin devam ettiğini
belirtti. Yılmaz, gelişmekte olan ülkeler açısından yaşanmakta olan krizin en olumsuz yönünün, kredi ve sermaye piyasalarında görülen daralma sonucunda, sermayenin krizin kaynağı olan ülkeye geri dönme eğilimi göstermesi olduğunu ifade etti.
Türkiye'deki bankacılık sektörünün döviz likiditesi açısından çalkantıya göreceli olarak hazır yakalandığını kaydeden Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, sektörün risk oluşturacak bir yabancı para açık pozisyonu taşımadığını aktardı.

iha
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 13:51:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?