4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Topbaş: 138 günlük su kaldı

Medyada Melen ve İstanbul'un su sorunu üzerine çıkan haberler üzerine haberciler ile biraraya gelerek bir toplantı yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, su sorununa ilişkin açıklamalarda bulundu.


Özellikle İstanbul'un gelişen alanlarında artan nüfusan ihtiyaçlarını karışlamak üzere suyla ilgili yatırımlar yaptıklarını anlatan Topbaş, 4 buçuk milyona yakın su kullanıcısı olduğunu ve bunun karşılığında iklim şartlarındaki değişikliklerin barajların yüzde 100 doluluğa gitmesine müsaade vermediğini söyledi.

"CİDDİ BİR BUHARLAŞMA VAR"

İstanbulluların günde 2 milyon 100 bin ton su kullandığını hatırlatan Topbaş, şu şekilde devam etti: "İstanbulular bugün ve bundan sonra da tasarruflu gitmek, dikkatli gitmek zorunda. Musluğumuza ulaştığımızda suyu görmek istiyorsak buna uymak zorundayız. Yaz ayları münasebetiyle ciddi buharlaşma ve kayıp var. Geçen yıl bu günlerde yüzde 34,30 idi, bu yıl yüzde 31.57. Yani yüzde 3 oranlık bir farkımız var. Bu yıl Melen çayından gelen bir takviyemiz var. Biz geçen yılı dikkatli gelerek su rezervlerimizi dikkatli kullanarak yağışlı mevsime ulaşmıştık. Son 50 yılın en sıcak ayı. Ciddi bir buharlaşma var. Nisan ayında 3 buçuk milyar, Mayıs ayında 7 milyar ve Haziran ayında 11 buçuk milyar metreküp su buharlaşma ile yok oldu. Biz İstanbul'un suyunu kesmeyeceğiz ancak beraber olursak, el ele verirsek tasarrufa devam edersek bu mümkün diyoruz".

"MELEN 6 POMPADAN 2 POMPAYA DÜŞTÜ"

Melen projesi üzerinde özellikle duran Topbaş, "Melen doğru bir proje. Melen projesi bir fiyasko değil. Melen projesi 4 aşamalı bir proje. Birinci aşmada Yeşilçay'dan su aldığımız bölgeye Melen'den su getiriyoruz. Bu Yeşilçay'ın debisi üstün aylarda bunu takviye ederek, günde bu suyu devamlı alabilme imkanı versin diye böyle bir sistem kurduk. Melen'in son aşaması olan barajı yapılmış olsa bu problemleri hiç konuşmayacağız. Şu anda 6 pompadan 2 pompaya düştü, günlük su alışımız. Maalesef günlük alış 250'lere kadar düştü. Dün ve evvelsi gün yağan yağmurlarla 469 bin metreküpe çıktı. Ağustos ayının 15'inden itibaren yağışın artacağı bekleniyor ve bu yağışlarla tekrar devam edecek" diye konuştu.

KESİNTİ YOK

"İstanbul'daki tasarrufla ilgili biz Melen'i getirmemiş olsaydık da yine yağışlı mevsime girinceye kadar elimizdeki sularla idare etmeye çalışacaktık" diyen Topbaş, "Yine aynı şekilde İstanbulluların o hassasiyeti göstermesini rica ediyorum. Bir su problemi yok. Problem var ama kesintiye gitmeyeceğimizi söylüyorum" dedi.

TOPBAŞ, MELEN PROJESİNİ ELEŞTİREN CHP'YE SERT ÇIKTI

Bir habercinin CHP İstanbul İl Başkanı'nın Melen projesini eleştirdiğini hatırlatması üzerine Topbaş, şu şekilde sert çıktı: "CHP'nin il başkanları ve diğerlerini dikkate almıyorum. Onların su idaresindeki başarısızlığını İstanbul gördü. CHP her şeyi konuşur ama suyu asla konuşmaya hakkı yok. Önce İzmir'i bir düzeltsinler, halktan özür dilesinler. Su ile ilgili chp nin konşuma hakkı olmadığın tüm İstanbul biliyor. 138 günlük su mevcut barajlardaki su rezervimiz. 'Hiç yağmur yağmadığı takdirde, Melen hariç, Ekim sonuna kadar bizi götürecek' diyoruz. Kasıma kadar suyumuz var. Artı bu yıl Melen var. Melen'siz 138 gün. 'İstanbul susuz kalsa, insanlar sıkıntı çekse de bu başarısızlık olsa da, bunun üzerinden siyaset yapsak' diyorlar. Böyle bir siyasete İstanbullular prim vermezler. Basında bazı ifadeleri görüyorum hiç muhatap almıyorum. Diğerlerini de almıyorum çünkü onlar bu kentte sınıfta kaldılar".

Topbaş, UNESCO'nun Sulukule raporu ile ilgili olarak ise, "Burada öngörülen şu; buradaki kültür bu kendin hayatından bir parçanın yok olmaması. Burada mevcut barakaların kaldırıp apartmanlar yapılmaması. Biz de öngörüyoruz. Ama bir gerçek var. Orada yaşayan insan sayısı, bir ailenin yaşayabileceği minumum insan sayısını geçiyor. Ya orayı öyle bırakacaksınız. Bırakırsanız bir odada 2 aile yaşamaya devam eder, bu da İstanbul'a yakışmaz" şeklinde konuştu.

Milliyet
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2008 Salı 18:09:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?