3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Topbaş: Kimseden itiraz gelmedi

Bizans Sarayı kalıntıları üzerine yapılan ek inşaat için "Nihai karar mercii Kurul'dur" diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, planlar askıdayken sivil toplum kuruluşlarından itiraz gelmediğini belirtti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ayasofya'nın karşısındaki tarihi kalıntılar üzerine yapılan Four Seasons Oteli'nin ek yapıları için topu, İstanbul 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na attı. Belediyeden yapılan yazılı açıklamada "Nihai karar mercii kuruldur. Dolayısıyla ek binanın yapımı engellenebilirdi ifadesi uygun düşmemiştir" denilerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın planlarına karşı dava açılsa da durumun değişmeyeceği savunuldu. Büyükşehir Belediyesi Planlama Müdürlüğü, planlara itiraz edilmesini ve dava açılmasını önermişti.

Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı'nın yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Kararı Kurul verdi
Habere konu olan alan 1 No'lu Koruma Kurulu'nun 12.7.1995 ve 4.6.2001 tarihli kararları ile Kentsel Arkeolojik Sit Alanı ve Turizm Merkezi ilan edilmiştir.
1 No'lu Koruma Kurulu'nca, 13 Ekim 2000 tarihinde; söz konusu yapının bulunduğu 58 adaya, hazırlanacak koruma amaçlı imar planında 'arkeolojik park, turizm ve kültür alanı' olarak işlev verilmesine, prensip olarak karar verilmiştir.
Kurul, 27.11.2002 tarihinde de 'revize edilmiş avan projenin taşıyıcı ayak sayısının azaltılması, kalıntılara isabet eden ayakların yerlerinin kalıntılara isabet etmeyecek şeklinde düzenlenmesi' kararını vermiştir.

Her aşama denetlendi
Bunlardan da anlaşılacağı üzere yapılacak olan yapıya ait projenin her safhası, Kurul'un bilgi ve denetiminde gelişmiştir.
'Tarihi Yanlışlık' başlığı ile manşetten verilen haberde "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanmış 1/5000 ve 1/1000 planların İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından itiraz edilmediği için tartışma konusu yapının inşa edildiği, aksi halde inşa edilemeyeceği' iddiası yer almaktadır.
Oysa bakanlıkça hazırlanan plan 2005 tarihli olmasına karşın, yapıya ait projelerin başlangıcı 2000 ve 2002 yıllarına aittir.

'Engellenebilirdi' demek yanlış
Sonrasında kurulca onaylanan uygulama projeleri avan projelerin açılımı ve devamı niteliğinde olup, onaylanırken avan projeye uygun olarak onaylanması gerektiği imar mevzuatının hükmüdür. Ayrıca bakanlıkça hazırlanan planların da sit alanında olması dolayısıyla Kurulca onayı gerekmektedir. Her halükarda ek binanın yapımı ile ilgili nihai karar mercii Kurul'dur. Dolayısıyla 'ek binanın yapımı engellenebilirdi' ifadesi uygun düşmemiştir.
Burada otel işlevli arkeolojik park yapılması Kurul kararıdır.

Askıda itiraz yok
Söz konusu planlar başkanlığımızca 18.07.2005-18.08.2005 tarihleri arasında askıya çıkarılmıştır. Askı süreci içinde de planlara üçüncü kişiler ve sivil toplum kuruluşları tarafından herhangi bir itiraz olmamıştır. Kaldı ki, Büyükşehir Belediyesi'nce itiraz edilmesi ya da dava açılması; Bakanlıkça kabul edilen planın yürürlüğe girmesini engellememektedir.
Bakanlıkça kabul edilen planın askıya çıkarılarak ilan edilmesi yasa hükmüdür. Bu konuda belediyenin bu planı kabul etmeme ve askıya çıkarmama gibi bir yetkisi ve insiyatifi söz konusu değildir.

Müdürlüğün itirazı var ama...
Büyükşehir Belediyesi'nin planlara itiraz etmesi gereğini belirten müdürlük yazısı, Koruma Kanunları ile ilgili prosedürün tamamlanmadığı, yani Kurul tarafından bu planların onaylanmadığı bir safhada yasa hiyerarşisi, yetki paylaşımı ve uygulama prosedürü bakımından problem teşkil edeceği içindir. Yoksa tartışma konusu yapı ile itiraz talebinin bir bağlantısı yoktur.
Bütün bu hususlar göz önüne alınarak; bütün aşamaları bilinen ve olağan sürecin işleyeceği açık olan bu koşullarda, söz konusu planlar bilgi mahiyetinde Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gönderilmiştir.

Milliyet
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2008 Perşembe 15:29:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?