6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Topbaş: Trafik bize verilsin

İkitelli'de 13 kişinin ölümüyle sonuçlanan trafik kazasıyla ilgili soruları cevaplandıran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Tüm sürücüler kurallara uymak zorunda. Belediye olarak trafik denetimini istiyoruz ve başarılı olacağımıza inanıyoruz. Zaten şu anda elektronik sistemlerimizle Emniyet'e desteği biz veriyoruz" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İkitelli'de bir kamyonla minibüsün çarpışması sonucu meydana gelen ve 13 kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili soruları cevaplandırdı. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde sürücülerin trafik kurallarına mutlaka uymak zorunda olduğunu, kurallara uyulmadığında bir takım sıkıntılar yaşandığını ifade eden Topbaş, "Bir insanın trafikte seyretme alışkanlıklarını oluşturması çok önemli. Bir caddede tek başına olduğu zaman hiçbir araç yoksa bile orada bir sinyalizasyon varsa ve beklemesi gerekiyorsa bunu yapmak zorunda" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak kameralarla ve Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne destek verdiklerini hatırlatan Başkan Kadir Topbaş, "İstanbul'u daha kurallı, güvenli bir şehir haline getirmek istiyoruz. Kazanın olduğu noktadaki sinyalizasyon sistemi teknik adamlarımızca en doğru şekilde düzenlenmiştir. Bir kavşağa yaklaştığınızda hızınızı kesmeniz gerekir. Bu bir sistem bir alışkanlık. Direksiyona geçen insan sadece kendi hayatını değil başkalarının hayatını da etkileyeceğini bilmek zorunda. Trafikte dalgınlık ve yorgunluk olmaz. Biz belediye olarak taksi şoförlerine gerekli eğitimleri verdik. Ancak her sürücü bu kuralları kendi beyninde kabullenmeli. Kurallara uyulmadığı taktirde bu kazada olduğu gibi telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Topbaş, İstanbul'daki trafik denetiminin Büyükşehir Belediyesi'ne verilmesini öteden beri istediklerini de vurgulayarak, "Bu konuda başarılı olabileceğimizi düşünüyoruz. Trafik bize verildiğinde şehri kurallı hale getiririz. Zaten şu anda kameralarımızla ve Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne destek veriyoruz" açıklamasında bulundu.

Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü. "Kurduğumuz EDS sistemi başarılı sonuç verdi. Bunu daha ileriye taşıyabiliriz. Bu sistem ve kamera sistemi daha da yaygınlaştığında çok ciddi kontrol yapılır. Cezalarını da caydırıcı boyuta getirdiğiniz zaman bir trafik sistemi oluşturabilirsiniz. Tabi defalarca kaza yapan, suç makinesi haline dönmüş olan insanlara da belki de daha uzun süreli trafikten men etme gibi cezalar da getirilmesi lazım."

Dünya Basketbol Şampiyonası için İstanbul'a gelen turistlerden bazı taksicilerin fazla ücret aldığı yönündeki haberlerin sorulması üzerine de konuşan Topbaş, "Bu bir ahlak meselesi ve başka ülkelerde de oluyor. Bu ülkeye turist olarak gelen insan evinize gelmiş bir misafir gibidir. Haksız kazancın insan hayatını nasıl etkileyeceği tabi ayrı bir konu. Bunun istismar edilmesi de ülkenin dışa olan yansıması açısından çok önemli. Algılaması açısından çok önemli. Hak etmediği parayı almak tabi ki doğru değil" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2010 Perşembe 15:53:01
Güncelleme :16 Eylül 2010 Perşembe 19:59:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?