4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Topbaş 12 bin kaçak yapı yıktı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 4 yılda başta gecekondular olmak üzere havzalarda ve Boğaziçi öngörünüm bölgesinde binlerce yıkım gerçekleştirdi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından son dört yılda, 5 bin 603'ü gecekondu, 876'sı havzalardaki yapı, 423'ü Boğaziçi öngörünüm bölgesinde ve 2 bin 640'ı Bezirganbahçe'de TOKİ ortaklığında olmak üzere toplam 9 bin 542 kaçak yapı yıkıldı. Boğaziçi öngörünüm bölgesindeki 2 bin 579 kaçak yapıya da müdahale edilerek yıkıldı.

İstanbul 4 yılda toplam 12 bin 121 kaçak yapıdan arındırıldı. İstanbul genelinde binlerce kaçak yapı yıktıklarını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Geçmiş yönetimler ile mukayese edildiğinde ciddi anlamda yıkımlar gerçekleştirdik. İstanbul'da diğer dönemlerin 3 katı nispetinde yıkım yaptık, hem havzalarda hem Boğaz'da olsun kaçak yapılaşmaya kesinlikle müsamaha göstermiyoruz." diye konuştu.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu, İstanbul Boğazı'ndaki kaçak ve çarpık yapılaşmanın araştırılarak alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. Meclis Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinde, Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün yetki alanında yaklaşık 29 bin bina bulunduğu ve bu binalardan 3 bininin kaçak olduğu ve yıkılması gerektiğinin tespit edildiği ifade edilen önergede, ''İstanbul Büyükşehir Belediyesi encümeni tarafından 2007'de yıkım kararı alınmış, ancak bugüne kadar yıkım gerçekleştirilememiştir.'' denildi. Serdaroğlu'nun önergesinde dile getirdiği iddialara cevap veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, şehir genelinde, Boğaziçi'nde ve havzalarda 12 binden fazla yıkım gerçekleştirdiklerini kaydetti. Başkan Kadir Topbaş, "Meclisimizde bu konu ile ilgili çalışmalar yapılabilir tabii ki. Diğer siyasi partilerin milletvekillerinin birtakım çalışmaları olacak. Ama bizim kaçak yapılaşmalar konusunda müsamaha yapmadığımızı söylemek isterim. Göreve geldiğimiz günden bugüne Boğaz'da yaklaşık 423 yapı yıktık ve yıkmaya da devam ediyoruz. Tabii ki içinde insan yaşıyorsa bu yapıları yaşamdan arındırmak için emniyet güçleri bizim dışımızda buralarda bir çalışma yaparak buraları nüfustan arındırmalı ki yıkımlar yapalım, bizim dışımızda gerçekleşmesi gereken işlemler bitirildikten sonra yıkımlar devam edecek." dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 27 Mart 2004 ile 26 Mart 2008 tarihleri arasında 12bin 121 kaçak yapı yıktı. Büyükşehir, İstanbul'u başta kaçak ve gecekondu olmak üzere, havzalarda, Boğaziçi'nde ve Bezirganbahçe Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında binlerce kaçak yapıdan arındırdı. Büyükşehir Zabıta Dairesi Başkanlığı ve Zabıta Tedbir Müdürlüğü'nce 4 yılda 5 bin 603 kaçak ve gecekondu yıkımı gerçekleştirdi. İSKİ ile ortaklaşa yürütülen çalışmalarda su havzalarında mutlak ve kısa mesafeli koruma alanlarında 876 kaçak yapı yıkım işlemi gerçekleştirildi. Boğaziçi İmar Müdürlüğü Zabıta Amirliği'nce; Sarıyer, Beşiktaş, Üsküdar ve Beykoz ilçelerini kapsayan Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde İmar Kanunu'na aykırı toplam 423 adet kaçak yapı yıkıldı. Ayrıca Boğaziçi'nde 2 bin 579 adet kaçak yapılanmaya da müdahale edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ ortaklığında Küçükçekmece Ayazma-Tepeüstü Mevkii (Ziya Gökalp Mahallesi)'nde gerçekleştirilen Bezirganbahçe Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 2 bin 640 gecekondu yıkılarak hak sahipleri yeni konutlarına yerleştirildi.

Zaman
Yayın Tarihi : 28 Mart 2008 Cuma 14:51:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sadık tüylü IP: 78.184.153.xxx Tarih : 4.05.2008 16:44:46

başbakan sendikacı dostlarımızı kabul etmemekte haklı tabi!!aksi olsa şaşardık. ayak takımıyla görüşmesi başbakana yakışmazdı sanırım.