Erzurum’da bir basın toplantısı düzenleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, organik tarımın hastaların doğal besinlerle tedavisini sağlamak için çok önemli bir sektör olduğunu söyledi. İstanbulluların sağlıklı güvenli bir gıda konseptine kavuşması için bu önemli adımı attıklarını belirten Başkan Topbaş, şöyle konuştu;
“Erzurumlu üreticilerden Halk Ekmek için 100 bin ton buğday satın alarak uygulamayı fiilen başlattık. Hedefimiz 25 bin ton buğday almak. Organik tarım projesi aynı zamanda çevre ve sosyal dönüşüm projesidir.Anadolu’da bölgelerin çokça göç vermiş olması, buraların modern tarıma geçemeyişı, tarım arazilerinin tamamen boş kalmış olması, organik tarım açısından çok büyük avantaj sağlamaktadır. Yoksa bu toprakların iyileşmesi, organik tarıma el verişli hale gelmesi için uzun yıllar beklemek zorunda kalacaktır.”
Organik tarım projesi için teknik yeterliliği olan 2 firmaya yetki verdiklerine işaret eden Topbaş, “Bu sertifikasyon işlemini bu firmalarla yürütüyoruz. Sadece bunun maliyeti bile 3 milyon dolar. Çünkü bunun içinde desteklerin yanı sıra eğitim ve planlama da var. Kentten köye göçü hızlandırmak için bir çalışma yaptık. Dün ilk etapta 100 tonluk bir anlaşma yaptık. Bizim 1500 tona kadar alım yapma imkanımız var. 4500 ton bulduk ama bize yılda 25 bin ton buğday lazım” dedi.
İstanbulluların 15 Ağustos’ta organik ekmek tüketmeye başlayacağını kaydeden Topbaş, şunları kaydetti; “Halkımıza sunacağımız ekmeğin yüzde 1000 doğal olmasına dikkat ediyoruz. Tuz , su hatta maya dahi organik olacak. Tuz olarak kaya tuzu, rafine olmamış tuzu kullanacağız. Burada ekmeğin doğal niteliğini korumasına dikkat ediyoruz. Metal değirmenlerde değil taş değirmenlerde öğütülen bir un kullanılacak. Asla metal değirmen kullanılmayacak.
Sertifikasyona girecek olan bu köylerden buğday dışında diğer naturel ürünlerin de alınması gündeme gelecek. Hedefimiz İstanbul’daki büyük marketlerde bütün ürünlerin doğal olmasını sağlamaktır. Bu sebeple kardan çok hizmeti hedef alan, fiyatları dengelemeyi hedefleyen bir anlayışla Halk Ekmek çalışmalarına devam edecek. Biz 365 bin lira fiyat biçilen bir kilo buğdayı, 550 bin liraya alarak yerel kalkınmayı, Erzurum başta olmak üzere, Doğu Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz’de de yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.”
Organik tarım projesi gündeme geldiğinden bu yana yoğun bir taleple karşılaştıklarını belirten Başkan Topbaş, “Bu projenin daha ilk adımları atarken çok sayıda köy derneği, insanların memleketlerine dönüp organik tarıma katılmak istediklerini bize ilettiler. 25 bin insan köyüne geri dönerek tarım yapmaya hazır. Demek ki tersine göçü hedefleyen bu proje gerçekten hedefine ulaşmaya başlamıştır. Özellikle hep arzu ettiğimiz 250 milyon insanı kendi öz kaynaklarıyla besleyebilecek Anadolu’nun kalkınmasını istiyoruz. Ekmeğin ardından Anadolu’da doğal hayvansal ürünleri de İstanbul’daki .büyük marketlere taşımayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Organik tarımın insan sağlığı açısından da çok önemli olduğuna dikkat çeken Kadir Topbaş, “Bu naturel üretimler insan sağlığı açısından da çok ekonomik bir yatırım. Bir insan rahatsızlandığı zaman gerektiğinde milyarlar harcayabiliyorsunuz. Ancak naturel beslenmeyi sağladığınızda hiç ilaç kullanmadan insanlar iyileşebilmektedir. Bu yöntem hem hastalığı önlüyor, hem de hastaları doğal beslenme yoluyla tedavi ediyor. İhracata yönelik olarak da bu projenin büyük bir pazar payı var. AB ülkeleri Anadolu’ya gelerek köyleri kapatıp organik tarıma açmak istiyor. Bu da ülkeye yabancı sermaye girişini artıraacak olan çok önemli bir adımdır” dedi.
Organik tarım projesinin kesinlikle başı boş bırakılmayacağını ifade eden Başkan Topbaş, “5 yıl alım garantisi verdiğimiz halde, sertifika veren firmalar bunu sıkı şekilde takip edecekler. Eğer yeterlilik esasları devam etmiyorsa, 5 yıl alım garantisine rağmen sözleşmeyi iptal edeceğiz. Bu köylere hükümetimiz de doğrudan maddi destek veriyor. Bunun istismar edilmemesi için hem uydudan takiple, hem de yakın takiple kontrollü bir şekilde üretimlere devam edilecek” diye konuştu.
Başkan Topbaş projenin Türkiye genelini kapsadığını belirterek, “Anadolu’nun ardından İstanbul’daki su havzalarındaki köylerde de uygulanacak. Arzu eden vatandaşlarımıza aynı şartlarda organik tarım yapmaları için destekleme sağlayacağız. Bu üretim çok yakın zamanda İstanbul’daki talebi karşılamaya yetmeyecektir. Dolayısıyla yerinden üretim de büyük önem arz etmektedir” dedi.
Basın toplantısının ardından Başkan kadir Topbaş gazetecilerle bir tarlaya giderek hasat çalışmalarına katıldı. Buradaki programa Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de katıldı. Başkan Topbaş ve Bakan Eker, burada tırpanla buğday biçti, çağ kebabı yedi ve köylüler sohbet etti. Gazetecilere Erzurum'da üretilen organik çileği tanıtan Bakan Eker, basın mensuplarına çilek ikram ederek görüşlerini de aldı.
Mehmet Arifoğlu - Kenthaber / İstanbul
Yayın Tarihi :
6 Ağustos 2005 Cumartesi 19:12:29
Güncelleme :6 Ağustos 2005 Cumartesi 19:47:40