3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Topbaş kazanırsa tarihe gececek

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Kocaeli Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun adaylıklarını açıklıyor. Topbaş, yeniden seçilmesi durumunda üst üste iki dönem başkan seçilen ilk aday olarak tarihe geçecek.

5 yıldır İstanbul’u yöneten Topbaş ilk bir yılını kadro kurmakla geçirdi. Mesut Pektaş’ın Genel Sekreterlik’e getirilmesiyle projeler de hız kazandı. Topbaş döneminde bütçenin yüzde 60’lık kısmı ulaşıma harcandı. En önemli proje metrobüs oldu. Günde 500 bini aşkın İstanbullu’nun kullandığı metrobüsün 3. etabı Anadolu yakası bölümünün açılışını seçimden hemen önce
Erdoğan’ın yapması bekleniyor.

SUSUZLUK TEĞET GEÇTİ

Başkanlık dönemine susuzluk da damgasını vurdu. Topbaş, neredeyse her gün İstanbullu’ya tasarruf çağrısı yaptı. DSİ desteğiyle Melen’den sağlanan ek su kaynağıyla İstanbul kıl payı da olsa susuzluktan kurtuldu.

LALEDEN VAZGEÇMEDİ

Topbaş dönemiyle özdeşleşen lale için 4 yılda 5,5 milyon YTL harcandı. Topbaş’ın en büyük şansı İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilmesi oldu. Bu dönemde İstanbul çok sayıda projeye de ev sahipliği yaptı. Topbaş’ın görev süresinde yaşanan en acı olay, 5 yaşındaki Dilara Dumrul’un açık bırakılan rögara düşerek hayatını kaybetmesi oldu. Bu olay sonrası Topbaş dönemin İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur’u görevden almış, Dilara’nın ölümü belediyenin ihale sistemini de tartışmaya açmıştı.

DEPREMİ UNUTTU

Dönemin eleştirilen diğer bir yanı ise deprem konusunda yeterli çalışmanın yapılmaması olmuştu. Son bütçe konuşmasında Topbaş’ın kültürel çalışmalara 88 milyon YTL, depremle ilgili çalışmalara ise 56 milyon YTL ayrıldığını açıklaması bu eleştirileri doğruladı.

Uçuk projeler rafa kalktı

TopbaŞ’In ortaya attığı bazı ilginç projeler de kamuoyunda yaşanan tartışmalardan sonra rafa kalktı. Sivriada’ye semazen heykeli, İstanbul’daki gösterilerin düzenlenebileceği ada projesi gibi projeler hayata geçirilmedi. Kadir Topbaş,
Haliç’e Leonardo Da Vinci Köprüsü projesini ise yeni dönemde gerçekleştirmeyi
planladığını söyledi.

Şeyhin parası kasaya girmedi

Topbaş, ulaşım yatırımlarına kaynak sağlamak amacıyla Levent’teki İETT arazisini Dubai Şeyhi El Makdum’a 1 milyar 156 milyon YTL bedelle sattı. Ancak, arazinin imar durumunun iptali istemiyle açılan dava yüzünden El Makdum ödeme yapmadı. Dava sonuçlanmadığı için 21 ay geçmesine rağmen, 1,1 milyar YTL’lik kaynak kasaya giremedi.

Akşam
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2008 Pazar 06:31:49
Güncelleme :21 Aralık 2008 Pazar 09:47:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?