4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Topbaş Macaristan'dan döndü

BAŞKAN TOPBAŞ, MACARİSTAN'DAN DÖNDÜ

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, "Daha demokratik toplumlarda, insanlar fikirleriyle tepkilerini dile getirir. Ama bunun farklı eylemlere ve diğer insanları rahatsız edecek duruma getirilmesi yanlıştır. Ben bunu kınıyorum" dedi.

İBB Başkanı Topbaş, Macaristan'ın Budapeşte şehrine gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Atatürk Havalimanı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Topbaş, YSK'nın 12 bağımsız adayı veto etmesi ile ilgili soru üzerine, bu konuda açıklama yapmak istemediğini söyledi. Mevcut veto kararının ardından, BDP taraftarları tarafından, bugün İstanbul'un çeşitli noktalarında gerçekleştirilen eylemlerde çıkan olaylar ile ilgili olarak ise, konuyu Budapeşte'de uçağa binmeden önce öğrendiğini ifade eden Topbaş, "Bir takım eylemler yapılmış. Bunların arasında belediye otobüsleri, kamu araçları, itfaiye ki insanların yardımına koşan, bir gün belki o taşı atanın da evinin yanması halinde yardıma koşacak olan, canını dişine takan bir kamu görevlisidir. Kayseri'de de bir itfaiyecimiz hayatını kaybetti. Ben onun da ailesine Allah'tan rahmet, acılı ailesine başsağlığı diliyorum. Bu kadar fedakarca çalışan kamu kurumlarındaki insanlarımıza bunun yapılmaması lazım. Çok yanlış bir şey ve doğru değildir. Daha demokratik toplumlarda,

insanlar fikirleriyle tepkilerini dile getirir. Ama bunun farklı eylemlere ve diğer insanları rahatsız edecek duruma getirilmesi yanlıştır. Ben bunu kınıyorum. Tekrarlarını dilemiyoruz olmaması gerekiyor. Bu olaylar bize ciddi derecede yaralar verebilecek, Türkiye'nin gelişmekte olan ekonomisini etkileyebilecektir, turizmini etkileyebilecektir. Bindiğimiz dalı bir taraftan keser duruma geliyoruz ki ben bunu çok yanlış buluyorum. Ve bu işi organize edenlerin biraz daha aklı selim düşünerek, bu konuda hassasiyet göstermelerini istiyorum" dedi.

Özellikle öğrencilerin de buna dikkat etmelerini rica ettiğini ifade eden Topbaş, "Bizler 68 kuşağından birileri olarak, bu senaryoları çok gördük. Geçmişte biz bunları İstanbul'daki öğrencilik hayatımızda yaşadık. Sıra arkadaşlarımızdan nice mağdur olan arkadaşlarımızı gördük. Bunları aynı filmin yeniden sahneye konması gibi değerlendirmek lazım. Öğrencileri özellikle bu konuda ikaz etmek istiyorum. Tabi ki demokratik haklarını talep edeceklerdir, bu konuda bir takım yanlışlar varsa mutlaka düzeltilmesi gerekmektedir. Yetkililer bunları zaten dikkate alırlar. Ama bir eylem boyutuna gelmemesi gerekmektedir. Bir başkalarına ve kamu mallarına zarar verecek şekilde gelmemesi gerekmektedir. Bu konu da hassasiyet gösterilmesi gerekiyor, çünkü bu gördüğümüz kentin değerleri ve bu kamu malları bu gençliğin ve geleceğin kuşakların mallarıdır. Bizler bunları, kentin geleceği için hazırladığımız fırsat ve imkanlardır. Bunları birilerinin yok etmesini doğru bulmak mümkün değildir" diye konuştu.

Taksim-Sarıyer seferini yapan bir İETT otobüsünde yaşananlara ilişkin Topbaş, olayın boyutlarını tam olarak bilmediğini belirterek, "Dün gerçekleşen bir olaydı. Tabi ki İETT Genel Müdürlüğü ve ilgili departman içindeki birim bunu incelemeye aldı gereken çalışmayı yapacak. Görgü tanıkları kayıtlar mutlaka var. Gereken yapılacaktır. Boyutunu tam olarak bilemediğim için net bir şey söylemem mümkün değil ama bir yanlışlık varsa gereken ceza verilir" dedi.

İBB Başkanı Kadir Topbaş, ziyareti ile ilgili ise, "Metro çalışmalarında incelemelerimiz oldu. Budapeşte ve İstanbul arasında ve Türkiye ile Macaristan arasında turizm alanında ne gibi işbirlikleri yapabiliriz. Bunları konuştuk 19 yıl önce imzaladığımız işbirliği anlaşmasının gelecek yıl 20. yılı. Bu münasebetle de orada İstanbul kültür günleri şeklinde bir dizi aktiviteyi düşünüyoruz. Heyetlerimiz karşılıklı bir takım çalışmaları yürütecekler. Çok verimli olumlu bir süreç olarak geçti" açıklamasında bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2011 Salı 18:46:03
Güncelleme :19 Nisan 2011 Salı 23:02:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?