1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Topbaş vatandaşı su tasarrufuna çağırdı

Kurak geçmesi beklenen yaz mevsimi yaklaşırken, su tasarrufu uyarıları arttı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, halka su deposu yerine, tasarruf yapma çağrısında bulundu. 

İstanbul'da bu yazı çıkaracak, eylül veya ekim ayına ulaştıracak rezerv bulunduğunu söyleyen Topbaş, "Sonbaharın başında da yağış alamazsak tabii ki sıkıntılar başlar" dedi. 

Bu yıl kış ayında yağmur ve kar yağmadığını, baharda bekledikleri yağışın olmadığını belirten Topbaş, İstanbulluların su kullanımında hassasiyet göstermeleri halinde bir problem yaşanmayacağını kaydetti. 

Topbaş, "Günde 2 milyon ton su kullanımımız var. Kentte yaşayan insanlarımız günde 4'te 1 tasarrufa girse, bu günde 500 bin ton tasarruf anlamına geliyor. Bu müthiş bir rakam. Böylece bir problem yaşamayız. İstanbulluları buna çağırıyorum ve özellikle istirham ediyorum" dedi. 

Su konusunda çalışmalarının devam ettiğini anlatan Topbaş, Melen Çayı projesinin birinci ayağını başlattıklarını, Yeşilçay'dan gelen su miktarını artırabilme, Istrancalar'daki su rezervlerini daha verimli kullanabilme ve aktarma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Topbaş, "İstanbullu günde 4'te 1 tasarruf yapsa, bir Yeşilçay Barajı kadar neredeyse eşdeğer bir baraj yapmış kadar tasarrufumuz olur" dedi. 

Başkan Topbaş, yaklaşık 2 ay önce yaptığı açıklamada İstanbul'daki barajların yüzde 50 oranında dolu olduğunu ve bu yıl bir problem yaşanmayacağını söylemişti.

ENERJİ BAKANI: PROBLEM YOK

Afyonkarahisar’ın İçme Suyu Arıtma Tesisinin temel atma törenine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, gazetecilerin sorusu üzerine İstanbul'da bahsedildiği gibi bir su sıkıntısının olmadığını belirtti. Güler, şunları söyledi: 

"İstanbul’da mevsimsel olarak, zaman zaman bu duyumlarla karşılaşabiliyoruz. Bu konuda gerekli tedbirler alındı. Zaten Melen projesi başta olmak üzere çalışmaları Devlet Su İşleri, İSKİ ile birlikte sürdürüyor. Yağış sezonu geçmedi ve bu arada da yatırımlar sürüyor. Melen projesi özellikle önemli bir proje, kuyular açılıyor, boğaz geçişiyle ilgili çalışmayı yaptık. İnşallah gerekli tedbirler alınırsa, bunu sorun haline dönüşmeden çözeriz diye düşünüyorum. İstanbul’da bahsedildiği gibi bir su sıkıntısı yok."
A.A.
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2007 Cuma 13:57:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?