20
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Topbaş veto etti, Meclis yine reddetti

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Başkan Kadir Topbaş’ın veto ettiği Meclis kararını reddetti. 1998 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki lojman yolsuzluğunda adı geçen MESA Şirketi, Üsküdar Çengelköy’deki 168 bin metre karelik araziye konut yapmak için İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne plan değişikliği teklifinde bulundu. 1/5000 ölçekli plan değişikliği, Meclis’in Mayıs 2005 oturumunda görüşüldü.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, MESA Şirketi’nin, Üsküdar Çengelköy’de yapmak istediği süper lüks inşaatlarla ilgili plan değişikliği teklifini reddetti. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise Meclis’in süper lüks villalara onay vermeyen kararını veto ederek, yeniden görüşülmek üzere Meclis’e sevk etti. Geçtiğimiz hafta Meclis’e yeniden gelen rapor, İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun görüşü doğrultusunda reddedildi.

Planlama ve İmar Müdürlüğü, plan değişikliği teklifiyle ilgili “… plan hiyerarşisine aykırı, önerilen yoğun yapılanma şartları nedeniyle plan bütünlüğünü bozucu, çevre yapılanma koşullarına aykırı yeşil alan ve yol donatısının azaltıcı, yapı, nüfus, trafik yoğunluğunu artırıcı, çevreye emsal teşkil edici nitelikte olup, sürdürülmekte olan bölge planı kapsamında değerlendirilmeli” görüşünü bildirdi.

Bunun üzerine Büyükşehir Meclisi, plan değişikliğiyle ilgili talebi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun görüşü doğrultusunda, 12 Mayıs 2005 tarihli oturumunda oy birliğiyle reddetti. Meclis’in reddettiği plan değişikliği kararını, Topbaş 15 Mayıs’ta veto ederek, bir daha görüşülmek üzere Meclis’e iade etti. Hafta içi yeniden görüşülen teklif, İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi. Komisyon raporu Cuma günkü oturumda (18 Mayıs) yeniden Meclis’e geldi. Büyükşehir Meclisi, “Plan tadilatı teklif incelenmiş olup komisyonumuzca uygun görülmemiştir” diyerek reddetti. Şimdi gözler yine Topbaş’ta. Topbaş ya Meclis’in kararını kabul edecek ya da 10 günlük yasal süre içinde onaylayacak.

TBMM Tutanak Dergisi’nin 41. Birleşim, 13 Ocak 1998’ tarihli kayırlarına göre, MESA’nın ilgili dosyadaki adı şöyle geçiyor:

“Emlak Konut AŞ 7.6.1996 tarihinde 7 firmayı çağırıyor ve burada bu firmalardan en düşük teklif veren Mesa ve Nurol’a işi veriyor. Teklifin bedeli, 21 770 533 dolar; tabiî, bu, daha sonra diğer ek masraflarla 38 veya 40 milyon dolar civarına ulaşıyor. 11.10.1996 tarihinde sözleşme imzalanıyor. 14.10.1996 tarihinde yer teslim ediliyor. 15.10.1997 de işin bitme süresidir; ama, maalesef bitmiyor.
İhale de, tabiî, faturalı işler artı kâr üzerinden verilmiştir. İhale, Başkanlık Divanından saklı olarak yapıldıktan başka, Meclis Teknik Daire Başkanlığınca, Meclis salonunun söküm, avizelerin temizliği gibi işlerdeki afaki fiyatlara itiraz edilince, Meclisin Genel Sekreteri Necdet Basa tarafından azarlanıyor ve devredışı bırakılarak, Ahmet Korkmaz ve Bilal Demircan adlı iki eleman dışarıdan işe alınıyor. Bunlardan biri hemen İşletme Yapım Müdür Yardımcılığına atanmış ve bu işler, bundan sonra, Genel Sekreter Yardımcısı ve bu elemanlarla yürütülüyor. Tabiî, bu elemanlardan birisinin Meclis lojmanlarındaki dairesinde Mesa tarafından birtakım tadilatlar yapıldığını da sonradan öğreniyoruz. Oysa, 20.6.1997 tarihli Başkanlık Divanı kararında, bu işlerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi Teknik Daire Başkanlığı İşletme Yapım Müdürlüğünün kontrolünü takiben yapılması öngörülüyordu. Burada, bu görev ve sorumluluğun Başkanlık oluruyla yok sayılması, görevi ihmal ve suiistimaldir."
Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2005 Pazar 12:35:36
Güncelleme :20 Haziran 2005 Pazartesi 05:42:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?