2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Topbaş'a 24 saat yetmiyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Kartal'a yaptığı yatırımların temel atma ve açılışları, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katıldığı bir törenle gerçekleşti. Açılışta bir konuşma yapan Topbaş, "Bize 365 gün yetmiyor. Hatta zaman makası olsa da 24 saati keserek zamanı uzatabilsek" dedi. 

Kartal Meydanında düzenlenen toplu açılış ve temel atma törenine Topbaş'ın yanı sıra, Kartal Belediye Başkanı Arif Dağlar ile çevre belediyelerin başkanları da katıldı. Törende konuşan Topbaş, İstanbul'un her noktasını şantiye haline getirdiklerini, yatırımlarını anlatmaya dahi fırsat bulamadıklarını söyledi. Topbaş, "Bize 365 gün yetmiyor. Hatta zaman makası olsa da 24 saati keserek zamanı uzatabilsek" diye konuştu. 

İstanbul'a Anadolu'nun her yerinden gelen insanların geçmişte doğru yerleşime yönlendirilmediğini anlatan Topbaş, insanların hayat, inanç hakkı olduğu gibi barınma hakkı da olduğunu belirtti. 

Topbaş, insanların barınma ihtiyaçlarının sadece "başlarını sokacak" bir yer anlamına gelmediğini, yaşam alanlarında sosyal, kültürel, sportif faaliyetler ve eğitim imkanlarının bulunması gerektiğini vurguladı. 

Cumhuriyetin kurucusu Atatürk'ün ardından Adnan Menderes ve Turgut Özal'ın da Türkiye için fırsat olduğunu anlatan Topbaş, bugün de Türkiye'nin bir şantiyeye döndüğünü kaydetti. 

Yerel yönetimler olarak hiçbir zaman "kurumsal taassup" göstermediklerine ve hizmet adımları attıklarına işaret eden Topbaş, Kartal'a toplam 300 milyon YTL tutarında yatırım yaptıklarını belirterek, "Paranın bereketi var. İşe besmeleyle başlıyoruz" diye konuştu.
Bu işleri yaparken kimsenin hakkını bilerek yedirtmediklerini de söyleyen Topbaş, "Kimseye zırnık koklatmayız" dedi. Topbaş, 2.5 yıldaki İSKİ yatırımlarının maliyetinin 1.8 milyon YTL, raylı sistem ve metro maliyetinin 3.5 milyar dolar, yol genişletme, kavşak inşaatları ve yeni yapılacakların maliyetinin 2 milyar dolar civarında olduğunu hatırlatarak, yatırım bütçesine yüzde 40 ek yapacaklarını bildirdi. Yaptıklarıyla yetinmeyeceklerini ifade eden Topbaş, "Çocuklarımız farklı bir İstanbul'da yaşayacak. Bütün şehri yeniden ele aldık. Çocuklarımızın yarınını planlıyoruz" dedi.
İstanbul'un 2025 yılına kadar su sorununun çözümlendiğini anlatan Topbaş, Kocaeli'nin İstanbul'dan su istediğini, ayrıca Yeşilçay projesine de talip olduklarını söyledi. Son 5 yıl içinde İstanbul'a 1 milyon 321 bin kişi katıldığını, her gün de 800 kişi arttığını, trafiğe her gün 600 yeni aracın çıktığını vurgulayan Topbaş, geçmişin eksiklerini tamamlamaya çalıştıklarını kaydetti. 

Bu arada, Kentsel Dönüşüm Projesi sebebiyle evlerinin yıkılacağını düşünen bir grup Kartallı, ellerinde "Arif Dağlar, sana oy verenin anası ağlar", "Yabancıya malikane, lüks villa, haydi yallah vatandaş evladına" ve "Iraklı mimar, gitsin Irak'a yapsın imar" şeklinde dövizler taşıyarak tören alanına geldi. 

Konuşması sırasında bu gruptan dövizleri indirmesini isteyen Topbaş, "Biz yöneticiler sizlerden biriyiz. Asla sizleri üzmeyiz. İdeolojik dönemler bitti. Artık vatandaşın sıkıntısını çözen yönetim anlayışı var" diye konuştu.
Küçükçekmece'de kötü yerleşimlerde yaşayanların, Büyükşehir Belediyesi'nin TOKİ ile birlikte yapılan bin 640 konuta taşınacağını ifade eden Topbaş, "İnsanımızı biz sokakta bırakır mıyız. Biz devletiz. Devlet vatandaşı için var. Her noktanın yeniden düzenlemesini yapıyoruz" diye konuştu.
Yaptıkları hizmetleri anlatan Topbaş, "Ancak bizim elimizde dokunduğumuz zaman her şeyi düzeltecek bir güç yok. Böyle bir kerametimiz yok bizim. Biz de sizlerden biriyiz. Ancak bir yüreğimiz var, bir sevdamız var" dedi. 

Vatandaşlara, evlerinin kendilerine göre doğru, ancak sisteme göre yanlış olabileceğini ifade eden Topbaş, "Deprem riski taşıyor bu şehir. Bir mimar olarak söylüyorum. Afganistan'da tek katlı kerpiç evlerde insanlar öldü. (Elimle tutarım) diye zannedilen yapılar yıkıldı ve insanları öldürdü. (Gecekondu) demeyin, (dolap) demeyin, insan hayatına mal olur. Onun için doğru yerde, doğru yapıları yapmak, doğru yerlerde yeniden yapmak, insanlarımızı doğru yerde barındırmak gerekir" şeklinde konuştu. 

Topbaş, tören alanına gelen Kartal Gücü Spor Kulübü sporcularına da spor sahası vaat etti. 

Daha sonra, yapımı tamamlanan Kartal Meydanı ile Çevresinin Düzenlenmesi ve Aydınlatılması Çalışması, Kartal Sahil Yolu Aydınlatma Çalışması, Kartal Orhantepe Semt Konağı ile Samandıra Bölgesi 2. Kısım İçme Suyu Şebekesi'nin açılışı kurdele kesilerek yapıldı.
Törende, Kartal-Pendik Minibüs Yolu Düzenleme İnşaatı, Kartal-Maltepe Müteferrik Atıksu ve Yağmursuyu Şebekesi, Samandıra Belediyesi Hizmet Binası İnşaatı ile Kartal Sosyal Tesis İnşaatı'nın da temeli atıldı. 

Kadir Topbaş, daha sonra otobüsle sahil yolu ve minibüs yolunda tur atarak, altyapı çalışmalarını inceledi. Kartal Orhantepe Semt Konağı'nı da gezen Topbaş, programını öğrenerek Kasımpaşa'dan gelen ve yardım isteyen Naciye Özdoğanlar'a 100 YTL'lik ev kirasını her ay ödeme ve dişlerini yaptırma sözü verdi. 

Öte yandan, Kartal'daki törenin ardından Samandıra'ya geçen Başkan Topbaş, Samandıra Belediyesi hizmet binasının temelini attı. Törende konuşan Samandıra Belediye Başkanı Yusuf Büyük, "İstanbul'la birlikte Samandıra da değişiyor, büyüyor" diyerek Başkan Topbaş'a teşekkür etti. Kadir Topbaş ve Yusuf Büyük, binanın temelini tören alanında bulunan çocuklarla birlikte attı.
iha
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2006 Cuma 02:34:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?